İstanbul Teknik Üniversitesi Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu, Türkiye genelindeki kuraklık tablosuna ilişkin önemli değerlendirmelerde bulundu. Meteoroloji Genel Müdürlüğünün nisan ayı Standartlaştırılmış Yağış İndeksi (SPI) verilerini inceleyen Kadıoğlu, son aylarda etkili olan yağışların meteorolojik kuraklık üzerindeki baskıyı önemli ölçüde azalttığını ifade etti.

SPI'nın yağış miktarlarını geçmiş yılların ortalamalarıyla karşılaştıran uluslararası bir kuraklık göstergesi olduğunu belirten Kadıoğlu, kısa ve uzun vadeli değerlendirmelerin farklı sonuçlar ortaya koyabileceğini söyledi.

Trabzon ve Doğu Karadeniz yağışta öne çıktı

Son 24 aylık SPI haritalarının Türkiye'nin uzun vadeli su durumunu ortaya koyduğunu kaydeden Kadıoğlu, Doğu Anadolu ve Doğu Karadeniz'in son iki yılda ülkenin en nemli bölgeleri arasında yer aldığını belirtti.

Kadıoğlu, Erzurum, Kars, Ağrı, Van, Rize, Trabzon ve Artvin çevresinde yağışların uzun dönem ortalamalarının üzerinde gerçekleştiğini ifade ederek, bu bölgelerde kuraklık baskısının diğer bölgelere göre daha düşük seviyede olduğunu söyledi.

...