Fındıkta gübre, ilaç, işçilik ve nakliye giderlerindeki artış üretim maliyetlerini önemli ölçüde yükseltti. Sektör değerlendirmelerine göre 1 kilogram fındığın üretim maliyeti 243 liraya ulaştı. Buna karşın bugüne kadar açıklanan en yüksek alım fiyatı 220 lira seviyesinde kaldı.
FINDIKTA TABAN FİYAT BEKLENİYOR
Birçok tarım ürününün taban fiyatı açıklanırken, fındıkta belirsizlik devam ediyor. Günlük tarım işçisi maliyetinin dahi hesaplandığı bir süreçte, taban fiyatın hâlâ açıklanmamış olması üreticiler tarafından soru işaretiyle karşılanıyor.
Fındık alım fiyatını açıklama yetkisi Toprak Mahsulleri Ofisi'nde bulunurken, kurumun bu yıl nasıl bir fiyat politikası izleyeceği merak ediliyor. Üreticiler, gecikmenin nedenine ilişkin net bir açıklama bekliyor.
REKOLTE ARTIYOR, BEKLENTİ DE YÜKSELİYOR
Geçen yıl yaklaşık 450 bin ton rekolte açıklanırken, taban fiyat 190-200 lira bandında belirlenmişti. 2026 sezonunda ise rekoltenin 700 bin tonun üzerine çıkmasının beklendiği ifade ediliyor.
Sektörde, taban fiyatta yüzde 61 oranında bir iyileştirme beklentisi bulunuyor. Yüzde 50'nin altında ka...