Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı (DOKA) tarafından paylaşılan "Bölgemizde Mavi Ekonomi Mevcut Durum-Balıkçılık/Su Ürünleri" verileri, bölgenin su ürünleri sektöründeki gücünü bir kez daha ortaya koydu.
Açıklanan verilere göre, son yıllarda üretim ve ihracatta hızlı büyüme kaydeden sektör, Doğu Karadeniz ekonomisinin en önemli lokomotiflerinden biri haline geldi.
SON 5 YILDA 12 KAT BÜYÜDÜ
Paylaşılan verilere göre balıkçılık ve su ürünleri sektörü son 5 yılda üretim ve ihracat açısından 12 kat büyüme gösterdi.
Bölgenin özellikle Türk somonu üretimindeki yükselişi, uluslararası pazarlarda da dikkat çekiyor.
AVCILIKTA TÜRKİYE LİDERİ
TR90 Bölgesi, 2025 yılında 203 bin 502 tonluk avcılık üretimiyle Türkiye genelindeki toplam avcılık miktarının yüzde 59'unu karşıladı.
Böylece bölge, avcılık üretiminde Türkiye'nin lider bölgesi konumuna ulaştı.
Öte yandan Türkiye'deki tüm balıkçı gemilerinin yüzde 27'sinin de TR90 Bölgesi'nde faaliyet gösterdiği belirtildi.
TÜRK SOMONUNDA ZİRVE DOĞU KARADENİZ'İN
Verilere göre TR90 Bölgesi, Türk somonu üretiminde de Türkiye birincisi old...