Üreticilere uyarı: Fındıkta hasat zamanına dikkat edin

Akçaabat Ziraat Odası Başkanı Mustafa Hikmet  Eyüpoğlu, fındık üreticilerini yanlış zamanda hasat yapmamaları konusunda uyardı.

Üreticilere uyarı: Fındıkta hasat zamanına dikkat edin

Bu yıl ilkbahar mevsiminin açık ve güneşli geçmesinin fındık hasadının önceki yıla göre erken yapılabileceğinin işareti olduğunu belirten Akçaabat Ziraat Odası Başkanı Mustafa Hikmet Eyüpoğlu, üreticileri bu konuda dikkatli olmaya çağırdı.

Konuyla ilgili yazılı açıklama yapan Akçaabat Ziraat Odası Başkanı Mustafa Hikmet Eyüpoğlu, özellikle başka şehirlerde yaşayan üreticilerin ikamet ettikleri bölgelere geri dönme mecburiyetleri ve fındığı erken toplayarak sorumluluktan kurtulma alışkanlıklarının fındıkta erken hasatla kalite kaybına yol açacağını belirtti. Fındığın olgunlaşmadan toplanmasının aynı zamanda hasat maliyetini artıracağını kaydeden Mustafa Hikmet Eyüpoğlu, şu konulara dikkat çekti: "Saha ziyaretlerimizde ve daha önceki eğitimlerimizde de bahsettiğimiz gibi, fındık hasadına karar verebilmemiz için bazı şartların oluşması gerekmektedir. Bu şartlar, fındık züruflarının sararması ve fındık meyvesinin züruf içerisinden kolaylıkla çıkması, fındık iç zarının koyu renge dönüşmesi, fındık dalları silkelendiğinde fındık züruflarının  ¾’ ünün yere düşmesidir. Fındık hasadı il komisyonlarının belirlediği tarihte fındık tam olgunlaştıktan sonra dallar silkelenerek yerden yapılmalıdır. Böylelikle hem ertesi yılın mahsulünü oluşturacak gözler zarar görmemiş olur, hem de birim işgücü ile daha fazla fındık meyvesi toplanmış olur."

Eyüpoğlu ayrıca, makineli hasadı tercih eden üreticilerin yüksek işçi maliyeti ve işçi bulma zorluğu gibi sorunlarla karşılaştığını ifade ederek Akçaabat Ziraat Odası'nın üreticilere teknik olarak destek vermeye hazır olduğunu duyurdu. 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum
Önceki ve Sonraki Haberler