Haber61'in Ajandası 31.01.2016

YENİDEN SANDIĞA MI GİDİYORUZ? Anayasa Uzlaşma Komisyonu 4 Şubat’ta ilk toplantısını yapacak. Partilerin eşit temsil edileceği komisyonda tam mutabakatla karar alınması bekleniyor. Bir parti bile itiraz etse, madde uzlaşılmamış kabul edilecek. MHP ve CHP,

Haber61'in Ajandası 31.01.2016

YENİDEN SANDIĞA MI GİDİYORUZ?

Anayasa Uzlaşma Komisyonu 4 Şubat’ta ilk toplantısını yapacak. Partilerin eşit temsil edileceği komisyonda tam mutabakatla karar alınması bekleniyor.

Bir parti bile itiraz etse, madde uzlaşılmamış kabul edilecek. MHP ve CHP, başkanlık sistemine kesin bir dille karşı çıkıyor. HDP özerklik gibi başka düzenlemeler karşılığında bu sisteme olur verse bile, tam mutabakatla yeni Anayasa paketi beklenmiyor.Bu tabloda, HDP ile yapılabilecek bir pazarlıkla Anayasa’yı referandumsuz kabul için gerekli 367’nin üzerinde bir oyla kabul ettirme formülü de siyasetin önündeki senaryolardan biri olarak dile getiriliyor. Ancak terörle mücadelede ısrarcı olan AK Parti’nin erken seçim ihtimalinin de gündemde olduğu bir dönemde bu formüle yanaşması beklenmiyor. Partilerle uzlaşma sağlanamaması durumunda yeni Anayasa paketi, komisyon ve genel kuruldaki engelleme girişimleri nedeniyle Meclis’ten aylarca sürecek bir takvimle çıkabilecek. O nedenle AK Parti’nin mini bir başkanlık paketini hazırlayıp Meclis’e getirmesi bekleniyor. Bu durumda paket önce Anayasa Uzlaşma Komisyonu’nda, ardından genel kurulda görüşülecek. Meclis Başkanı düşüldüğünde 316 oyu bulunan AK Parti, paketi referanduma götürmek için 14 oya ihtiyaç duyacak. Oylamanın gizli yapılacak olması nedeniyle bu desteğin bulunması için kulis çalışmasının sonuç verebileceği belirtiliyor. Gerekli olan 330 oy bulunursa paket referanduma sunulabilecek. Bu formül hayata geçerse sonbaharda referandum sandığı kurulması bekleniyor. Referandumda başkanlık sistemi oylanacak. 

BAKAN SOYLU BUGÜN MUŞ’TA!

BAKAN SOYLU BUGÜN MUŞ’TA!

Başbakan Yardımcısı Şimşek Batman'da, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ramazanoğlu Diyarbakır'da, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Soylu iseMuş'ta incelemelerde bulunacak Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Sema Ramazanoğlu, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu ile Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakan Yardımcısı Yüksel Coşkunyürek, hafta sonu, terör olaylarının devam ettiği Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da temaslarda bulunacak.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu da bugün Muş'ta esnafla buluşacak. Daha sonra Varto ilçesine geçecek olan Soylu, kentteki incelemeleri kapsamında askerlerle bir araya gelecek ve Muş'taki sivil toplum kuruluşu temsilcileriyle görüşecek.

EMEKLİ MAAŞLARI YÜKSELDİ

EMEKLİ MAAŞLARI YÜKSELDİ

Asgari ücret yılbaşından itibaren brüt bin 647, net bin 300 lira olarak uygulanıyor. Yeni rakamlar ve yüzde 30'luk artış işsizlik maaşından doğum borçlanmasına birçok ödemeyi de etkiliyor.

En önemlilerinden birisi de kazanca esas tutarlar. Yani işverenlerin çalışanların kazançlarını SGK'ya bildirdikleri taban ve tavan ücretler değişti. Bu, kısa vadede tazminatları artırırken uzun vadede emekli maaşlarını yükseltiyor. Emekli maaşları prime esas kazançlardan hesaplanıyor. Bu kazançlar ne kadar yüksek olursa maaşlar da o derece artıyor. Geçen yıl 1.273,50 lira kazanç gösterilen bir işçi için taban ücret 1.647 lira oldu. Bu da günlük 54 lira 90 kuruş. Tavan ücret ise bunun 6.5 katı olarak hesaplanıyor. O da geçen yıl 8 bin 277 lira 75 kuruş iken bu yıl 10 bin 705 lira 50 kuruş oldu. Bu yaklaşık 2 bin 500 liralık artış, çalışanların daha çok prim ödeyebileceği dolayısıyla emekli maaşlarını artırabileceği anlamına geliyor. Ancak buradaki yüzde 30'luk artışın birebir yansıması söz konusu değil. Çünkü hesaplama yapılırken aylık bağlama oranları ile birlikte bu kazançların ortalamaları alınıyor

GAZETECİ SUNGUR’UN ANNE ACISI


GAZETECİ SUNGUR’UN ANNE ACISI

Gazeteci Adnan Sungur’un 94 yaşında hayatını kaybeden annesi Zeliha Sungur'un cenazesi dün Arsin Çubuklu Köyü Merkez Cami’nde öğle namazına müteakip kılınan cenaze namazının ardından ile kabristanlığına defnedildi.

Cenazede oldukça üzgün olan Sungur'u meslektaşları yalnız bırakmazken spor-iş ve siyaset camiasından cenazeye katılım oldu.Bizlerde merhumeye Allah’tan rahmet ailesine ve yakınlarına başsağlığı dileriz

ET FİYATLARINDAN BAKAN DA ŞİKAYETÇİ!

ET FİYATLARINDAN BAKAN DA ŞİKAYETÇİ!

Et fiyatlarının artırılmasını da eleştiren Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Çelik, hayvan sayısını artırmak için hayvancılığa 3.2 milyar lira destek verdiklerini hatırlatarak şunları söyledi:

“Ama hiç gereği yokken piyasada et sorunu ve sıkıntısı da yaşanmıyorken siz bu fiyatları artırıyorsanız tabi ki biz bu kadar geniş kitleyi, tüketiciyi korumak zorundayız. Et ithalatı üreticiyi baltalamak için değil, bu spekülatörlere ders vermek için elimizde tuttuğumuz bir şeydir.. Biz bunların oyuncağı olamayız. 78 milyon bunların oyuncağı olamaz. 78 milyonun sofrası ile gıdası ile bunları oynatmayız. Onunu için elimizde her zaman bunlara karşı ithal imkanı hazır olacak. Yeni- yeni kararlara ihtiyaç olmadan anlık olarak piyasaya müdahale edecek imkanları elimizde tutacağız. Ama kesinlikle üreticimizi sıkıntıya sokacak ve bunları maliyetlerini aşağıya çeken, onların zarara uğramasına sebep olacak bir atmosferin de oluşmasına engel olacağız”

BORÇ-HARÇ İÇİNDE YAŞIYORUZ!

BORÇ-HARÇ İÇİNDE YAŞIYORUZ!

Türkiye, kredi kartı sayısında Avrupa rekoru kırdı. Ancak, bu durum ekonomi için pek iyiye işaret etmiyor.Türkiye, 2015 yılında kartla alışverişlerin toplamına 526 milyar lira harcadı.

Bankalararası Kart Merkezi’nin verilerine göre, kartlarla yapılan ödemeler yüzde 15 büyüdü ve 171 milyon adet kart sayısına ulaşıldı. Türkiye bu rakamlarla Avrupa liginde birinci sıraya yükseldi. Kredi kartı sayısı 58.2 milyon ve banka kartı sayısı da 112.4 milyona çıktı. Varlık Yönetimi Şirketleri Derneği (VYŞ) Yönetim Kurulu Başkan Vekili Hilmi Güvenal Kredi kartında borç ortalamasının 4 bin 500 lira olduğunu, borcu ödeme süresinin ise 22-23 ayı bulduğunu belirterek şunları söyledi: “Bankaların sattığı tahsili gecikmiş kredi portföyü 2-3 yıl hukuki  takipten sonra tahsil edilememiş binlerce dosyadan oluşuyor. Erişilen kredi borçlularının çoğu işsiz veya gelirlerinden fazla borçlanmış olduğu için ancak yarısı zaman içerisinde borcunu ödeyebiliyor Telefon, posta ve mesajı kullanarak 5-7 yıl içinde kredi borçlusu vatandaşın yüzde 50’sine ulaşabildik.”

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Gündem