Haber61'in Ajandası 27.05.2016

BAHÇELİ ADAY OLMAYABİLİR!   MHP’de şimdi artık tarihi bir süreç başladı. Ya mevcut anlayış aynen devam eder yada partiyi ayağa kaldıracak irade suyun başına geçer. İlk etapta tüzük değişecek! Eğer MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli istifa ederse “seçimli ku

Haber61'in Ajandası 27.05.2016
BAHÇELİ ADAY OLMAYABİLİR!

MHP’de şimdi artık tarihi bir süreç başladı. Ya mevcut anlayış aynen devam eder yada partiyi ayağa kaldıracak irade suyun başına geçer. İlk etapta tüzük değişecek! Eğer MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli istifa ederse “seçimli kurultay” yapılabilir.

Bahçeli’nin istifa etmesi şu aşamada mümkün gözükmüyor. Onun içinde MHP’de arka-arkaya üç kurultay yapılacak. Birincisinde tüzük değişecek, ikincisi genel merkezin kurultayı olacak, sonuncusunda ise muhaliflerin seçimli kurultayı gerçekleşecek. Muhalifler tüzük değişikliği ile birlikte olağanüstü kurultaylarda seçim yapılamaz hükmünü kaldırmayı, eşzamanlı olarak ta disiplin kovuşturması başlamış veya partiden ihraç edilmiş olanlara af getirecek düzenlemeyi gerçekleştirmeyi planlıyor.

Şu aşamada bütün ipler muhaliflerin elinde! Eğer başından beri aldıkları delege desteği aynen devam eder olağanüstü bir gelişme yaşanmazsa kazanan muhalefet cephesi olacak. Bahçeli inat eder aday olursa bu onun son seçimi olacak. Tüm bunların dışında Devlet Bahçeli’nin Kurultayda aday olmayacağı Genel Başkan adaylarından Koray Aydın’a destek vereceği de kulislerde konuşuluyor.


“65.HÜKÜMETİN EKONOMİDE HEDEFİ NE?” 2. SAYFADA

65.HÜKÜMETİN EKONOMİDE HEDEFİ NE?

Başbakan Binali Yıldırım'ın açıkladığı 65. Hükümet Programı'nın ekonomi ayağına 'yatırım, istihdam odaklı sürdürülebilir büyüme, gelir dağılımı iyileştiren sosyal politikalar' damgasını vurdu.

Program'da, ev alana kredi desteği, emeklilerin ev sahibi yapılması, kıdem düzenlemesi, nükleer ve 5G yatırımları, altyapı yatırımları gibi önemli başlıklar yer alıyor: Büyüme stratejisi, makroekonomik istikrarın güçlendirilmesi, beşeri sermayenin geliştirilmesi ve işgücü piyasasının etkinleştirilmesi, teknolojiyenilik geliştirme kapasitesinin artırılması, fiziki altyapının güçlendirilmesi, kurumsal kalitenin iyileştirilmesi şeklinde 5 eksene oturuyor. Emeklilerin uygun koşullarda ev sahibi olması sağlanacak. Toplum yararına programlarda ailesinde çalışanı olmayana öncelik verilecek.

Bu programa mesleki eğitim boyutu katılacak. Konut kredilerinde vergi istisnası ve muafiyetleri, sosyal ve ekonomik amaçlar dikkate alınarak gözden geçilecek. Lüks ve ithalat yoğunluğu yüksek tüketim mallarının alımını caydırıcı vergilendirme yapılacak.: Kıdem tazminatı konusunda sosyal taraflarla görüşülerek, çalışanın hak ve hukuku gözetilerek çözüme kavuşturulacak.: Özellikle kısmi süreli çalışanların, Genel Sağlık Sigortası ile ilgili ek ödeme sorunları çözülecek.


“78 BİN ÖĞRENCİYE ŞOK!” 3. SAYFADA

78 BİN ÖĞRENCİYE ŞOK!

2016 ÖSYS Kılavuzu’nda “sınavsız geçiş hakkı” yer aldığı için yaklaşık 78 bin öğrenci bu haktan yararlanmak için başvurdu, Yükseköğretime Geçiş Sınavı’na (YGS) girmedi. 2016 ÖSYS Kılavuzu’nda “sınavsız geçiş hakkı” yer aldığı için yaklaşık 78 bin öğrenci bu haktan yararlanmak için başvurdu, Yükseköğretime Geçiş Sınavı’na (YGS) girmedi

TBMM Başkanlığı’na sunulan Milli Eğitim Bakanlığı’nın Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı’nda “unutulan” bir madde bu yıl üniversiteli olacağını düşünen 77 bin 814 öğrencinin bu hayalini bitirecek.

Çünkü tasarıya göre meslek lisesi öğrencilerinin alanlarının devamı niteliğindeki yükseköğretim programlarına sınavsız geçişlerini düzenleyen bu hak kaldırılıyor. Oysa 2016 ÖSYS Kılavuzu’nda “sınavsız geçiş hakkı” yer aldığı için yaklaşık 78 bin öğrenci bu haktan yararlanmak için başvurdu, Yükseköğretime Geçiş Sınavı’na (YGS) girmedi. Eğer tasarıya düzenlemenin bu yılın öğrencilerini kapsamadığına ilişkin bir ek madde konulmazsa bu öğrenciler için üniversiteye gitmek söz konusu değil.


“ÜÇ DÖNEME TAKILANLARIN MUHTEŞEM DÖNÜŞÜ!”4. SAYFADA

ÜÇ DÖNEME TAKILANLARIN MUHTEŞEM DÖNÜŞÜ!

AK Parti’nin tek başına iktidar olamadığı 7 Haziran seçimlerinde 3 dönem kuralına takıldığı için milletvekili listesine giremeyen isimlerden 23’ü 1 Kasım’da yeniden aktif siyasete dönmüştü. “Çekirdek kadro” ya da “üç dönemlik” olarak anılan bu isimler, hem kurulan 65. hükümette hem de AK Parti yönetiminde kilit noktalara getirildi.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile 2002-2014 arasında aktif olarak yan yana çalışan üç dönemliklerden Binali Yıldırım, Başbakan oldu. Nurettin Canikli Başbakan Yardımcılığı’na getirildi. Faruk Çelik, Mevlüt Çavuşoğlu, Recep Akdağ, Ömer Çelik, Bekir Bozdağ kabinenin üç dönemlik isimleri oldu. 27 üyeli bakanlar kurulunun 7’si üç dönemliklerden oluştu. Benzer bir yapı parti yönetiminde de oluşturuldu. Merkez Yürütme Kurulu’nda (MYK) 4 üç dönemlik yer aldı.

Partinin, Genel Başkan Binali Yıldırım’dan sonraki ikinci adamı Hayati Yazıcı oldu. Üç dönemliklerden Mustafa Ataş, Mehdi Eker ve Şaban Dişli parti vitrininin bel kemiğini oluşturdu. Partinin en üst karar organı olan Merkez Karar ve Yönetim Kurulu’na (MKYK) da Burhan Kuzu, Zeyid Aslan gibi üç dönemlikler yerleştirildi. Kabinede olan Canikli ve Bozdağ, MKYK’da yer aldı.

Üç dönemlik isimlerden Beşir Atalay da, TBMM Milli Eğitim Komisyonu Başkanlığı görevini yürütüyor. AK Parti Grup Başkanvekili olan Nurettin Canikli’nin Başbakan Yardımcılığı’na getirilmesiyle birlikte TBMM Grup Başkanvekilliklerinde de değişiklik yapılması gündeme geldi. Grup başkanvekilliği tecrübesi olan üç dönemlik Mustafa Elitaş’ın bu göreve getirilebileceği konuşuluyor.


“BU YASALAR VATANDAŞI FENA ÜZECEK!” 5. SAYFADA

BU YASALAR VATANDAŞI FENA ÜZECEK!

Yeni ekonomi yönetimi öncelikli olarak 4 yasaya odaklandı. Elektrikteki kayıp kaçak, taşeron işçilere sanal kadro, vergi reformu ve kıdem tazminatından oluşan 4 kritik yasa vatandaşa ağır yükler getirecek. İşte yeni ekonomi yönetiminin önündeki öncelikli 4 düzenleme:

Elektrikte kayıp ve kaçağın faturasının düzenli ödeyen dürüst vatandaşlara yüklenmesini öngören yasa Meclis komisyonlarından geçti, halen Genel Kurul gündeminde bekliyor. Mevcut yasadan yararlanan aboneler, faturalardaki kayıp ve kaçak bedeline mahkemelerde itiraz edip bu bedelden kurtulabiliyor. Öyle olunca da çok daha büyük kâr umutlarıyla özelleştirmeleri alan elektrik dağıtım şirketlerinin karı azalıyor. Yeni ekonomi yönetimi, şirketlerden gelen büyük baskı nedeniyle bu yasayı en kısa sürede çıkarıp şirketleri rahatlatmayı hedefliyor.

Yasa çıkarsa şirketler büyük yükten kurtulacak, fatura 35 milyon elektrik abonesine yüklenecek. Kamuda çalışan yaklaşık 750 bin taşeron işçisine kamuda kadro verme sözü veren hükümet, bunun bütçeye büyük yük getireceğini görünce ‘devekuşu' modeline geçmiş, 3 yıllık geçici kadro içeren özel statülü sözleşme yöntemini ortaya atmıştı. Yeni ekonomi yönetimi, bu düzenlemeyi kısa süre içerisinde çıkarıp kamu maliyesi için risk oluşturan sorunu çözmeyi planlıyor.

Bu yasa çıkarsa sadece taşeron işçiler belirsizliğe sürüklenmekle kalmayacak, kamuya bundan sonra memur alınmayacak, onun yerine 3 yıllık geçici sözleşmeli statü kadroları doldurulacak. Gelir ve Kurumlar vergisi kanunlarını tek bir yasada birleştirmeyi öngören düzenleme halen Meclis Plan ve Bütçe alt komisyonunda bekliyor. Ekonomi yönetimi, bu yasayı bir an önce çıkarıp daha fazla vergi toplamaya çalışacak. Tasarı reform adı altında şirketler yerine vatandaşa ilave yükler getirecek.

Hükümet kıdem tazminatını işçilerin sorunlarını çözmek için değil, işverenin yükünü hafifletmek ve kamunun kullanabileceği yeni bir fona sahip olmak için değiştirmek istiyor. Bireysel fon hesabı sistemine geçilebilirse işverenler çok daha kolay işçi atabilecek. Hükümet de fon sayesinde her yıl en az 15 milyar lira yeni kaynağın birikeceği büyük bir fona kavuşacak. Bu fondaki paralar Hazine'nin iç borçlanmasını rahatlatacak.


“11 MİLYON KİŞİYE MÜJDE!” 6. SAYFADA

11 MİLYON KİŞİYE MÜJDE!

11 milyon emekliye banka promosyonu için geri sayım başladı. SSK, Bağ-Kur ve memur emeklileri, çok yakında, maaşlarının yattığı bankalardan promosyon almaya başlayacak. Uygulama kısa süre içinde başlatılacak. Emekliler heyecanlı bekleyişe girerken; promosyonun detayları ortaya çıkıyor.

Edinilen bilgiye göre; promosyon uygulaması Sosyal Güvenlik Kurumu ve bankalar arasında protokol imzalanır imzalanmaz başlayacak. Emekli, banka ile, promosyon ödemesini kapsayan dönemde maaşını oradan almaya devam edeceğine yönelik bir sözleşme imzalayacak. Ardından da banka, emeklinin maaş hesabına promosyonu yatıracak. Promosyon emeklilere 3 yıllık periyodlarla ödenecek.

Ancak bu ödemenin tek seferde mi yıldan yıla olmak üzere 3 eşit taksitte mi yapılacağı henüz kesinleşmedi. Emeklilerin en çok merak ettiği konu ise promosyonun tutarı. Promosyonun yıllık 200 ile 300 lira arasında olması bekleniyor. Yani emekli 3 yılda bir 600 ile 900 lira arasında promosyon alacak. Emekliler promosyon ile ek gelir elde edecek.

Promosyon tutarı tüm emekliler için aynı olacak. Maaşının ne kadar olduğu ya da nereden emekli olduğu fark etmeyecek. Anlaşmanın 12 banka ile yapılacağı konuşuluyor. Bu durumda emekli, söz konusu 12 bankadan istediğini seçecek. Seçtiği bankadan emekli maaşını alacak, banka da promosyon ödemesini yapacak.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler