Haber61'in Ajandası - 25.10.2015

AK PARTİ’DE ESKİ VE YENİLERİN KAYNAŞMASI! Devlet eski Bakanı Faruk Nafiz Özak’ın  Hüseyin Başaran’ın sahibi olduğu yeni açılan Ramada Otel’de Trabzon’un iş-esnaf- sivil toplum örgütleri ve derneklere verdiği yemek üzerine tartışmalar devam ediyor. Muhalef

Haber61'in Ajandası - 25.10.2015

AK PARTİ’DE ESKİ VE YENİLERİN KAYNAŞMASI!

Devlet eski Bakanı Faruk Nafiz Özak’ın  Hüseyin Başaran’ın sahibi olduğu yeni açılan Ramada Otel’de Trabzon’un iş-esnaf- sivil toplum örgütleri ve derneklere verdiği yemek üzerine tartışmalar devam ediyor. Muhalefet kanadından yemeğe tepki gösterilirken AK Parti cephesinden ise birlik ve beraberliğin sağlanması noktasında yemeğin amacına ulaştığını ve kaynaşmanın yaşandığı belirtildi. Yemeğe iş ve siyaset camiasından önemli bir katılım oldu. Geceye iş dünyasına damgasını vuran hemşerimiz Var -Yap Holding Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Varlıbaş ile birlikte katılan Devlet eski bakanlarından Türk siyasetinin önemli ismi Eyüp Aşık haber61.net’e yaptığı açıklamada” Seçimlere az bir süre kala gerçekleşen bu gecede hem AK Parti projelerini bir kez daha kamuoyu ile paylaşma fırsatı buldu hem de eski ve yeni isimlerin bir araya gelerek özlem giderdi. AK Parti’nin Trabzon’da başarılı olması için elimizden geleni yapacağız” dedi. Geceye katılan eski Trabzon Milletvekili Prof.Dr.Aydın Dumanoğlu ile Safiye Seymenoğlu’da AK Parti’nin Trabzon’da beş vekil çıkaracağını iddia ettiler. AK Parti Trabzon kurucu il başkanları İbrahim Keskin ve Ali Rıza Akdeniz’de haber61.net siyaset ajandasına yaptıkları açıklamada “ülkenin 1 Kasım sonrası istikrar ve huzuru için AK Parti’nin tek başına iktidar olması şart. Hepimize düşen seçimlere son hafta kala daha çok çalışmak ve gayret göstermek” dedi.

MEDYADA EN ÇOK HANGİ PARTİ KONUŞULUYOR!

MEDYADA EN ÇOK HANGİ PARTİ KONUŞULUYOR!

Türkiye 1 Kasım seçimleri için geri sayıma başladı. Seçim hazırlıkları son hızla devam ederken siyasi partiler seçim bildirgelerini açıkladı. Ekonomi ağırlıklı olan seçim vaatleri arasında “Asgari Ücret”, “Emekli Maaşı” ve “İşsizlik” öne çıkan başlıklar arasında. Medya Takip Merkezi (MTM), 1 Kasım öncesi siyasetteki hareketliliği ve seçim vaatlerinin medya yansımalarını araştırdı. Araştırma, emeklilere yönelik yapılan vaatlerin, medya yansımalarında ilk sırada yer aldığını ortaya koydu…1 Kasım seçimleri öncesi partilerin seçim vaatleri arasında, asgari ücret, işsizlik, büyüme, enflasyon, emekliler ve yaşlılar, gençler ve çocuklar, kadınlar, eğitim, hayvan hakları, öne çıkan ve tartışılan konular arasında yer aldı .Aynı araştırmada en çok konuşulan siyasi partilerin medya yansımalarını da inceledi. Listenin ilk sırasında AK Parti 262 bin 810 haberle yer aldı. Listenin ikinci sırasındaki CHP 151 bin 486 habere konu edilirken, HDP 105 bin 701 haberle üçüncü, MHP ise 96 bin 194 haberle dördüncü sırada yer aldı.

PARTİLER ASGARİ ÜCRETE ÇALIŞTI!

PARTİLER ASGARİ ÜCRETE ÇALIŞTI!

Seçim beyannamesinde CHP, MHP ve HDP’nin 1400 lira ile 1800 lira arasında değişen asgari ücret vaatlerine AK Parti’nin de 1300 lira ile katılmasıyla ücretin yılbaşında en az 1300 lira olacağı kesinleşti. 1300 liralık artış yılbaşında yüzde 30’luk artış anlamına gelirken, asıl kazançlı çıkan ise Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) olacak. Net ücretlerde normalde yüzde 10 dolayında artış olabilecek iken yüzde 30 oranında artış olması, SGK’nın işçi statüsünde çalışanlardan kişi başına aylık en az 60 lira, Bağ-Kur’lulardan da 86 lira daha fazla prim almasını sağlayacak. Bu durumda, sigortalı çalışan sayısı bugünkü seviyenin altına düşmediği takdirde SGK gelecek yıl yaklaşık 13 milyar lira daha fazla prim geliri elde edecek. 

Bu yıl içerisinde iki defa seçim yapılması, sayıları 14 milyona ulaşan çalışanlara yaradı. 7 Haziran seçimlerinde muhalefet partilerinin 1400-1800 lira arasında değişen asgari ücret vaatlerine 1 Kasım seçim beyannamesinde AK Parti de katıldı. AK Parti’nin 1300 liralık vaadiyle, gelecek yıl ocak ayından itibaren asgari ücretin en az bu seviyeye çıkacağı anlaşılıyor. Bekâr bir asgari ücretlinin eline halen 1000 lira 54 kuruş ücret geçiyor. Asgari ücretin artırılması işçi ücretlerinin yanı sıra daha birçok şeyi birden etkiliyor. Hepsinden çok da SGK’yı etkiliyor. SGK’ya işçiler ve Bağ-Kur’lular için ödenen primler asgari ücret üzerinden hesaplanıyor. Prime esas kazançların tabanı brüt asgari ücret, tavanı ise bunun 6.5 katı olarak uygulanıyor.

VATANDAŞ OYUNU BUNA GÖRE BELİRLEYECEK!

VATANDAŞ OYUNU BUNA GÖRE BELİRLEYECEK!

1 Kasım’da sandığa gidecek seçmenin akılında partilerin üç önemli vaadi var:

ASGARİ ÜCRET: Siyasi partilerin Asgari Ücret konusundaki yarışları devam ederken, vaat edilen net rakamlar da açıklandı. AK Parti, ekonomide istikrar ve şeffaflık vurgusunu yaparken, asgari ücretin bin 300 TL olacağını duyurdu. CHP ise asgari ücretteki gelir vergisini kaldıracağını ve asgari ücretin bin 500 TL olacağını belirtti. MHP’nin ekonomik vaatleri arasında asgari ücretin bin 400 TL’ye çıkarılacağı açıklanırken, HDP’nin seçim vaatleri arasında ise asgari ücretin ilk etapta bin 800 TL olacağına yönelik iddia vardı.

EMEKLİ MAAŞLARI: Partilerin vaat paketinin bir diğer konu başlığı ise emeklilerdi. AKP, emeklilere yapılacak olan ek ödeneğin, ayda 100 TL’den yılda toplam bin 200 TL olacağının altını çizdi. Ayrıca emeklilere ayda 250 TL ödeme ile ev sahibi olma kolaylığı getirileceği ve sosyal güvenlik prim kesintisinin de kalkacağı, AKP’nin vaatleri arasındaydı. CHP’nin emekliler için yaptığı bildirgede ise emekli ve çalışanlar arasındaki maaş farkının sıfırlanacağı, ayrıca bayramlarda yılda iki kez birer maaş ikramiye verileceği vardı. Bunun yanında, bakıma ihtiyaç duyan yaşlılar için sağlık ve barınma desteği ile yine emekliler için intibak yasasının getirileceği, vaatler arasında öne çıktı. MHP, emeklilere yılda iki defa asgari ücret oranında destek ödeneği sağlanacağını açıklarken, çalışan emeklilerin maaşına uygulanan kesintinin de kaldırılacağını belirtti. HDP’de emekliler için öne çıkan başlıklar arasında ise en düşük emekli aylıklarının asgari ücretle eşitleneceği yönündeydi.

İŞSİZLİK: Partilerin genel vurguları arasında istihdam ve refah odaklı adımların yanında gençlere yönelik yapılacak yatırımlar ön plandaydı. AKP ve MHP’ de öne çıkan detaylar arasında iş kurmak isteyen gençlere nakdi yardım ve faizsiz kredi imkânları sağlanması sözü verilirken; CHP kanadında iş garantili eğitime, öğrenci kredilerine yönelik kolaylık sağlanacağına ve faizlerin silineceğine dair vurgu yapıldı. HDP ise istihdamı arttırmaya ve çalışan haklarını korumaya yönelik adımları sıraladı, ücret kaybına neden olmadan resmi haftalık çalışma sürelerinin düşürüleceğini açıkladı.

0Y VERME İŞLEMİ SONA ERİYOR!

0Y VERME İŞLEMİ SONA ERİYOR!

Türkiye, 1 Kasım'da yapılacak milletvekili genel seçimine hazırlanırken, 54 ülke ve 113 temsilcilikte oy verme süresi, bugün sona erecek.

Yurt dışı seçmen kütüğüne kayıtlı seçmenler, 8 Ekim'den itibaren oy vermeye başlamıştı.

Yüksek Seçim Kurulunun (YSK) belirlediği oy kullanma günlerine göre, Birleşik Arap Emirlikleri, Bosna Hersek, Cezayir, İsrail, İsveç, Kazakistan, Kırgızistan, Makedonya, Rusya ve Yunanistan'da yaşayan Türkler bugün ve yarın oy kullanacak.

Arnavutluk, Azerbaycan, Bahreyn, Çek Cumhuriyeti, Çin, Finlandiya, Güney Afrika, Gürcistan, İran, İrlanda, İspanya, Japonya, Katar, Kosova, Kuveyt, Lübnan, Macaristan, Mısır, Özbekistan, Polonya, Sudan, Tayland, Ukrayna, Umman, Ürdün ve Yeni Zelanda'da yaşayanlar ise yarın sandık başına gidecek. Böylece yurt dışında yaşayan Türkler için toplam 54 ülke, 113 temsilcilikteki oy kullanma işlemi tamamlanacak. Oy kullanma saatleri uzatıldı, kabin sayıları artırıldı

Bu arada YSK, yurt dışındaki seçmenlere kolaylık amacıyla 24-25 Ekim günlerinde oy kullanma saatlerini uzatırken ve temsilciliklerdeki kabin sayılarını artırdı.

Buna göre, tüm yurt dışı temsilciliklerde 24-25 Ekim tarihlerinde 10.00-19.00 olan oy verme saatleri, 09.00-21.00 olarak düzenlendi.

GİRESUNLU VEKİLDEN ŞOK KOALİSYON AÇIKLAMASI!

GİRESUNLU VEKİLDEN ŞOK KOALİSYON AÇIKLAMASI!

Giresun milletvekili adayı Nurettin Canikli, CHP ve koalisyon hakkında çarpıcı bir iddida bulundu.AK Parti Giresun Milletvekili Nurettin Canikli "çok net söylüyorum CHP ile koalisyon kurulamaz" dedi. Canikli, "CHP ile kuramayız kesin çünkü hiçbir konuda ortak noktamız yok" derken, hükümetin kurulsa dahi her gün yeni bir krizle uyanacağını söyledi.

MHP ile de 4 şartı tekrar ileri sürdüğü için koalisyon kurulamayacağını belirten, Canikli, Bahçeli'nin "AK Parti tek başına iktidar olursa Kaos olur" sözüne, "Bu tehdittir bu demokrasi dışı yaklaşımın tezahürüdür" diye tepki gösterdi.  AK Parti'nin yüzde 45'in üstünde oy alacağını iddia eden Canikli, AK Parti'nin seçim vaatleriyle ilgili eleştirilere de yanıt verdi.

Eski Gümrük ve Ticaret Bakanı ve AK Parti Giresun Milletvekili adayı Nurettin Canikli Karadeniz Bölgesinde AK Parti’nin tulum çıkaracağını belirtti.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler