Haber61'in Ajandası 24.01.2016

KANSERDEN ÖLEN İL! Kanser ölümlerinde Karadeniz Bölgesinde en çok artış olduğunu sanıyorduk.Bir çarpıcı araştırma işin renginin değişik olduğunu gösterdi. Aydın’da her beş kişiden biri kanserden ölüyor.Aydın’da kansere bağlı ölümler hakkında bilgi veren H

Haber61'in Ajandası 24.01.2016

KANSERDEN ÖLEN İL!

Kanser ölümlerinde Karadeniz Bölgesinde en çok artış olduğunu sanıyorduk.Bir çarpıcı araştırma işin renginin değişik olduğunu gösterdi.

Aydın’da her beş kişiden biri kanserden ölüyor.Aydın’da kansere bağlı ölümler hakkında bilgi veren Halk Sağlığı İl Müdürü Dr. Kasım Çetin, “Kanser vakası ile ilgili olarak Türkiye İstatistik Kurumunun 2014 yılı ölüm nedenleri istatistikleri incelendiğinde ‘iyi huylu ve kötü huylu tümörler’ yani kanserlere bağlı ölümler ülkemizdeki tüm ölümlerin yüzde 20,67 oluşturmaktadır. İlimizde ise yüzde 20,47 olarak gerçekleşmiştir. 2013 yılından itibaren tüm ülkede aktif kanser kayıtçılığına geçilmiş olup, ilimizde bu konuda en başarılı iller arasındadır. Her kanser vakasının kayıt altına alınması yanında tüm ölüm nedenlerinin doğru şekilde toplanması için ilimiz genelinde titiz bir çalışma yürütülmektedir. Kanser teşhisi konulmasında son yıllarda gelişen teknoloji ve laboratuvar desteği önemli yer tutmaktadır. Daha önceki yıllarda tespit edilemeyen birçok kanser tipi artık tespit edilebilmektedir. Bunun yanı sıra riskli yaş grubu ve kişilerde yapılan taramalar da teşhis konulmasında oldukça önemlidir” dedi.

EMEKLİDE PROMOSYON ALABİLECEK Mİ?

EMEKLİDE PROMOSYON ALABİLECEK Mİ?

Memurlar gibi banka promosyonu almak isteyen emeklileri umutlandıran gelişme yaşandı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu, emeklilere promosyon ödenmesine ilişkin bankalarla görüştüklerini söyledi.

İlk protokolün DenizBank ile imzalandığını anlatan Soylu, diğer bankalarla görüşmelerin sürdüğünü açıkladı. Bankalarla yapılacak anlaşma, emeklilere 13'üncü maaşı getirecek.Bankalar, maaş ödemesini yaptıkları kamu personeli için anlaşılan dönem için (1-3 yıl) brüt maaşın yüzde 60'ını ödüyor. Emekliler de memurlar kadar promosyon almak istiyor. Buna göre bin 500 lira maaşı olan bir emekliye ödenecek promosyon miktarı 900 lira olacak.Yaklaşık, 11 milyon emeklinin maaşları hem kamu hem de özel bankalar tarafından ödeniyor. Yıllık 120 milyar lirayı geçen bu pasta için bankalar büyük bir yarış içinde. Çeşitli kampanyalar düzenleyen bankaların bazısı nakit para bazısı ise çeyrek altın veriyor. Böylece emeklilerin maaşlarını kendilerinden almasını istiyor. SGK iyi bir pazarlıkla bu yarışı, bir promosyon ödemesine çevirebilir.

KAÇAK İŞÇİ ÇALIŞTIRAN YANDI!

KAÇAK İŞÇİ ÇALIŞTIRAN YANDI!

Asgari ücret 1300 TL oldu. Asgari ücretteki bu artış sonrası birçok işverenin kaçak işçi çalıştırmaya başladığı iddiaları Sosyal Güvenlik Kurumu’nu (SGK) harekete geçirdi.

SGK, kaçak işçi çalıştırma ile ilgili denetimlerini sıklaştırdı. Kaçak işçi çalıştırdığı tespit edilen işletmelere para cezası kesiliyor. SGK denetmenleri geçen yıl çoğu ihbar sonucu 70 binin üzerinde iş yerinde denetim gerçekleştirdi. Bu denetimler sonucunda 50 bine yakın kaçak çalıştırılan işçi kayıt altına alındı. Kaçak işçi çalıştıran işletmelere de 500 milyon Türk lirasının üzerinde para cezası kesildi. Yapılan denetimlere rağmen Türkiye’de kayıt dışı istihdam büyük bir sorun. TÜİK verilerine göre Türkiye’de 27 milyon 150 bin çalışan bulunuyor. Bu çalışanlardan yüzde 35,1’de kayıt dışı olarak istihdam ediliyor. 9.5 milyon kayıt dışı çalışan, herhangi bir sosyal güvenlik kuruluşuna bağlı olmadığı için de sağlık hizmetlerinden yararlanamıyor. Ceza asgari ücretle sigortasız işçi çalıştıran işverenin cezaları da arttırıldı. 1 yıl boyunca sigortasız çalıştırılan bir işçi için 38 adet asgari ücret cezası karşılığı 49 bin lira ceza kesilecek. Bunun yanı sıra teşvik primleri kesilecek, iş kazası, meslek hastalığı varsa bunların masrafları da işverene fatura edilecek. Kayıt dışı istihdam nedeniyle kamu da zarara uğruyor. Her yıl 60 milyar liranın üzerinde para devletin kasasına girmiyor. Kayıt dışı istihdamın engellenmesi halinde sosyal güvenlik sistemindeki açık önlenebiliyor. Türkiye’de 2014 yılında 50 milyar TL sosyal güvenlik açığı meydana geldi. Kayıt dışı istihdamda 1 puanlık azalma devletin kasasına yaklaşık 2 milyar Türk lirası para girmesi anlamına geliyor.

GENÇLERE MÜJDE!

GENÇLERE MÜJDE!

Geçtiğimiz dönemde özellikle 18 ile 25 yaş arasındaki gençlerin büyük bir problemi ortaya çıkmıştı. Bu gençler ailelerinin yanında kalıyor ve eğer eğitime devam edemiyorlarsa kaymakamlıklara gidip gelir testi yaptırarak her ay ortaya çıkan primi ödemek zorundaydılar. Eğer bunu yapmazlarsa kendilerine yüklü miktarda prim borcu çıkacak ve üstelik hastaneden de sosyal güvenlik şemsiyesi ile yararlanamayacaklardı. Seçimler öncesinde AK Parti'nin en önemli vaatlerinden birisi de bu gençlere getirilen 'ücretsiz hastane hizmeti' olmuştu. 

Şimdi TBMM'deki torba yasa ile bu problem tamamen ortadan kaldırılıyor ve gençler borç yükünden kurtarılıyor. Mevcut uygulamada 18 yaşını dolduran gençler eğer liseye ve üniversiteye gidiyorsa 25 yaşına kadar Genel Sağlık Sigortası (GSS) primi ödemiyor. Ama bu gençler mezun olduklarında ya da üniversiteyi kazanamadıklarında sorun ortaya çıkıyor. Yeni düzenleme ile okuma mecburiyeti ortadan kaldırıldı. Liseyi bitiren bir genç üniversiteyi kazanmasa da 20 yaşına kadar 2 yıl prim ödemeyecek. Bu primleri devlet ödeyecek ve hastane hizmetlerinden yararlanacak. Üniversitede ise mezun olduktan sonra yine 2 yıl prim devletten olacak. Yaş sınırı 25 olacak. 

TRABZON’DA KAÇ KONUT SATILDI?

TRABZON’DA KAÇ KONUT SATILDI?

Gayrimenkul sektörü, jepolitik riskler, küresel ekonomiye ilişkin belirsizlikler ve çifte seçime rağmen 2015'te de büyümesini sürdürdü.

Türkiye'de konut satışları geçen yılın son ayında, 2014'ün aynı dönemine göre yüzde 5.9 artarak 142 bin 599 ile aylık bazda rekor seviyeye ulaştı. 2015'in tamamındaki satış ise, 2014'e göre yüzde 10.6 artarak 1 milyon 289 bin adetle zirveye çıktı.TÜİK Trabzon Bölge Müdürlüğü tarafından açıklanan konut satışlarına ilişkin verilere göre, 2015 yılına Doğu Karadeniz illerinden Trabzon, Ordu, Giresun, Artvin ve Gümüşhane'de konut satışlarında artış yaşanırken, Rize'de düşüş görüldü. 2015 yılında satılan konut sayısı Trabzon'da yüzde 10,5 oranında artarak 12 bin 634'e, Ordu'da yüzde 14,8 oranında artarak 9 bin 250'ye, Giresun'da" yüzde 14,7 oranında artarak 5 bin 404'e, Artvin'de yüzde 13,8 oranında artarak bin 746'ya ve Gümüşhane'de ise yüzde 50,1 oranında artarak bin 256'ya yükseldi. Öte yandan aynı dönemde konut satışları Rize'de yüzde 1,0 oranında düşerek 3 bin 121'ye geriledi.

TROLCÜLÜK BALIKÇILIĞI ÖLDÜRECEK!

TROLCÜLÜK BALIKÇILIĞI ÖLDÜRECEK!

Normal şartlarda balığın en bol ve lezzetli zamanı olan bugünlerde, hava ve deniz şartlarının elverişsizliğinin yanında denizlerde geçen sezonlara göre daha az balık bulunması, fiyatlara tavan yaptırdı. Bu durum, geçmiş sezonlarda çeşit çeşit balığın süslediği tezgahlardaki satışları da olumsuz etkiledi. Balık fiyatlarında yüzde 150 civarında artış yaşanması nedeniyle satışlar azalınca balık pazarlarındaki bazı esnaf kepenk kapattı.  İstanbul Balık Satıcıları Esnaf Odası Başkanı Yaşar Gün, yaptığı açıklamada, normalde şu anda balık tüketimi için en uygun zaman olduğunu ancak bu sezon balık açısından olumsuz bir durum yaşandığını söyledi.  

civarında. Tabii bu fiyatlar tezgahlarda daha da artıyor. Şu andaki duruma bakarsak, balık avı böyle gidecek. Bu durumda fiyatların da bu civarda seyretmesini bekliyoruz."  Gün, balık olması durumunda bu durumun düzeleceğine işaret ederek, "Asıl sorun insanlarda. Allah bugün vermedi ancak yarın verir. Balık da olur, fiyatlar da düşer. Ancak halledilmesi gereken başka sorunlar var. Mesela trolcülük en büyük sorun. Artık o hale geldi ki hamsi ağıyla çinekop tutuyorlar. Yavru, küçük ne varsa topluyorlar. Bu bilinçsizlik böyle devam ederse, asıl halledilmesi güç sorunlar o zaman yaşanacak. Buna acil çözüm bulunması gerekiyor" ifadelerini kullandı.  

EN GÜVENLİ İL ARTVİN!

EN GÜVENLİ İL ARTVİN!

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2015 yılına ilişkin İllerde Yaşam Endeksi'ni açıkladı.

Buna göre, Isparta, yaşam endeksinde en yüksek endeks değeri 0,6745 ile ilk sırayı aldı. Isparta’yı sırasıyla 0,6737 ile Sakarya ve 0,6553 ile Bolu takip etti. Endekste son sırayı en düşük endeks değeri 0,2765 ile Muş aldı. Muş’u sırasıyla 0,2936 ile Mardin ve 0,2975 ile Ağrı izledi.Barınma ve yaşam alanı olarak kullanılan ve özellikleri itibarıyla birey ve hane halkının yaşam kalitesinde etken olan konut boyutu endeksinde en yüksek değeri 0,9369 ile Sakarya aldı. Sakarya'nın ardından 0,9304 ile Sinop ve 0,9247 ile Bolu gelirken, Ardahan en düşük konut endeks değeri 0,0860 ile son sırayı aldı. Ardahan’ı 0,1647 ile Ağrı ve 0,1675 ile Mardin takip etti. Bireylerin en temel ihtiyaçlardan biri olan ve diğer yaşamsal faaliyetlerini sürdürmeleri için ön koşul sayılabilecek güvenlik boyutu endeksinde en yüksek endeks değeri 0,8222 ile ilk sırada Artvin bulunurken, Sinop 0,7860 ve Gümüşhane 0,7697 değerlerini aldı. Güvenlik endeksinde 0,3210 ile son sıraya Muğla yerleşirken, bu şehri 0,4041 ile Kilis ve 0,4114 ile Antalya takip etti.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler