Haber61'in Ajandası 11.01.2016

PEKŞEN Mİ? CANALİOĞLU MU ?  10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü dolayısıyla Trabzon Gazeteciler Cemiyetine  ziyaret gerçekleştiren CHP Trabzon Milletvekili Haluk Pekşen ülke ve yerel gündeme yönelik  açıklamalar yaptı. 16-17 Ocak’ta gerçekleşecek CHP 35.Olağ

Haber61'in Ajandası 11.01.2016

PEKŞEN Mİ? CANALİOĞLU MU ?

 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü dolayısıyla Trabzon Gazeteciler Cemiyetine  ziyaret gerçekleştiren CHP Trabzon Milletvekili Haluk Pekşen ülke ve yerel gündeme yönelik  açıklamalar yaptı.

16-17 Ocak’ta gerçekleşecek CHP 35.Olağan Genel Kurultayı ile gelen soruları cevaplayan Pekşen Parti Meclisine aday olacağını belirterek şunları söyledi: “6 Yeni yüzyılda yeni bir kuşak. Yeni yüzler yeni isimler. genç dünya ile entegre olmuş vizyonlu bir yapını CHP'ye gelmesi lazım. Bugün Genel Başkanından, MYK, PM, örgütlerine kadar evet hepimiz değişim zamanı diyoruz. Bizim yaktığımız o meşale doğru bir meşale. Bugün de gelinen aşama o. Bu değilim 16-17 Ocak'ta muhtemelen parti kadrolarına yansıyacak. Genel Başkanlık yarışında sayın Muharrem İnce’nin aday olup olmayacağını bilmiyorum. Ama ben Parti Meclisine aday olacağım” Pekşen’in bu açıklamasından sonra gözler halen PM üyesi olan CHP Trabzon eski Milletvekili Volkan Canalioğlu’na çevrildi. Genel seçimler öncesi Pekşen ve Canalioğlu arasında yaşanan soğuk rüzgarların PM yarışında fırtına dönmesi bekleniyor. Canalioğlu’nun da yeniden Parti Meclisine aday olacağını belirtmekte fayda var.

MHP’DE MUHALEFET YENİ HAMLE PEŞİNDE!

MHP’DE MUHALEFET YENİ HAMLE PEŞİNDE!

Koray Aydın,Meral Akşener ve Sinan Oğan’ın başını çektiği MHP’deki parti içi muhalefet MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin dün yaptığı “Kurultay 18 Mart 2018’de zamanında yapılacak.Gündemimizde Olağanüstü Kurultay yok” açıklamasına tepki noktasında bugün tekrar bir araya gelerek yeni bir yol haritası belirleyecekler.

Tüzük değişikliği için toplanan imzaları ve son süreçte yaşanan gelişmeleri kamuoyu ile paylaşacak muhalif grubun önemli açıklamalar yapması bekleniyor.Delegeler yeterli imzayı toplayıp mahkemeye başvurduğu takdirde, mahkeme MHP'ye kayyum atayabilir. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, partisinin Afyon kampı sonrası yaptığı açıklamada dün şunları söylemişti:"Önce şu imzaları bir görelim neyin nesidir. Bu zamana kadar çok sayıda imzalar tartışması yaşanmıştır, bugüne kadar yapılmış olan bir çok kongreler olmuştur ve bu kongrelerin büyük çoğunluğu, tamamı, olağan kongreyle gerçekleşmiştir. MHP bugün almış olduğu bir kararı sizlere okuyalım: Parti tüzüğünün 62. maddesindeki büyük kongrenin olağan toplantıları MYK'nin tespit edeceği yer ve mekanda yapılır. Ancak bu 12. olağan büyük kongrenin başkanlık divanı 18 Mart 2018'de yapılmasına 12. büyük kongrenin hazırlığı kapsamında ilçe kongreleri 9 Ekim'de başlayıp, 9 Nisan'da tamamlanmasına karar verilmiştir”

GAZETECİLERİN BULUŞMASINA SEÇİM DAMGASI!

GAZETECİLERİN BULUŞMASINA SEÇİM DAMGASI!

Dün 10 Ocak Çalışan Gazeteciler günüydü. Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu her yel geleneksel hala gelen kutlamalarla basını ağırladı, onlarla Zorlu-Grant Otelde sabah kahvaltısında buluştu.

Orhan başkan nezaketi elden bırakmayarak gazetecileri karşılayarak  tek-tek ilgilenmeyi de ihmal etmedi. Trabzon Valisi Abdil Celil Öz’de basını yalnız bırakmayarak kahvaltıda kısa süreliğinde olsa yerini aldı. .İlçelerden gelen basın çalışanları ise buluşmaya ayrı bir renk kattı. .Büyükliman bölgesinden Of’a kadar ilçelerde bir çok emekçi kardeşimiz buralarda zor şartlar içinde görev yapıyor. Dünkü organizasyonda Trabzon Büyükşehir Basın ve Halkla İlişkiler Daire Başkanı Ahmet Yoloğlu ve belediye basın ekibi üzerlerine düşeni yaparak görevlerini eksiz olarak yerine getirdi. TGC Başkanı Turgut Özdemir’de Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu’na destek ve katkılarından dolayı teşekkür etti. Bu arada Nisan ayında gerçekleşecek Trabzon Gazeteciler Cemiyeti(TGC) seçimlerinde başkan adayı olarak kulislerde adları geçen Tahir Orhan, Nevzat Yılmaz, Zafer Sel ve Yusuf Turgut’ta sabah kahvaltısında basın çalışanlarını yakın markaja alarak sohbet etme fırsatı buldu. TGC Başkan adaylarının kulis faaliyetleri dünkü sabah kahvaltısına damgasını vurdu.

KAYIT DIŞI ÇALIŞANLARDA ACI GERÇEK

KAYIT DIŞI ÇALIŞANLARDA ACI GERÇEK

Türkiye İstatistik Kurumu verilerinden yararlanarak yaptığı belirlemelere göre, Eylül 2014-2015 döneminde istihdam edilen 27 milyon 156 bin kişiden 9 milyon 439’u kayıt dışı çalışıyor. Yani çalışan her yüz kişiden 34.8’i kayıt dışı…

 Çalışan erkek sayısı kadınların neredeyse iki katı olduğu için ilk akla gelen erkeklerde kayıt dışılık oranının daha yüksek olduğu yönünde. Ancak öyle değil. İstihdam edilen erkek sayısı 18 milyon 939, kayıt dışı çalışan erkek sayısı ise 5 milyon 579. Yani her yüz erkek çalışanın 29.5’i hiçbir güvencesi olmadan çalışıyor. Resmi veriler kadın çalışanlar için hiç de iç açıcı değil. Kayıtlara göre 8 milyon 218 bin kadının 3 milyon 859’u kayıt dışı. Çalışan her yüz kadından 47’si hiçbir güvencesi olmadan çalıştırılıyor. İşsizlik sorunu, ücret dengesi gibi sorunlar çözülemediği gibi kadınlar emeklerinin karşılığı devlet garantisi bile alamıyor. Yönetenler kadınları “kayıt dışı” görmeye devam ediyor. Kadın çalışanlar deyince akla ilk gelen “emzirme hakkı” ve “doğum izni” oluyor. 11 milyon 468 bin kadın ise ev hanımı ve çalışmıyor. 290 bin kadının ise iş bulma umudu yok…2 milyon 400 kadın ücretsiz aile işçisi olarak çalıştırılıyor. Bu kadınların yüzde 92’si kayıt dışı olarak çalıştırılıyor. 2 milyon 725 bin kadının tarım sektöründe çalışıyor. Bu kadınların da yüzde 93.5’i kayıt dışı. Sadece 97 bin kadın “işveren” konumunda. 68 bin kadın inşaat sektöründe. Hizmet sektöründe çalışan kadın sayısı ise 4 milyon 198 bin.

EMEKLİ NE ZAMAN ZAMLI MAAŞ ALACAK?

EMEKLİ NE ZAMAN ZAMLI MAAŞ ALACAK?

Yaklaşık 11 milyon emekli için Ocak ayı zam ayı oldu. Bu ay tüm emeklilerin maaşları artacak. Sayıları 8.9 milyonu bulan SSK ve Bağ-Kur emeklisi hem seyyanen zam hem de enflasyon oranında artış alacak.

Memur emeklileri ise 2016'nın ilk 6 ayı için yüzde 6'lık artışın dışında oluşan enflasyon farkını da hesaplarında görecek. Böylece tüm emekliler çifte maaş alacak. SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin maaşına önce yüzde 3.86'lık enflasyon zammı yapılacak. Ortaya çıkacak rakama 100 lira seyyanen zam eklenecek. Böylece 1.500 lira alan bir emeklinin maaşı Ocak'ta 1.657 lira 90 kuruşa çıkacak. Memur emeklileri ise yüzde 6'lık ilk zam dilimini bu ay maaşlarında görecek. Buna enflasyondan oluşan yüzde 1'lik bir rakam da eklenecek. Zamlı maaşlar 17 Ocak'tan itibaren 25'ine kadar hesaplara yatmaya başlayacak. Temmuz ayı emekliler için yine zam ayı oluyor. SSK ve Bağ-Kur emeklileri Ocak ile Temmuz arasında oluşacak enflasyon kadar artışa kavuşacak. Memur emeklileri ise Temmuz'da yüzde 5'lik bir zam ve enflasyon farkı daha alacak. 

BOZUK PARALARLA YAŞIYORUZ!

BOZUK PARALARLA YAŞIYORUZ!

Geçen yıl tedavüle verilen 847 milyon 915 bin adet madeni para ile birlikte Türk halkının cebindeki "bozukluklar" yaklaşık 313 milyon lira daha arttı.Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü verilerinden derlenen bilgilere göre, 2015 yılında tedavüle verilen madeni ufaklık para sayısı 847 milyon 915 bin olurken, bu paraların değeri 313 milyon 208 bin 290 lira olarak hesaplandı.Aynı dönemde 213 milyon 134 bin adet 1 liralık, 72 milyon 620 bin adet 50 kuruşluk, 137 milyon 621 bin adet 25 kuruşluk, 201 milyon 880 bin adet 10 kuruşluk, 182 milyon 620 bin adet 5 kuruşluk, 40 milyon 40 bin adet de 1 kuruşluk dolaşıma verildi.

Böylece Türk halkının cebindeki madeni ufaklık para sayısı 5 milyar 222 milyon 385 bin 112'ye yükseldi. Tedavüldeki madeni paraların toplam değeri 1 milyar 814 milyon 763 bin 290 lira olurken, ağırlığı da yaklaşık 24 bin 444 ton olarak hesaplandı.

MİLYONLARCA İNSANIN GÖZÜ MECLİSTE!

MİLYONLARCA İNSANIN GÖZÜ MECLİSTE!

Meclis, yoğun gündemle çalışacağı yeni bir haftaya giriyor.TBMM Genel Kurulunun bu haftaki gündeminde denetim konuları yer almayacak.

Genel Kurul gündeminde, hükümetin programı ve eylem planında yer alan vaatlerini içeren "Torba Kanun Tasarısı" olacak."Temel kanun" olarak iki bölüm halinde 12 Ocak Salı gününden itibaren Genel Kurulda görüşülecek tasarının bitmemesi halinde Meclis, 15 Ocak Cuma günü de çalışacak.Askerlik Kanunu ile Bazı Kanun ve KHK'larda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısıyla, yurt dışında yaşayan Türk vatandaşlarının askerliğini yerine getirmeleri için ödedikleri 6 bin avro, bin avroya düşürülecek. Asgari ücretle çalışanların yoğunlukta olduğu küçük ve orta ölçekli işletmeler desteklenecek. Yer altı maden işletmelerinde oluşan maliyet artışlarına destek verilecek. Kamu payı yüzde 50'den az olan ve Borsa İstanbul'da işlem gören şirketler ile bunların iştirakleri ve bağlı ortaklıklarının denetimi, Sayıştaya gönderilecek bağımsız denetim raporları esas alınarak yapılacak.Tasarı, nüfus cüzdanını kaybedenler ile doğumu zamanında bildirmeyenlerin, idari para cezası ödememesini de düzenliyor. Adres bildirimlerini süresi içinde yerine getirmeyenlere uygulanan idari para cezası 480 TL'den 80 TL'ye, gerçeğe aykırı beyanda bulunanlara uygulanan idari para cezası ise 963 TL'den 500 TL'ye indirilecek, evlenen çiftlere uluslararası aile cüzdanı verilecek.2016 yılı bütçesinin 15 Ocak Cuma günü Meclis'e sunulması bekleniyor.TBMM'deki ihtisas ve araştırma komisyonları da gündemlerindeki konuları görüşecek

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Gündem