Haber61'in Ajandası - 01.12.2015

BAKAN SOYLU’NUN İLK SINAVI! Asgari ücret için geri sayım başladı.Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu’nun bakanlık koltuğundaki ilk ciddi sınavı asgari ücret konusu olacak. AK Parti'nin 1 Kasım Seçimi öncesi açıkladığı "asgari ücreti bin 300  

Haber61'in Ajandası - 01.12.2015

BAKAN SOYLU’NUN İLK SINAVI!

Asgari ücret için geri sayım başladı.Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu’nun bakanlık koltuğundaki ilk ciddi sınavı asgari ücret konusu olacak. AK Parti'nin 1 Kasım Seçimi öncesi açıkladığı "asgari ücreti bin 300  liraya yükseltme" vaadi nedeniyle bu yılki görüşmelerin önceki yıllardan farklı,  kısa sürede uzlaşmayla neticelenmesi bekleniyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, komisyonun işçi ve  işveren temsilcilerini 2 Aralık Çarşamba günü toplantıya çağırdı. Yasa gereği beşer işçi, işveren ve devlet temsilcisi olmak üzere 15  kişiden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nda, işçi tarafını Türk-İş, işveren  tarafını Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) temsil ediyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının belirlediği üyelerden birinin  başkanlık ettiği komisyon, en az 10 üyenin katılımıyla toplanıp, oy çokluğu ile  karar veriyor. Oyların eşitliği halinde başkanın bulunduğu tarafın, çoğunluğu  sağladığı kabul ediliyor. Geçmiş yıllarda işçi kesimini temsil eden Türk-İş'in muhalefet  şerhiyle kabul edilen yeni asgari ücretin, bu yıl AK Parti'nin "Asgari ücreti bin  300 liraya yükseltme" vaadinden dolayı kısa sürede uzlaşmayla belirlenmesi  bekleniyor. Önceki yıllarda dört veya beş toplantının ardından belirlenen asgari  ücret rakamının, bu yıl 1-2 toplantının ardından açıklanabileceği öngörülüyor. Asgari ücret, halen bekar bir işçi için brüt bin 273 lira 50 kuruş,  vergiler ve kesintiler düştüğünde net bin lira 54 kuruş olarak uygulanıyor.  Kapıcılarda ise normal işçilerden farklı olarak gelir ve damga vergileri  kesilmediği için net bin 82 lira 47 kuruş olarak hesaplanıyor. Asgari ücretin işverene toplam maliyeti ise bir işçi için bin 496 lira  36 kuruş düzeyinde. Bunun bin 273 lira 50 kuruşunu brüt asgari ücret, 197 lira 39  kuruşunu sosyal güvenlik primi, 25 lira 47 kuruşu işveren işsizlik sigorta fonu oluşturuyor. 

CHP’DE İNCE HESAPLAR TUTAR MI?

CHP’DE İNCE HESAPLAR TUTAR MI?

CHP Trabzon’da ilçe kongreleri devam ediyor. Pazar günü yapılan Ortahisar İlçe Kongresinde Av.Mehmet Recep Arslantürk rakibi Arif Çoban’a karşı seçimi 6 oy farkla kazanmıştı. Dün gerçekleşen Akçaabat İlçe Kongresinde ise mevcut başkan Mustafa Nadir yeniden aday olmadı. Musa Hacıoğlu ve Nejat Süha Dikmen ‘in yarıştığı CHP Akçaabat ilçe başkanlık seçimini eczacı Musa Hacıoğlu kazandı. CHP’de ilçe kongrelerine bugünde Düzköy’de devam edilecek. Son ilçe kongresi ise 6 Aralık’ta Maçka’da yapılacak. CHP’de gözler 26 Aralık’ta yapılacak İl Kongresinde olacak. CHP Trabzon İl Başkanı Güzide Önsel Uzun ‘un yeniden aday olması bekleniyor. Güzide Önsel Uzun en sıkıntılı zamanda partiyi omuzladı, örgütleri diri tutma noktasında çaba harcadı. Özellikle kadınları ve gençleri partiye katma, onlara şans verme noktasında gayreti var. Genel Başkan değişimi noktasında parti içi muhalefetin düğmeye bastığı bu süreçte Uzun’un tavrı mevcut Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’dan yana oldu.Bu noktada Genel Merkezin adayı da büyük ihtimalle Güzide Önsel Uzun olacak. CHP’de Genel Başkan adayları arasında en şanslı gösterilen isim olan Muharrem İnce kanadında ise CHP Trabzon Milletvekili Haluk Pekşen var. Pekşen’in baştan beri İnce’ye açık desteği var. CHP’de diğer Genel Başkan adayları Mustafa Balbay ve Umut Oran’da Trabzon’da destek arayışında.15-16 Ocak 2016 tarihinde gerçekleşecek CHP Olağan Kongresinde Trabzon’un 12 delegesi bulunuyor.

ANKARA’DA TRABZON’UN EVLADI!

ANKARA’DA TRABZON’UN EVLADI!

Trabzonspor kongresi öncesi Ankara’dan Trabzon’a gelen aralarında oldukça önemli simaların bulunduğu bir ortamda Sonkan Sıvalıoğlu’nun adı geçti.Oldukça keyifli bir kongre değerlendirmesi yaptık. Misafirler arasında Aselsan Başkan Vekili ekmeli tuğgeral Murat Üçüncü ile emekli albay Engin Kofoğlu’da vardı.Kofoğlu aynı zamanda eski Türk Silahlı Kuvvetleri Milli Takım Hocası. Sohbet esnasında Kofoğlu “Ankara’da Trabzon’un yiğit bir evladı var” diyerek Sonkan’dan bahsedince gururlandık doğrusu. 8 Yıldır AK Parti Genel Merkezinde çeşitli kademelerde görev yapan Sonkan Sıvalıoğlu kardeşimiz Ankara’da Trabzon’un eli-ayağı konumunda. Ankara’ya özellikle de Parti genel Merkezine yolu düşenler Sonkan’a uğramadan geçmez .Sonkan’da kim gelirse-gelsin mutlaka ilgilenir güler-yüzünü ve hoş sohbetini eksik etmez. Aldığı görevlerde başarılı olan, ikili diyaloglarda kendini sevdiren ve hemşerilerine her zaman yüzünü dönen Sonkan Sıvalıoğlu’nun siyasetteki geleceği de parlak gözüküyor. Yolu açık olsun.

MEMURA ERKEN EMEKLİLİK!

MEMURA ERKEN EMEKLİLİK!

Memura erken emeklilik için düğmeye basıldı. Sosyal Güvenlik Kurumu'nda, geçtiğimiz Ağustos ayında gerçekleştirilen toplu sözleşme görüşmelerinde görüşülen ve mutabakata varılan 'fiili hizmet zammıyla ilgili komisyon çalışmaları başladı. Fiili hizmet zammıyla ilgili olarak geçtiğimiz günlerde Sosyal Güvenlik Kurumu'nda bir toplantı gerçekleştirildi. Toplantıya; Memur-Sen Başkan Vekili Metin Memiş, Memur- Sen Başkan Yardımcısı Hacı Bayram Tonbul, Birlik Haber- Sen, Ulaştırma Memur-Sen, Kültür Memur-Sen başkanları, sendikaların genel başkan yardımcıları, ilgili kurumların yetkilileri ve üniversite öğretim üyeleri katıldı. Memur-Sen'den yapılan açıklamaya göre; toplantıda hizmet kollarının talepleri doğrultusunda 9 adet alt komisyon oluşturuldu. Komisyonlarda 'fiili hizmet zammından' kimlerin faydalanacağı ile ilgili çalışma yapılacak. Bilimsel çalışmaların sonucunda hangi hizmet kollarında ve kimlere ne şekilde fiili hizmet zammı verileceğine dair ön metinler oluşturulacak. Çalışma sonunda hazırlanacak rapor, kanun tasarısı haline getirilerek Meclis'e sunulacak. Tüm hizmet kollarının erken emeklilik talebi var. Erken emeklilik getirilecek alanların başında sağlık yer alıyor. Komisyon; sağlık kurum ve kuruluşlarında görev yapan personelden kimlerin hangi şartlarla ve süreyle fiili hizmet zammından yararlandırılıp yararlandırılmayacağı hususunu ele alacak. Yine erken emeklilik imkanı getirilmesi beklenen mesleklerden biri de öğretmenlik. Postacılar, itfaiyeciler, mühendis, tekniker, teknisyen ve kimyacılar da erken emeklilik imkanı bekliyor. MEMUR-SEN'den yapılan açıklamaya göre; Sosyal Güvenlik Kurumu'nda yapılan toplantıda ayrıca kamu çalışanlarının yanı sıra özel sektör çalışanlarına ilişkin düzenleme yapılması konusunda da görüş birliğine varıldı. Özel sektör ile ilgili sonuçlar da merakla bekleniyor.

BELİRSİZLİK VE KRİZ BİZİ FENA ETKİLER!

BELİRSİZLİK VE KRİZ BİZİ FENA ETKİLER!

Rusya Başbakan Yardımcısı, Rusya’nın Türkiye’den sebze, meyve ve zirai ürün ithalatını yasaklayacağını açıkladı. Başbakan Yardımcısı, “Şu anda Türkiye’den sanayi ürünlerinin ithalatını yasaklamaktan kaçınıyoruz.  Enflasyonist baskıları hafifletmek için Türkiye’den gıda ithalatına sınırlamalar birkaç hafta ertelenecek” diye devam etti. Başbakan Yardımcısı, "Rusya gerekli olursa Türkiye'ye yaptırımları genişletebilir" dedi. Türkiye 2014 yılında Rusya’ya 1 milyar 68 milyon dolarlık tarım ve hayvancılık ürünü sattı. Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği Başkanı Ahmet Hamdi Gördoğan, Rusya'ya en fazla ihracat yapan bölgenin Karadeniz olduğunu belirterek, "Rusya ile yaşanan kriz bizi yüzde yüz etkiler. Tek istediğimiz bu belirsizliğin bir an önce ortadan kalkması" dedi.Daha önceki açıklamalarını hatırlatan Ahmet Hamdi Gürdoğan, Rusya ile yaşanan krizinden yüzde yüz etkileneceklerini dile getirerek, "Rusya'ya en fazla ihracatı Türkiye'de Karadeniz Bölgesi'nden yapılıyor. Çok fazla konuşmak istemiyoruz. Niye, çünkü bu işe ateşe benzin dökmenin anlamı yok. Acıyı biz çekiyoruz. Gerek gümrükte gerekse limanlarda işlerimiz aksıyor. Bizim isteğimiz bu belirsizliğin biran önce ortadan kalkması ve tekrar eski dostluklara dönülmesi. Bunu münferit bir olay olarak görüp iki ülkenin bu olayda derin yaralar açmaması en büyük dileğimiz” şeklinde konuştu. Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND) İcra Kurulu Başkanı Fatih Şener’de Türkiye-Rusya arasındaki gerilim nedeniyle Rusya'nın Türk TIR'larının yanı sıra Türk ihraç ürünleri taşıyan diğer ülke TIR'larına da transit geçiş izni vermediğini belirterek; şu anda Sarp kapısı ve Ukrayna'dan çıkan yaklaşık bin TIR ile Rusya'yı transit geçmek isteyen 250 TIR'ın bekletildiğini söyledi.Beklemenin faturasının araç başına 50 bin - 60 bin dolar olduğunu ifade eden Şener, söz konusu malların ağırlıklı olarak tekstil, hazırgiyim, makine ve aksamları ile gıda ürünlerinden oluştuğunu; Samsun ve Novorossiysk limanında bekleyen 400'er konteynerdeki gıda ürününün ise bozulma riski ile karşı karşıya olduğunu söyledi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler