Haber61'in Ajandası 01-01-2016

EKONOMİYE CANLILIK GETİRME ARAYIŞI Trabzon Esnaf Sanatkar Odaları Birliği Başkanı(TESOB) Metin Kara “yeni yılda piyasaların rahatlaması, nakit sıkıntısında yaşanan sorunların giderilmesi noktasında insanların alışverişe yönelmemesi çarkın dönmesinde sıkın

Haber61'in Ajandası 01-01-2016

EKONOMİYE CANLILIK GETİRME ARAYIŞI

Trabzon Esnaf Sanatkar Odaları Birliği Başkanı(TESOB) Metin Kara “yeni yılda piyasaların rahatlaması, nakit sıkıntısında yaşanan sorunların giderilmesi noktasında insanların alışverişe yönelmemesi çarkın dönmesinde sıkıntı yaratıyor .Küçük esnaf ise çıkış arıyor.

Esnafa yönelik faizsiz kredi işte bu noktada önemli” şeklinde konuştu.Esnafa yönelik 30 bin lira faizsiz kredi programını başlatacakları söyleyen Kalkınma Bakanı Cevdet  Yılmaz, “Esnafa yönelik krediler, gençlere yönelik programlar, asgari ücret artışı… Bütün bunlar ekonomide ciddi bir canlanma etkisi oluşturacak” dedi. Yılmaz, iş dünyasının daha fazla üretim ve daha fazla ticaret yapması halinde piyasadaki canlanmanın enflasyona yansımayacağını kaydetti. Bakan Yılmaz, son dönemde Eximbank kredilerini artırdıklarını da sözlerine ekledi.Esnaf odalarının önemine değinen Kalkınma Bakanı Yılmaz,  “Her zaman olumlu desteklerinizi gördük. Bundan sonra da inşallah işbirliğimiz devam eder” dedi. Kalkınma sürecinde kamu ile özel sektörün ortak olduğunu vurgulayan Bakan Yılmaz, “Sizler daha rahat çalıştıkça, daha fazla ürettikçe ülkemiz gelişiyor, kalkınıyor. Bizim de amacımız  size daha iyi bir çalışma ortamı sağlamak” diye konuştu.

MUHALEFETİN 2016 YILI SINAVI!

MUHALEFETİN 2016 YILI SINAVI!

1 Kasım 2015 genel seçimlerinde ağır bir yenilgi alan CHP ve MHP 2016 yılında toparlanmaya çalışacak? Her iki parti de değişim-yenilik ve yeni heyecan arayışları var.Ana muhalefet partisi CHP’de ise yola mevcut Genel Başkanla gidilecek gözüküyor.

 CHP’de büyük kurultay öncesi 79 ilde il kongreleri tamamlandı.Kıran-kırana mücadele verildi.Şu ana kadar 81 ilde gerçekleşen seçimlerde  46 başkan yenilendi.35 ilde ise mevcut il başkanları yeniden seçilmeyi başardı.Parti içi muhalefet 79 ilin sadece bir kaçında başarılı oldu.Artık bu saatten Genel Başkan adayları Mustafa Balbay,Muharrem İnce ve Umut Oran’ın işi zor gözüküyor.İnce ve Oran aday da olmayabilir!16-17 Ocak 2016 tarihinde gerçekleşecek CHP 35.Olağan Genel Kurultayında mevcut başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nun yeniden Genel başkan seçilmesine artık kesin gözüyle bakılıyor. Kurultayda asıl yarış Parti Meclisi(PM) üyeliğinde yaşanacak. PM’nin büyük bölümü değişmesi bekleniyor.MHP’de  ise gözler başını Meral Akşener,Sinan Oğan ve Koray Aydın’ın çektiği muhalif kanadın topladığı imzaların akıbetinde. 600’e yakın imza bakalım partiyi önce tüzük değişikliğine ardından Olağanüstü Kurultaya taşımaya yeterli olacak mı? Muhalif kanadı 2016 Mart ayında Olağanüstü Kurultay için bastıracak.Genel Başkan Devlet Bahçeli ve Genel Merkez ise 18 Mart 2018’ekadar kongre yok şeklinde açık ve net bir tavır koyuyor.Bakalım önümüzdeki günlerde MHP’de neler yaşanacak?

MEMURA NE KADAR ZAM GELDİ?

MEMURA NE KADAR ZAM GELDİ?

Milyonlarca memur ve memur emeklisini 2016 heyecanı sardı. Toplu sözleşme kazanımları bugünden itibaren devreye girecek.

Yüzdelik zamların yanı sıra pek çok kesim ekstra artışlara kavuşacak. ZAM VE FARK: Kamu görevlileri 1 Ocak itibariyle 2016'nın ilk 6 ayı için yüzde 6, ikinci 6 ayı için ise yüzde 5 zam alacak. Ayrıca enflasyon farkı yansıtılacak.TAZMİNAT ARTIŞI: Bazı kadro ve unvanlara ek ödeme ve özel hizmet tazminat oranlarının artırılması suretiyle ilave zam yapılacak.NÖBET-SINAV ÜCRETİ: Öğretmenlere tuttukları nöbet için ücret ödenecek. Aylık nöbet ücreti Ocak 2016'dan itibaren brüt 98.56 lira, Temmuz 2016'dan itibaren 103.52 lira olarak uygulanacak. Öğretmenlerin sınav görev ücreti oturum başına Ocak 2016'dan itibaren 140.91 lira, Temmuz 2016'dan itibaren 147.95 lira olacak. Öğretim yılına hazırlık ödeneği 2016 yılı için bin TL olarak ödenecek.

TAŞERON İŞÇİYE KÖTÜ HABER!

TAŞERON İŞÇİYE KÖTÜ HABER!

Hükümet 1 milyonu aşkın taşeron işçiyi ters köşeye yatırarak kadro müjdesini erteledi. Hükümet’in TBMM’den geçen son torba kanunu kamuda çeşitli kurum ve kuruluşlarda çalışan taşeron işçilerine büyük hayal kırıklığı getirdi.

“Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi” ismini taşıyan ve asker harçlıklarını artıran düzenlemeye taşeronlarla ilgili madde de eklendi. Taşeron maddesiyle, seçim meydanlarında sık sık söz verilen kadro müjdesinin hayata geçirilmesi bekleniyordu. Ancak hükümet 1 milyonu aşkın işçiyi ters köşeye yatırdı, işçilerin haklarını düzenleyen maddenin uygulanma süresini yeniden 6 ay uzattı. Hükümet daha önce de yasayı 6 ay öteleyip 31 Aralık 2015’e ertelemişti. Meclis Genel Kurulu’nda 30 Aralık akşamı kabul edilen yasa teklifine göre, kamudaki taşeron işçilerin sözleşmede belirtilen iş dışında başka işlerde çalışmasını yasaklayan ve cezalandıran yasa maddesi 30 Haziran 2016 tarihine kadar ertelendi. Yeni bir erteleme olmazsa, yılın ikinci yarısı boyunca kamudaki taşeron işçiler, sözleşmede tanımlanan iş dışında her türlü işlerde çalıştırılabilecek. Yasanın uygulanmasının uzatılması nedeniyle, taşeron işçiler örneğin temizlik işçisi olarak istihdam edilip asıl iş olan bilgisayar teknisyenliği görevini yürütecekler. Böylece taşeron işçiler aslında kamuda kadrolu olarak yapmaları gereken işleri kölelik düzeninde sürdürmeye devam ettirilecek.

CHP TRABZON’DA HEDEFLERİNE ULAŞACAK MI?

CHP TRABZON’DA HEDEFLERİNE ULAŞACAK MI?

CHP Trabzon 35.Olağan İl Kongresinde Güzide Önsel Uzun’a karşı seçimleri 16 oy farkla kazanan Turgay Güngör yeni yıla CHP Trabzon İl Başkanı olarak girdi.

Dün parti il binasında gerçekleşen devir-teslim törenine partililer büyük ilgi göstererek birlik ve beraberlik mesajı verdi.Yeni ve eski İl Başkanının partide gösterdiği birlik ve bütünlük törene katılanları da bir hayli memnun etti. CHP Yeni il Başkanı Turgay Güngör, çalışmalarından dolayı eski İl Başkanı Uzun'a teşekkür plaket vererek “Görev yaptıkları süre içinde çok zor şartlar altında mücadele etmişlerdir. Son 7 ayda 7 Haziran ve 1 Kasım genel seçimleri yapılmış ve bu zor şartlar altında maddi ve manevi bu zor süreci başarıyla geçiren değerli arkadaşıma ve yönetim kuruluna teşekkür ediyorum. Kendisi ilk ve tek kadın il başkanımızdır. Partimizi gece gündüz çalışarak iktidara taşıyacağımıza söz veriyorum” dedi. Güzide Önsel Uzun’un elbet de bu süreç içinde yaşadığı sıkıntıları oldu.Devir-teslim töreninde bu konulara çok değinmedi ama önümüzdeki günlerde açıklamalar yapacağının sinyalini verdi.CHP’de artık yeni bir sayfa açılma zamanı geldi.Bu noktada herkese büyük görev düşüyor.Son yerel seçimde sadece 1 belediyeyi kazanan genel seçimde ise 1 milletvekilini güçte olsa kazanan CHP’nin önüne koyduğu yeni hedeflere ulaşması için güç-birliği yaparak kişisel hesapları bir kenara koyması şart.Turgay Güngör ve ekibi bakalım bunu başarabilecek mi?

AVRUPA 2015’DE TERÖRLE TANIŞTI!

AVRUPA 2015’DE TERÖRLE TANIŞTI!

Terörle mücadele 2015'te Avrupa gündeminin en önemli maddelerinden biri oldu.

2015 Avrupa için zor bir yıldı. Fransa yeni yıla mizah dergisi Charlie Hebdo’ya ve Yahudilerin işlettiği bir süpermarkete düzenlenen terör saldırılarıyla merhaba dedi. Saldırılarda 17 kişi hayatını kaybetti.Yıl boyunca saldırı haberleri Fransa’nın peşini bırakmadı. Nisan ayında bir Katolik kilisesini basan saldırganın silahından çıkan kurşunlar bir kadının yaşamına mal oldu. Haziran ayında Lyon kentindeki bir gaz fabrikasına terörist saldırı son anda engellendi. Olayda saldırganlar bir kişiyi başını keserek öldürdü. Ağustos ayında Amsterdam-Paris seferini yapan Thalys hızlı treninde saldırı girişiminde bulunan bir kişi yolcular tarafından etkisiz hale getirildi. Kasım ayında bir Yahudi sokak ortasında bıçaklı saldırıya maruz kaldı. Yalnızca Fransa değil, şubat ayında Danimarka’da da bir kültür merkezi ve bir sinegoga saldırı düzenlendi. Bu iki olayda da iki kişi öldü. Avrupa’da 2015, terörle mücadele için alınan önlemlerin yeterli olup olmadığı tartışmalarıyla geçtierör saldırılarının bilançosu Türkiye ve Rusya için ise çok ağır oldu. Ankara ve Suruç’ta yaşanan saldırılarda ve Sina Yarımadası’nda düşen Rus yolcu uçağında yüzlerce insan hayatını kaybetti.Türk hava sahasını ihlal ettiği gerekçesiyle bir Rus savaş uçağının Suriye’nin Bayırbucak bölgesinde Türkiye tarafından düşürülmesi ise iki ülke arasında büyük bir krize neden oldu.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler