Haber61'in Ajandası - 28.10.2016

Haber61'in Ajandası - 28.10.2016

Haber61'in Ajandası - 28.10.2016

O PARALAR BUGÜN HESABA YATIYOR
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, tarımsal destekleme ödemeleri kapsamında bugün itibarıyla üreticilere toplam 639,5 milyon liralık ödeme yapılacağını bildirdi.Çelik yaptığı açıklamada, 2016 yılı tarımsal destekleme ödemelerine ilişkin bilgi verdi. Faruk Çelik, ödemeler kapsamında çiğ süt desteği için 200 milyon lira, tarım sigortaları desteği için 110 milyon lira, kırsal kalkınma desteği için 100 milyon lira, genç çiftçilere proje desteği için 50 milyon lira, büyükbaş hayvan besi desteği için 30 milyon lira, tarım danışmanlığı desteği için 30 milyon lira, süt tozu desteği için 45 milyon lira, hububat fark desteği için 20 milyon lira, buzağı desteği için 15 milyon lira, çay budama masrafı desteği için 11 milyon lira, sertifikalı tohum ve fidan kullanım desteği için 13,5 milyon lira, sertifikalı tohum üretim desteği için 5 milyon lira, hastalıktan ari işletme ve hayvan hastalıkları tazminatı desteği için 10 milyon lira olmak üzere toplam 639,5 milyon liralık hibe desteğinin yarın saat 18.00 itibarıyla üretici hesaplarına aktarılacağını kaydetti.Bu ödemelerle beraber yılın 10 ayında çiftçilere toplam 10 milyar 219 milyon liralık destekleme ödemesi yapılacağını bildiren Çelik, "Böylelikle 2016 için üreticilerimize vermeyi planladığımız toplam 11 milyar 644 milyon liralık tarımsal hibe desteğinin yüzde 88'lik kısmını ödemiş olacağız" ifadesini kullandı.
**

FETÖ'DEN KAÇ KİŞİ TUTUKLANDI?
Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) soruşturmaları kapsamında 36 bin 592 şüpheli tutuklanırken, bin 771 kişi ise tahliye edildi.15 Temmuz darbe girişiminin ardından başlatılan soruşturmalarda 85 bin 323 şüpheli hakkında işlem yapıldı.Soruşturmalar sonrasında gözaltına alınanlardan 36 bin 592'si tutuklanarak cezaevine konuldu.Tutuklananlar arasında 2 bin 250 adli ve idari yargıda görevli hakim ve savcı, 102 Yargıtay, 41 Danıştay, 2 Anayasa Mahkemesi, 5 Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) üyesi, 165'i general olmak üzere 6 bin 366 asker, 7 bin 317 polis, 19 vali, 75 vali yardımcısı, 56 kaymakam da bulunuyor.Gözaltına alınanlardan 27 bin 927 şüpheli hakkında adli kontrole hükmedildi. Kolluk ve adliyedeki işlemler sonrasında ise 8 bin 214 kişi serbest bırakıldı.Soruşturmalar kapsamında gelinen nokta ve elde edilen delillerin değerlendirilmesi sonrasında ise bin 771 şüpheli cezaevlerinden tahliye edildi. Tahliye olanlar arasında 669 asker, 212 polis, 2 vali yardımcısı, 1 kaymakam, 122 hakim ve savcı, 6 Yargıtay üyesi de yer alıyor.FETÖ'ye ilişkin soruşturmalar kapsamında 248 hakim ve savcı, 7 Danıştay üyesi, 30 Yargıtay üyesi, 92 asker, 208 polis, 1 vali, 2 vali yardımcısı, 3 kaymakam, 3 bin 528 kamu görevlisi ve sivil olmak üzere 4 bin 119 kişi hakkında yakalama kararı bulunuyor.
**

EKONOMİYE GÜVEN AZALDI!
15 Temmuz öncesinde başlayan ekonomik sorunlar, darbe girişimi sonrasında artarak devam etmişti. TÜİK'in verilerine  göre ekonomiye güvenin 1 ayda yüzde 10 azaldığını belirtti.Ekonomik güven endeksi, ekimde geçen aya göre yüzde 8,3 azalarak 80,56 değerine geriledi.Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), ekim ayına ilişkin ekonomik güven endeksini açıkladı.Buna göre, ekonomik güven endeksi ekimde geçen aya göre yüzde 8,3 azalarak, 87,81 değerinden 80,56 değerine düştü. Ekonomik güven endeksindeki düşüş, reel kesim (imalat sanayi), hizmet sektörü, perakende ticaret sektörü, inşaat sektörü ve tüketici güven endekslerindeki gerilemeden kaynaklandı.
Reel kesim güven endeksi ekimde bir önceki aya göre yüzde 3,1 azalarak 107,1 değerinden 103,8 değerine indi. Perakende ticaret sektörü güven endeksi söz konusu ayda yüzde 1,8 düşerek 96,22 oldu.İnşaat sektörü güven endeksi de yüzde 0,8 gerileyerek 81,32 olarak gerçekleşti. Hizmet sektörü güven endeksi de yüzde 1,8 düşerek 96,23 değerinden 94,49 değerine indi.Tüketici güven endeksi ise bir önceki aya göre yüzde 0,3 azalarak ekimde 74,04 değerine geriledi.
**

ŞOK İDDİA!.. O VEKİLLERDE DE ByLock' MU KULLANDI?
AK Parti’li, CHP’li, MHP’li, HDP’li toplam 125 milletvekilinin telefonuna ByLock programı yüklendiği tespit edildi. Aydınlık gazetesinin haberine göre, telefonunda ByLock çıkan milletvekilleri arasında ilk sırayı 82 milletvekili ile AKP’nin aldığını belirtiliyor. Geri kalan 43 milletvekilinin de CHP, MHP ve HDP’li olduğu ifade edildi.Habere göre, milletvekili listelerinin ortalıkta dolaşmaması için önlem alındığını da vurgulayan kaynaklar, “Ancak MİT ham listeyi verdi. Bu listeler de emniyet içinde birçok birime dağıtıldı. Adı listede olanlar da okudu. Bu nedenle  listelerde kimlerin olduğunu birçok kişi  biliyor” diye konuştular.Telefonunda ByLock çıkan milletvekillerinin isimlerinin “bilmesi gerekenlere ulaştırıldığını” kaydeden kaynaklar, “Bu milletvekillerinin tamamı FETÖ’cü müdür araştırmak lazım. Çünkü FETÖ bu sistemi daha çok AKP ile arasının bozulduğu 2014 yılından sonra kullanmaya başlamış. Bazı milletvekilleri telefonlarına bu tarihten önce  bu programı yüklemişler. Ama çoğunluğun 2014’ten sonra yüklendiği ortada” dediler.FETÖ soruşturmasını yürüten emniyet ve yargı yetkilileri ByLock’un FETÖ soruşturmalarının en önemli delili olduğunu bildiriyorlar. MİT’in ByLock listelerini ham olarak vermesi nedeniyle incelemelerin zaman aldığını vurgulayan kaynaklar, bu durumun FETÖ’yü koruma çabası olup olmadığı konusunu araştırmaların sürdüğünü ifade ettiler. Bu arada, “listelerden bazı isimlerin çıkarıldığı ve bazı eklemeler yapıldığı” iddiası gündemde. Bu konuda önemli ipuçlarına ulaşılması gözleri MİT’e çevirirken, önümüzdeki günlerde yeni gelişmelerin yaşanabileceğine dikkat çekiliyor.
**

BENİ SADECE MİLLET SAHİPLENDİ!
AK Parti'de Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın dün yaptığı konuşmanın şoku yaşanıyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Gazi ve Şehit Yakınları Atama  töreninde terör örgütlerinin çocuk, yaşlı, kadın demeden insanları öldürdüğünü belirterek, 15 Temmuz zaferinin sahibi milletimizin kendisidir. Ben o gece böyle bir milletin lideri olmaktan şeref duyuyorum, gurur duyuyorum. Bu millet yeniden ayağa kalktı. Yeniden Kurtuluş Mücadelesini ortaya koydu. Bu millet gövdesini siper etti, neticeyi aldı" diye konuştu. FETÖ'ye karşı açık tavır almaya başladığında siyaset arkadaşlarının dahi kendisine haksızlık yaptığını söylediklerini anlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle konuştu: "İhanetin ve kötülüğün örgütlenmiş hali olan FETÖ yıllarca milletimizi öyle bir cendereye sıkıştırmış ki bu yapının gerçek yüzünü anlamak bir hayli güç hale gelmiştir. Bir yanda eğitim, hayır, dayanışma gibi çalışmalar öne çıkartılırken, diğer yanda da örgütün tepesinden aşağıya doğru süzülen bir şüphe yığını pek çoklarını rahatsız ediyordu. Bu zorluğu en çok yaşayanların başında şahsım geliyor. 2010 yılından itibaren bu yapıya karşı açık tavır almaya başladığımda özellikle de 17-25 Aralık emniyet, yargı, darbe girişimiyle birlikte net bir duruş sergilediğimde yanımda milletimden başka kimseyi bulamadım. Kendi siyaset arkadaşlarımdan, muhalefet partilerinden, iş dünyasından, sivil toplum kuruşlularından her çevreden pek çok kişi bunların üzerine çok gittiğimi, kendilerine haksızlık yaptığımı bana söylüyordu. Sadece milletim beni bu mücadelemde kayıtsız, şartsız destekledi"


 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Yaşam