Haber61 Ajandası - 20.10.2016

Haber61 Ajandası - 20.10.2016

Haber61 Ajandası - 20.10.2016

ÇEKİN ELİNİZİ FINDIK ÜZERİNDEN!

Türk fındığını “en tehlikeli ithal gıda” maddesi yerine konmasına TESOB Başkanı Metin Kara’dan tepki geldi.Karadeniz Bölgesinde 400 bin insanın geçim kaynağı ve dolaylı yollardan 8 milyon kişiye ekonomik katkı sağlayan fındık üzerinde son dönemde yapılan spekülasyonların huzur bozucu olduğu belirten Trabzon Esnaf Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı(TESOB) Metin Kara “Türk fındığı üzerinde oynanan kirli  bir oyun var.Esnaf teşkilatları olarak buna seyirci kalamayız.Haksız rekabet ortamı sağlayarak fındığı sabote etmek isteyenlerin bu oyunu bozulmalı” dedi. Türk fındığının son dönem de pazarda Türk üreticiyle rekabet edemeyince karalama kampanyası başlatan odaklara seslenen Kara  tepkisini şu sözlerle dile getirdi:“Niyetleri belli olan bu odakların yalan-dolan beyanlarına elbet de gereken cevap verilecektir.Trabzon halkı ve esnafımız gönül rahatlığı fındığımızı tüketebilir,satışını gerçekleştirebilir.Türk fındığında kanserojen madde olduğunu öne sürenler hala bizden fındık almaya devam ediyor.Kimi kandırıyorsunuz siz ya!”Fındıkta sorunların son dönem dağ gibi büyüdüğünü belirten  TESOB Başkanı Kara ”Hem üretici hem de tüketici asla mağdur edilmemeli.Son dönemde fiyatlardaki dengesizlikte can sıkıcı.Bahçeden sofraya gelene kadar fındık 10 kat fark yiyor.Üreten ayrı isyan ediyor,tüketen ise ayrı.Arada ise bu işin rantından faydalananlar var.Onların ekmeğine  yağ sürülüyor adeta.Allah bize kabuğu ile birlikte nimet verdi.Hiçbirimizin bu nimete karşı haksızlık ve yanlış yapma şansı olmamalı” dedi.
**
YÜKSEK MAAŞ ALMAK İÇİN NE YAPMALI?
SSK’dan emeklilik Bağ-Kur’dan daha avantajlı. Hem daha erken emeklilik hem de daha fazla maaş imkanı sunuyor. Bunun için son 3.5 yıldaki primlere dikkat etmek yeterli... Çalışanların en büyük hayali emeklilik. Emeklilikte alınacak maaş ise çalışırken belirleniyor. Çalışırken 8 altın kurala dikkat ederek, emeklilikte alacağınız maaşınızı artırabilirsiniz. Emeklilikte rahat etmek için çalışırken önleminizi alın, bu kurallara uymaya çalışın:* Emekli maaşı hesaplanırken, çalışılan dönemdeki kazançların tamamına bakılıyor. Bu nedenle emeklilik planınızı mümkünse 8-10 yıl öncesinden yapın. Böylece alacağınız maaşı daha da artırabilirsiniz. * Çok uzun süre çalışmak ya da prim gününün çok fazla olması, maaşı tek başına etkilemiyor. Hatta prim günü daha az olan birisi, günü fazla olandan daha çok maaş alabiliyor. Burada brüt maaş önemli. Maaş 3 bin lira ve üzerindeyse, emekli aylığı yılda 60-70 lira artar.* Pek çok kişi ek bir işte çalışıyor, genellikle de ikinci iş sigortasız yürütülüyor. İkinci işte sigortanın faydasız olduğu yolundaki düşünceler yanlış. Yapılan ikinci iş için de sigorta primi ödendiğinde SGK'ya bildirilen matrah artıyor ve aylığınız da yükselmiş oluyor.* Bağ-Kur yerine SSK'dan emekli olmak daha avantajlı. SSK'dan emekli olma imkanınız varsa; isteğe bağlı sigorta, tarım SSK, tarım Bağ-Kur, zorunlu Bağ-Kur seçeneklerini ikinci planda tutun. 1 Ekim 2008'den önce sigortalı olanlarda hangi kurumdan emekli olunacağının belirlenmesi için son 7 yıldaki çalışmalara bakılır. Son 7 yılda 2 kuruma bağlı çalışılmışsa, bin 261 gün (3.5 yılı aşan) hizmetin bulunduğu kurumdan emekli olunur. Son 7 yıllık fiili hizmet süresi içinde hizmet sürelerinin eşit olması halinde ise eşit hizmet sürelerinden sonuncusunun tabi olduğu yasaya göre aylık bağlanır ve ödenir. Yani SSK'dan emekli olmak için son 3.5 yıl SSK'lı olmak ya da 7 yıl içinde 3.5 yılı aşan süre SSK'lı olmak gerekiyor. SSK'dan emeklilik hem daha erken emekli olma hem de daha yüksek maaş alma imkanı sunuyor.
**
NİSAN’DA SEÇİM VAR!
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı, başkanlık sistemiyle ilgili teklifin Ocak ayında Meclis’e gelebileceğini belirterek, “Nisan ayında referanduma gidilebilir” açıklamasında bulundu.Gündemi değerlendiren Rizeli hemşerimiz AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Yazıcı şunları söyledi: “ Gündemimizde erken seçim yok. Başkanlık teklifi Ocak'ta Meclis'e gelebilir.Meclis'ten geçerse Nisan'da referanduma gidebilir.FETÖ'yle mücadele konusunda bir takvim yok.Sıfır tolerans ve hassasiyetle mücadeleyi yürütüyoruz. Haksızlığa uğradığını söyleyenler itirazlarını yapıyor” açıklamasında bulundu.
**
TAŞERONDA KADRO SORUNU NE ZAMAN ÇÖZÜLECEK?
Taşeron işçilerin kadroya alınması için çalışmalar tüm hızıyla sürüyor. Binlerce taşeron işçinin büyük bir merakla beklediği kadro haberi için açıklamalar art arda geliyor.Başbakan Binali Yıldırım, hükümetin taşeron işçiler konusunda bir irade ortaya koyduğunu belirterek, ilgili bakanlıklara sürecin hızlandırılması talimatı verdi.Üst düzey bir hükümet yetkilisi, "Bu İş Kanunu'na atfen değil özel sözleşmeli personel modeline uyarlıyoruz. Üç yıllık sözleşme imzalanacak. Üç yıllık sözleşme öngörülüyor ancak hangi hallerde bu sözleşme iptal edilecek açıkça belirtiyoruz. Kadro güvencesiyle hizmet kalitesinin düşmesine izin verilmeyecek" dedi.Hükümet, kamu kurumları ve belediyelerdeki 720 bine yakın işçinin kadroya alınmasına yönelik çalışmayı yılsonuna kadar tamamlayacak. Ekonomi yönetimince yürütülen çalışmaya "güvenlik" hassasiyeti nedeniyle İçişleri Bakanlığı da destek veriyor. Kamu kurumları ve yerel idarelerle de teknik çalışmalar sürerken, kadroya alınma sürecine ilişkin tespitler ve ortaya konulan model şöyle:Mesleki bilgi, donanım esas alınacak, sınav zorunlu olacak. Güvenlik hassasiyeti nedeniyle kadroya geçiş sınavını belediyeler değil kamu kurumları yapacak.Kadroya geçişte kademeli geçiş sistemi uygulanacak. Taşeron olarak yeni işe başlayacak işçilerin kadroya girişinde yaş sınırı uygulanacak, 65 yaşını dolduranlar ise bu düzenlemeden yararlanmayacak.
**

KORAY AYDIN SOSYAL MEDYAYI SALLADI!
MHP Genel Başkan Adayı  eski MHP Trabzon Milletvekili Aydın, gündemi meşgul eden 'Başkanlık sistemi' ile ilgili çok sert bir bildiri yayınladı.Devlet Bahçeli'nin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı Başkan yaptırmaya çalışmasına MHP Genel Başkan Adayı Koray Aydın'dan çok sert tepki geldi.Sosyal medya hesabından konuyla ilgili bir açıklama yapan Aydın, "MHP referanduma evet, başkanlığa hayır der ve bir kez daha yenilirse, geçilecek başkanlık sistemiyle de tarihe gömülürse bunun hesabını kim verecektir?" ifadelerini kullandı.Sosyal medyadan bu açıklama yine sosyal medyada büyük yankı uyandırdı.Parti içi muhalif kanat Koray Aydın’ın açıklamasına tam destek verirken Genel Merkez ve Genel Başkan Devlet Bahçeli’nin yanında olanlar ise Aydın’ı eleştirdi.
**
AK PARTİ TRABZON’DA HÜZÜN VAR!
AK Parti teşkilatları üst-üste gelen ölüm haberlerinin şoku var.AK Parti Trabzon Kadın Kolları Başkanı Bahar Ayvazoğlu yaşanan acıları şu şekilde paylaştı: “Bu hafta, sevdiklerimizin ve sevdiklerimizin sevdiklerinin Rahmet-i Rahman'a kavuştuklarının haberi geldi üst üste.Çarşıbaşı İlçe Başkanımız Zekeriyya Karaçengel in ağabeyi, Ortahisar Kent Konseyi Başkanımız Ahmet Arslanoğlu, Merkez İlçe eski yöneticimiz Yusuf Gül'ün eşi, sevgili ablamız Gönül Bozdemir Er in annesi Ortahisar Kadın Kolları Başkanımız Nagihan Ayyıldız ın kayinvalidesi. Ve bilmediklerimiz ve tanımadıklarımız. Rabbim her birine rahmeti ve merhameti ile muamele eylesin inşallah. Geride bıraktıkları ailelerinin sabrını arttırsın.Bizlere de ensemizde duran ölüm gerçeği karşısında tam bir 'kul' gibi yaşamayı ve dünya telaşelerinin ehemmiyetinin son nefesten daha önemli olmadığını hatırlatsın.Allah bizlere de rahmet eylesin...”
**

CEMİYET O ÖDÜLÜ İPTAL ETTİ!
Yusuf Turgut başkanlığında Trabzon Gazeteciler Cemiyeti yeni yönetim kurulu bir-araya gelerek ilk toplantısını gerçekleştirerek aşağıdaki kararları aldı.İşte alınan kararlar: 1 – Trabzon Gazeteciler Cemiyeti binasında ki lokalin isminin “TGC Suavi kaptan Lokali” olarak düzenlenmesine, 2 – Trabzon Gazeteciler Cemiyeti tarafından 2017 yılı sonuna kadar düzenlenecek ve konukların ağırlanacağı etkinliklerin, “Salih Çamoğlu Söyleşileri” adıyla düzenlenmesine, 3 - Trabzon Gazeteciler Cemiyeti tarafından geçmiş 2 yılda verilen KTÜ iletişim fakültesi özendirme ödüllerinin, son ödül töreninde Berivan Bila isimli öğrencinin Günebakış Gazetemizin aleyhinde sergilediği çirkin ve kabul edilemeyen tutum ve sözleri nedeniyle kaldırılmasına, 4 – Cemiyetimiz bünyesinde bulunan Suavi Kaptan Lokali’nin işletmesinin bundan böyle tarafımızdan yapılmasına, üyelerimize Digitürk’ün yanı sıra Tivibu izleme imkanı tanınmasına, ayrıca çay ikramının ücretsiz olmasına karar verilmiştir.




 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Resmi İlanlar
Yaşam