Haber61 Ajandası - 12.09.2016

Haber61 Ajandası - 12.09.2016

Haber61 Ajandası - 12.09.2016

VATANDAŞIN BORCU SİLİNİYOR!
Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren af yasası ile vergi borçları ve SGK primleri de yeniden yapılandırılacak. Ceza ve faizler silinecek borç 36 taksite kadar bölünecek. SGK ve vergi daireleri başvuruları kabul ederken isteyen vatandaş peşin olarak, isteyen ise taksitle borcundan kurtuluyor.

Yapılandırma, 2016 Haziran ayı ve daha önceki dönemlere ait alacaklar ve bunların gecikme cezalarını kapsıyor... Bu kapsamda borcunu yeniden yapılandıran işveren, esnaf ve sigortalı icra ile haciz işlemlerinden kurtulacak, teşviklerden yararlanabilecek.. Ayrıca, gecikme cezaları affedilecek, bunun yerine enflasyon farkı, borç aslına eklenerek tahsil edilecek.. Yapılandırma kapsamında, SGK'ya borcu olanlardan borcunun tamamını peşin ödemesi halinde, anaparaya eklenen enflasyon farkının yarısı alınmayacak.. SGK'ya borcu olanlar peşin ödemenin yanı sıra iki aylık dönemler halinde ödeme yapabilecekler.. Böylece; 6 taksit (12 ay), 9 taksit (18 ay), 12 taksit (24 ay), 18 taksit 36 ay vade ile ödenebilecek. Yapılandırma, Genel Sağlık Sigortası borçlarını da kapsayacak...2016 Haziran ve önceki dönemlere ait genel sağlık sigortası prim borcu olanların, gecikme cezası ve gecikme zamları silinerek borç aslı vade farkı uygulanmaksızın peşin veya 12 aylık eşit taksit şeklinde ödenebilecek. Kapanan işyerlerine ait 31 Aralık 2014 tarihine kadar ödemedikleri 50 lirayı aşmayan borçları ile tutarına bakılmaksızın bu borçlara bağlı ceza tutarı 100 lirayı aşmayanlar silinecek.. Takvim'in haberine göre, daha önce tecil edilen, taksitlendirilen ve yapılandırılan borçların kalan taksit tutarları talep edilmesi halinde yeniden yapılandırılabilecek. Sigorta primi, emeklilik keseneği, işsizlik sigortası primi, sosyal güvenlik destek primi, ödenmesi imkanı ortadan kalkmamış isteğe bağlı sigorta priminin asıllarının belirtilen sürede ödenmesi halinde, bu alacaklara uygulanan gecikme cezası ve gecikme zammının tahsilinden vazgeçilecek.
***

2 GÜNDE BU KADAR İNSAN ÖLÜR MÜ?
Bakanlar Kurulu kararıyla 9 güne çıkan Kurban Bayramı tatilinde kentler boşaldı. Aileler memleketlerine ve tatil merkezlerine akın ederken, yetkililerin tüm uyarılarına rağmen birçok noktada trafik kazaları meydana geldi. Kurban Bayramı talinin ilk günü olan 10 Eyül Cumartesi günü meydana gelen 21 kazada 13 kişi öldü, 79 kişi de yaralandı. Bayram tatilinin ikinci günü olan 11 Eylül Pazar günü (dün) saat 17.00’ye kadar meydana gelen 11 kazada ise 11 kişi öldü, 26 kişi de yaralandı.2 günde meydana gelen 32 kazada, toplam 24 kişi ölürken, 105 kişi de yaralanmış oldu. Yetkililer, sürücüleri dikkatli olmaları, kurallara uymaları konusunda uyarmaya devam ediyor
**

MEMURLAR İHRAÇ EDİLMEYE DEVAM EDİYOR!
15 Temmuz darbe girişimi sonrasında devlet kademelerinden FETÖ mensubu memurların temizlenmesi için titiz bir çalışma yürütülüyor. Darbe girişimi sonrası ilan edilen OHAL kapsamında çıkarılan KHK'lar ile yaklaşık 53 bin memur ihraç edildi. Yıllar içinde devletin çeşitli kademelerine sızan FETÖ mensubu memurların sayısının yaklaşık 93 bin olduğu tespit edildi.FETÖ şüphelisi olan ancak tek bir kriterle görevden alınmaması yoluna gidilen memurlar gri alana alınacak. Gri alana alınan yaklaşık 40 bin memurun örgüt ilişkisi net bir şekilde tespit edilenler memuriyetten ihraç edilecek.15 Temmuz'dan sonra çıkartılan KHK'lar ile en geniş ihraç, 1 Eylül'de yayımlanan KHK ile yapıldı. Olağanüstü hal kapsamında kamu personeline ilişkin alınan tedbirlere dair kanun hükmünde kararnameyle, 50 bin 857 kişi memuriyetten atıldı. Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı, Sahil Güvenlik Komutanlığı ve kamu kurumlarındaki çok sayıda kişi görevlerinden alınırken, en fazla ihraç 28 bin 163 kişiyle Milli Eğitim Bakanlığı'nda oldu.

**
AÇIĞA ALINAN ÖĞRETMENLERE ŞOK ANKET!

Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı okullarda dağıtılan anketlerde, öğretmenlerin 17-25 Aralık operasyonları sonrasında FETÖ/PYD ile olan yakınlığı ölçüldü. Ankette, FETÖ/PDY ile ilişkiniz var mı? 17/25 Aralık sonrası toplantılara ve himmet parası toplama faaliyetlerine katıldınız mı? Sosyal medyada devleti-hükümeti yeren, FETÖ/PDY’yi öven ifadeler kullanıyor musunuz, hangi sosyal medya hesaplarını kullanıyorsunuz? Zaman ve Bugün gibi yayın organlarına üye misiniz, Bank Asya hesabınız var mı? BY Lock yazışma programını kullanıyor musunuz? Çocuğunuz FETÖ'ye bağlı okul ve dershanelere gitti mi? Yurtdışına çıktınız mı, hangi ülkelere gittiniz? Ailenizde FETÖ/PDY'ye bağlı dernek-vakıf-sendikalara üye olan kişi var mı? gibi sorulara yer verildi.Bakanlıklara verilen yetkiyle öğretmenlerin FETÖ/PDY ile olan organik bağlantıları ya da ilişkilerinin araştırılacağı ve yakınlığı belirlenen “riskli” olarak sınıflandırılan öğretmenlerin görevden alınacağı belirtilmişti.FETÖ soruşturmaları kapsamında 30 binin üzerinde öğretmen tasfiye edilmiş, son olarak terör örgütüne yakınlığı belirlenen 11 bin 500 öğretmen açığa alınmıştı. Görevden almalar ve emekli olan öğretmenlerle birlikte Milli Eğitim'de 130 bini aşkın öğretmen açığı oluşmuştu

**
O İŞYERLERİNE ŞOK CEZA GELİYOR!

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) 15 Temmuz gecesinde fahiş fiyattan akaryakıt satan ya da müşteriye “Yok” çeken, pompaları kapatan bayilerle ilgili ses getirecek önemli bir soruşturma başlattı.Kurum, perşembe günü yaptığı toplantıda, dünya devi dağıtım şirketlerinin doğrudan kendilerinin de işlettiği onlarca bayiye soruşturma açtı. EPDK, darbe girişimi gecesi enerji sektöründe hizmetlerin aksayıp aksamadığını belirlemek üzere gerek akaryakıt ve LPG gerekse de elektrik sektörlerini mercek altına aldı. Kurum, darbe gecesi bazı akaryakıt istasyonlarının hizmet vermediğini, bazılarının fahiş fiyatla akaryakıt sattığını tespit etti. EPDK'ya, bu konuda çok sayıda da vatandaş şikâyeti iletildi.EPDK, 2 aylık çalışmanın ardından vatandaşı mağdur eden istasyonları tek tek belirledi. Kurum, perşembe günü yaptığı toplantıda, bazı uluslararası dev dağıtım şirketlerinin doğrudan kendilerinin de işlettiği onlarca bayiye soruşturma açtı. İstanbul'da 22, Ankara'da 17, diğer illerde de çok sayıda bayi bulunduğunu belirten kaynaklar, soruşturmanın derinleştirilerek sürdürüleceğini ifade ettiKaynaklar, bazı LPG bayilerinin de darbe gecesinde ürün satışı yapmadığını ya da pompayı kapattığını belirterek, “Bayilerle ilgili tespitler yapıldı. Soruşturma kapsamında savunmaları alınacak. Soruşturma sonunda belirlenecek ihlale göre (ürün satmama, istasyonu kapatma, fahiş fiyat çekme) bayilere binlerce liralık para cezalarının kesilmesi gündemde” dedi.Kaynaklar, soruşturmanın akaryakıt dağıtım şirketlerine uzamasının söz konusu olup olmadığı sorusu üzerine, “Soruşturma sürecinde bayiler, satışın yapılmamasını dağıtım şirketlerinin istediğini belirtebilir. Bu durumda yeni bir düzeye geçilebilir. Doğrudan bazı dağıtım şirketleri hakkında da soruşturma açılabilir” ifadesi dile getirdi
**

KURBAN ETİNE DİKKAT!
Uzmanlara göre yaklaşan Kurban Bayramı'nı sağlıklı ve rahat geçirebilmek için günlük et tüketimine dikkat edilmesi ve aşırıya kaçılmaması gerekiyor. Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Gastroenteroloji Bilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Orhan Özgür, Kurban Bayramı'nda beslenme düzeninde değişiklikler yaşandığına dikkati çekti. Kurban Bayramı'nda sofraların et ile zenginleştiğini dile getiren Özgür, "Kurban etlerinin bol miktarda yer aldığı menüler, hamur tatlıları ile ağırlaşmış sofralar ve fiziksel aktivitenin azalması ile hareketsiz yaşam ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Bu nedenle vatandaşlarımızın Kurban Bayramı boyunca beslenmelerine özellikle dikkat etmeleri gerekiyor." ifadelerini kullandı. Özgür, bazı hasta gruplarının da risk altında olduğunu belirterek, "Kontrolsüz hipertansiyonu bulunanlar, kan şekeri yüksek seyreden ve insülin kullanan diyabet hastaları, trigliserit değerleri yüksek hiperlipidemili hastalar, kalp damar sorunu olanlar, reflü hastaları, bağırsak ve karaciğer yağlanması olanlar ile hastalık düzeyinde şişman kişiler risk altındadır. Bu nedenle risk altında bulunan bu hastaların da sağlıklı ve rahat bir bayram geçirmek için gıda tüketimlerine daha fazla özen göstermeleri gerekiyor." diye konuştu.

**
KAYYUMA CHP’DEN İTİRAZ VAR!
Darbe girişiminin ardından ilan edilen olağanüstü hal (OHAL) uygulamasının 674 sayılı kanun hükmünde kararnamesi (KHK) kapsamında 28 belediyeye kayyım atandı. İçişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, 2'si il, 24'ü ilçe ve 2'si belde 28 belediyeye kayyım atandığı bildirildi. Kayyım atanan belediyelerin 4'ü 'FETÖ', 24'ü ise PKK ile ilişkilendirildi. 

Bakanlıktan yapılan açıklamada, "01.09.2016 tarihinde yürürlüğe giren 674 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile Belediye Kanunu’nda düzenleme yapılmış, terör veya terör örgütlerine yardım ve yataklık suçuyla hakkında soruşturma açılan veya görevden uzaklaştırılan belediye başkan ve meclis üyelerinin yerine 15 gün içerisinde görevlendirme yapılması hüküm altına alınmıştır" denildi.
CHP Genel Başkan Yardımcıları Zeynep Altıok ve Veli Ağbaba, Grup Başkanvekili Özgür Özel ile İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, 28 belediyeye kayyum atanmasıyla ilgili değerlendirmeyi Diyarbakır'da yaptı. CHP'li Grup Başkan Vekili Özgür Özel, kayyum atanmasıyla ilgili AKP'nin meclise teklif ettiğini ancak daha sonra geri çektiğini belirterek, "Burada siyasi bir kalpazanlık, siyasi bir evrakta sahtekarlık, Meclis'in iradesine karşı sarayda yapılan bir toplantıyla doğrudan Meclis'in iradesine darbe yapmak vardır" dedi. CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, bugün yapılan kayyum ve atamaların, 12 Eylül darbesinin yaşandığı ilk günle farksız olduğunu kaydederek, "12 Eylül askeri darbeyi Diyarbakır'da yaşamış biri olarak söyleyelim, o dönemde de bu sabah uyandığımız gibi belediyelere kayyum atandı. Hukuksuz davranmış vatandaşları sağduyuya davet ediyorum, yargı yoluna başvuracağız. CHP olarak Anayasa Mahkemesi'ne başvuracağız. Bunları yaşamış tüm vatandaşlarımızı dayanışma içerisinde mücadele etmeye davet ediyorum" dedi,

 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Yaşam