Prof.Dr. Osman Bektaş

Prof.Dr. Osman Bektaş

21 Ocak 2014: Yağış halen Türkiye’den çok uzakta

Son bir ay içinde Türkiye de yaşanan kuraklık kaygı verirken küresel iklim değişimini de yeniden gündeme taşımıştır.

Aşağıda NASA haritasında izlendiği gibi 2014 yılının Ocak Ayı içerisinde Türkiye’nin batısında ve doğusundaki ülkelerde batıda İspanya, doğuda ise Japonya ya kadar olan ülkelerde günlük yağış miktarı 5mm’nin altında gerçekleşmiştir ( mavi renk).

21.1.2014 tarihinde yağış alan bölgeler sadece güney Afrika, Avustralya ve güney Amerika’nın oluşturduğu doğu-batı kuşağında yer almaktadır (sarı-kırmızı renk).

21 Ocak 2014 tarihinde yağış alan bölgeler halen Türkiye’nin güneyinde Güney Afrika-Avustralya-güney Amerika bandında yer alıyor.


Dünyamız sürekli ısınıyor!

Sonuç olarak Küresel İklim değişimine bağlı yaşam koşulları da değişiyor.

Isınmanın en önemli nedeni atmosferdeki karbondioksit miktarının artışıdır.

Başka deyişle sanayileşme, bacalardan çıkan gazlar, nüfus artışı gibi insanoğluna bağlı temel faktörler dünyamızın olağan dışı ısınmasına neden olan temel unsurlardır.

Ne kadar ısınıyoruz?

2013 yılının Kasım ayı bu güne dek yaşadığımız en sıcak Kasım ayıdır.

1951-1980 yılları arasındaki Kasım aylarına göre 2009 yılının Kasım Ayı 0.72 derece, 2010 yılının Kasım ı  0.75 derece, 2013 kasımı ise 0.77 derece daha fazladır.

Isı artışını sayı ile değil de renklerle anlatmak gerekirse alttaki sol şekil 2013 yılı Kasım ayına ait sağdaki ise 1951-1980 yılları arasında Kasım aylarının ortalamasına aittir. Her iki şekildeki kırmızı renk artışı ısı artışını belirler.

2013 Kasım Ayı (soldaki şekil) diğer yıllara göre (sağdaki şekil) yaşadığımız en sıcak aydır. Başka deyişle küresel ısınma her iki şekilde kırmızı renk artışı ile daha belirginleşmiştir.

YAZIYA YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.