Prof.Dr. Osman Bektaş

Prof.Dr. Osman Bektaş

16 Nisan 2013 İran Depremi Batıya Göç Eder mi?

 

16 Nisan 2013 tarihinde İran-Afganistan-Pakistan sınırında oluşan M 7.8 büyüklüğündeki deprem Arap Levhasının Avrazya Levhasının altına doğru dalması sonucunda yerin 80km derinliğinde normal faya bağlı olarak gelişmiş bir depremdir.

Depremin derin odaklı   ve büyük yerleşim merkezlerinden uzak olması can ve mal kaybının beklenenin altında kalmasına neden olmuştur.

Türkiye’nin de içinde yer aldığı Avrazya Levhasının güney kenarında son 5 ayda doğudan batıya doğru 7 den büyük 5 deprem olmuştur. Bu büyük depremler bölgenin depremselliğini önemli bir şekilde değiştirecektir.

Japonya’dan Avustralya’ya ve İran’a doğru göç eden depremselliğin batıya Doğu-Güneydoğu Anadolu’ya doğru ilerlemesi olasıdır. Kırmızı daireler son depremleri gösterir.

SON 5 AYDA 5 BÜYÜK DEPREM SERİSİ

Türkiye’nin de içinde yer aldığı büyük Avrazya Levhasının güney kenarında son 5 ayda Japonya’dan İran’a bir birini takip eden M7 den büyük 5 deprem oluşmuştur.

Japonya’dan Avustralya ya ve oradan da batıya doğru İran’a doğru göç eden depremselliğin yoluna devam edip Avrazya Levhasının güney sınırını oluşturan doğu-güneydoğu Anadolu faylarını etkilemesi olasılıklardan biridir.

Başka deyişle Avrazya Levhasının güney kenarında oluşan 7 den büyük 5 deprem

bir kaç yıl içinde çok geniş bir alanda depremselliği değiştirecektir. Bazı fayların depremi daha erken bazı fayların depremi de ileriki bir tarihe ertelenecektir.

Özetle Doğu ve Güneydoğu Anadolu için önümüzdeki birkaç yıl deprem açısından kritik deprem yılı olabilecektir.

Prof.Dr.Osman BEKTAŞ

17.4.2013

obektas@ktu.edu.tr

YAZIYA YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.