Yusufeli'nin yeri 7. kez değişecek!

Gövde inşaatının yüzde 35’i tamamlaman baraj nedeniyle sular altında kalacak Yusufeli başka bir yere taşınacak. Yusufeli son 100 yıl içinde 7. kez taşınmış olacak.GÖÇ MÜ ETSEM YOKSA KALSAM MI?Artvin’in Yusufeli İlçesi beş yıl içinde tamamen sular altında

Yusufeli'nin yeri 7. kez değişecek!

Gövde inşaatının yüzde 35’i tamamlaman baraj nedeniyle sular altında kalacak Yusufeli başka bir yere taşınacak. Yusufeli son 100 yıl içinde 7. kez taşınmış olacak.

GÖÇ MÜ ETSEM YOKSA KALSAM MI?

Artvin’in Yusufeli İlçesi beş yıl içinde tamamen sular altında kalmış olacak. Yusufeli barajının gövde inşaatında yüzde 35’lik bölüm tamamlandı. Yeni yerleşim yerine taşınacak ilçede insanlar geleceğini şekillendirme noktasında oldukça sıkıntı yaşıyor. "Göç mü etsem, yoksa yeni yerleşim yerinde yaşamaya devam mı etsem” ikileminde kalan Yusufeli halkı yarınlara umutla bakmak istiyor.

eyup.jpgYETER ARTIK DAYANACAK GÜCÜMÜZ YOK!

Yusufeli İlçesi’nin 40 yıldır baraj yorgunu olduğunu ve bu süreçte mağdur olduğunu dile getiren İlçe belediye Başkanı Eyüp Aytekin “Yeni yerleşim yerinin coğrafyası kötü ama başka çare yok. Yusufeli’nin dağılmaması, insanların rahat bir yaşam sürmesi için devlet bütün imkanlarını zorlamalı.Biz her süreçte sabırlı olduk ama artık dayanacak gücümüz yok.Önümüz görmek istiyoruz” dedi.

KALKINMA AJANSI KURULSUN İSTİYORUZ

Yeni yerleşim yeri ile ilgili kaygılarını dile getiren AK Partili Belediye Başkanı Aytekin “Mesele sadece vatandaşa konut yapmak ve teslim etmekle bitmiyor. Gelir getirici çalışmalar şart.Esnaf ne olacak?Kültürel değerler ne olacak? Bu binaları yaptım bedava verdim deyip işin içinden çıkamazsınız. Diyoruz ki Yusufeli barajı havzası kalkınma ajansı kurulmalı ve bütün beklentiler tek kaynaktan çözülmeli” şeklinde tepkisini dile getirdi.

TOPRRAK OLMAYINCA İNSANLAR NE YİYECEK?

Yusufeli, eski şehrin batısında bulunan tepedeki yerine nakline kadar tüzel kişiliğini sürdürecek. Yusufeli Barajı nedeniyle ilçe merkezi ile birlikte 4 köyde yaşayan yaklaşık 16 bin kişi taşınacak. Beş bin konut su altına kalacak, yeni yerde ise bin 288 konut inşa edilecek. Yusufeli’nin 60 yıldır kurulu olduğu bugünkü yerinde Türkiye’deki bütün iklimler birarada yaşanıyor. Toprak inanılmaz verimli. Ceviz, pirinç, zeytin, üzüm başta olmak üzere her çeşit sebze ve meyvenin yetiştiği ilçede hem tarım tarihe karışacak. Çünkü yeni yerleşim yerinde toprak ve yeşil alan neredeyse hiç olmayacak.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Yaşam