Yükseköğretim sistemi yeniden yapılanmalı

YÖK Başkanı Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya, yükseköğretim sisteminin Türkiye ve dünya şartlarına uygun olarak yeniden yapılanması gerektiğini belirterek bu konuda yapılan çalışmanın tamamlandığını söyledi.YÖK Başkanı Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya, The Marmara Ot

Yükseköğretim sistemi yeniden yapılanmalı

YÖK Başkanı Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya, yükseköğretim sisteminin Türkiye ve dünya şartlarına uygun olarak yeniden yapılanması gerektiğini belirterek bu konuda yapılan çalışmanın tamamlandığını söyledi.

YÖK Başkanı Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya, The Marmara Oteli’nde düzenlenen EDU SUMMIT Eğitim Zirvesi’ne katıldı.

Mevcut yükseköğretim sisteminin bugünkü ağırlığı taşıyamadığına dikkat çeken Çetinsaya, "27-30 üniversite, birkaç yüzbin öğrenci için kurgulanmış bir yapının, bugün 5,5 milyon öğrencinin, 150 bin öğretim üyesinin, 180 üniversitenin oluşturduğu yapıda, küreselleşme dinamiklerinin hızlı çalıştığı bir ortamda, mevcut haliyle gidebilmesi, yürüyebilmesi mümkün değil" ifadelerini kullandı.

Yükseköğretim sisteminin yeniden yapılanması gerektiğini vurgulayan Çetinsaya, "Nerede durduğumuzu iyi bilirsek, nereye gideceğimizi ancak öyle işaret edebiliriz. Benim aşağı yukarı son 2 yıldır yaptığım çalışmalar bu çerçevede gelişti. ’Mevcut durumumuz nedir?’, ’Önümüzdeki 10 yılda nasıl bir yol haritası izlemeliyiz?’, ’Hangi stratejik hedeflere doğru yönelmeliyiz?’ Çalışma tamamlandı ve 12 Mayıs’ta Erzurum’daki Üniversitelerarası Kurul Toplantısı’nda da tüm kamuoyuyla paylaşacağım" diye konuştu.

Türkiye yükseköğretim sistemi içerisinde şu an 5 milyon 450 bin öğrenci olduğunu anlatan Çetinsaya, "Bunun yüzde 32’si önlisans, yüzde 62’si lisans, yüzde 6’sı lisansüstü programlarda okuyor. Genel olarak bütün sisteme bakıldığında yüzde 47’sinin açıköğretim sistemi içerisindeki öğrenciler olduğunu görüyoruz. İkinci öğretimin ise tüm öğrenciler içerisinde yüzde 12 ama sadece yüzyüze eğitim için düşünüldüğünde yüzde 25’lik bir payı var. Genel olarak baktığımızda sistemin yarısı Açık Öğretim, yüzde 32’si önlisans, yüzde 25’i de ikinci öğretim şeklinde yapılanmış. Uzaktan öğretim ise sadece yüzde 1,7’yi oluşturuyor. Tüm sistem içerisinde, benim hesaplarıma göre 351 bin öğrenci vakıf üniversitelerimizde, 10 bin öğrenci de vakıf meslek yüksek okullarında okuyor. Açık Öğretim sistemini dışarıda bırakırsak, tüm sistemin yüzde 10-15 aralığını vakıf üniversitelerimiz temsil ediyor" ifadelerini kullandı.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler