YÖK'ten üniversiteler için flaş karar

Son yıllarda Türk cumhuriyetlerinden başlayarak yurtdışındaki üniversitelere Türkiye’den yoğun bir öğrenci akışı yaşanması üzerine harekete geçen YÖK, Türkiye’de liseyi okuyup, yurtdışında üniversite sınavı şartı aranmadan tıp, diş hekimliği, eczacılık, h

YÖK'ten üniversiteler için flaş karar

Son yıllarda Türk cumhuriyetlerinden başlayarak yurtdışındaki üniversitelere Türkiye’den yoğun bir öğrenci akışı yaşanması üzerine harekete geçen YÖK, Türkiye’de liseyi okuyup, yurtdışında üniversite sınavı şartı aranmadan tıp, diş hekimliği, eczacılık, hukuk ve mühendislik fakültelerinde okuyan öğrencilere “başarı” şartı getirdi.

YÖK yaptığı yazılı açıklamada karara neden olan sorunları özetle şöyle sıraladı:

-Öğrencilerde dil bilme ve derslere devam şartı aranmıyordu.

-Dersler tercüme veya Türkiye’den getirilmiş, öğretim elemanı vasfı olmayan kişilerle sürdürülüyordu.


-Bu öğrenciler mezuniyet sonrası Türkiye’de sağlık, yargı ve mühendislik gibi alanlarda meslek icra ediyordu.

TIP’A İLK 40 BİN

Açıklamada, yurtdışındaki üniversitelerin tanınırlığının yeniden değerlendirildiği belirtilerek, YÖK tarafından alınan kararlar şöyle:

-‘CWTS Leiden Ranking’, ‘Academic Ranking of World Universities (Shanghai)’ ve ‘University Ranking by Academic Performance (URAP)’ isimli bağımsız kurumlar dünyada en iyi ilk 500 üniversiteyi açıklıyor.

-Dünyada bu kurumların açıkladığı ilk 500’e giren üniversiteler, liseyi Türkiye’de tamamlayan öğrenciler tarafından şartsız tercih edilebilecek.

-İlk 500 dışındaki üniversitelerde tıp okuyacak öğrencilerde ilk 40 bine; hukuk okuyacak öğrencilerde ilk 150 bine girme kriteri aranacak.

-Öğrencilerin diğer alanlarda ise Türkiye’deki üniversitelerde aynı bölüme en son girmiş öğrencinin puanı kadar puan almış olmaları gerekecek.

-Bu şartları taşıyan öğrencilerin, yurtdışındaki üniversitelerden mezun olmaları sonrası denklik işlemleri kolaylıkla gerçekleştirilecek.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler