Yeni müjdeler var !

Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Sektörel dönüşüm programları çerçevesinde İnşallah yarın 25 sektörel dönüşüm programının insan ve sosyal odaklı son 7 eylem alanını ilan edeceğiz" dedi.Başbakan Davutoğlu, Meclis’te AK Parti Grup Toplantısı’nda partililere sesle

Yeni müjdeler var !

Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Sektörel dönüşüm programları çerçevesinde İnşallah yarın 25 sektörel dönüşüm programının insan ve sosyal odaklı son 7 eylem alanını ilan edeceğiz" dedi.

Başbakan Davutoğlu, Meclis’te AK Parti Grup Toplantısı’nda partililere seslendi. Davutoğlu, Meclis Soruşturma Komisyonu’nun raporunun Genel Kurul’da oylanması hususunda spekülasyonlar yapıldığını belirtti. Soruşturma Komisyonu raporunun TBMM Genel Kurulu’nda teyit edildiğini söyleyen Davutoğlu, "Bu 17-25 Aralık operasyonlarının bir darbe teşebbüsü olduğunun Genel Kurulumuzca da tescil edildiği anlamına geliyor. Birincil mahkemede alınan ’takipsizlik’ kararının Genel Kurulumuzca da tescil edildiği anlamına geliyor. Birincil mahkemelerde alınan takipsizlik kararında herhangi bir siyasi boyut olmadığı gibi Soruşturma Komisyonu raporunda da TBMM Genel Kurulu’nun bu raporu oylamasında da herhangi bir siyasi boyut yoktur, tamamen hukukidir" şeklinde konuştu.

Genel Kurul’da alınan kararın ortak aklı temsil eden bir karar olduğunu söyleyen Davutoğlu, sözlerine şöyle devam etti:

"Nasıl bir koalisyonla karşı karşıya kaldığımız hususunda bir şeye dikkat çekmek istiyorum. Hani şu Hazreti Peygambere hakaret eden, karikatür basan gazete var ya hani Ergenekon ve Balyoz davalarına sahip çıkan gazete var ya birkaç gündür dönemin savcısı, dönemin başbakanı dedikleri Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ı bugünün Cumhurbaşkanı’dır ama o dönemin savcısıdır. O dönemin savcısıyla röportaj yapıyorlar. Nasıl bir koalisyon. Ergenekon, Balyoz, paralel çete yan yana ve arkalarında CHP. Bu röportajın bir ibret vesikası olarak saklanmasını tavsiye ederim. Son bir buçuk yıldır işte böyle bir koalisyonla mücadele içindeyiz. Biz milletle beraberiz onlar ise sadece AK Parti’ye zarar vermek için bütün şer odakları yan yana. Bütün şer odakları yan yana olsun biz hayır yolundan ayrılmayacağız. Biz memleketin hayrı ve doğruluğu istikametinden ayrılmayacağız. Herhangi bir şekilde grubumuz içinde bunun bir ihtilaf konusu olduğu hususunda da kimse spekülasyona kalkışmasın. AK Parti Grubu doğru olanı yapmıştır. Eğer AK Parti Grubu blok olarak bir yönde hareket etmiş olsaydı bu sefer de ’talimatla oy kullandılar’ diyeceklerdir. Hayır, bu grubun bütün değerli mensupları, onurlu milletvekillerimizin hepsi kanaatlerini beyan ettiler, oylarını kullandılar. Hepsine de buradan saygıyla selamla kararları dolayısıyla takdirlerimi ifade ediyorum. Nihayetinde AK Parti Grubu, çoğunluğuyla bütün bu teşebbüslerin bir ihanet teşebbüsü olduğunu, bir darbe teşebbüsü olduğunu ortaya koydu. Daha çok hesap soracağız husus var onlardan, daha çok hesap soracağız."

"YOLUMUZUN ÖNSÖZÜNDEYİZ"

"12 yıl Türk siyasi hayatında uzun bir iktidar dönemidir ama tarih için bizim yolumuzun önsözündeyiz" diye konuşan Davutoğlu, "İnşallah nice on yıllar bu kervan yürüyecek ve hesap sorulması gereken herkesten de gerekli hesaplar sorulacak" dedi.

Ekonomik ve sosyal hamlelere devam edildiğini vurgulayan Davutoğlu, "Sektörel dönüşüm programları çerçevesinde İnşallah yarın 25 sektörel dönüşüm programının insan ve sosyal odaklı son 7 eylem alanını ilan edeceğiz. Onlar bu karanlık yolda devam ederken biz Türkiye’nin geleceğini yapısal reformlarla aydınlatma yolundaki kararlı yürüyüşümüzü devam ettireceğiz" açıklamasında bulundu.

Davutoğlu, kamu yatırım programını ilan ettiklerini hatırlatarak, "53 milyar liralık bu yatırım programında yüzde 27.1 ile ulaştırma, yüzde 19’la eğitim, yüzde 12.8 ile tarım ön sıralarda. Bilim, teknoloji, Ar-Ge çalışmalarını bu yatırım programlarında öne alacağız" dedi.

"HER GRUP TOPLANTISI’NDA BAZI MÜJDELERİ PAYLAŞMAK GELENEK HALİNE GELDİ"

Her AK Parti Grup Toplantısı’nda bazı müjdeleri paylaşmanın bir gelenek haline geldiğini dile getiren Davutoğlu, şöyle devam etti:

"Faizlerin sübvansiyonları kapsamında 600 milyon liralık kaynak ayırdık, bunu 750 milyon liraya çıkardık. Bu milyarlarca dolarlık bir yaklaşık 12-13 milyar dolarlık bir kredi hacminin esnaflarımızca kullanılması anlamına geliyor. Ayrıca Genel Kurul’da sizlerin değerli çalışmalarıyla kabul ettiğimiz Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun’la esnaflarımıza çok değerli katkılar sağladık. Bundan sonra herhangi bir alışveriş merkezi açıldığında bunun yüzde 5’i esnaflara ayrılacak. Rayiç bedelin dörtte 1’i kadar kira ayrılacak. İsteriz ki büyük alışveriş merkezleri esnaf geleneğimizi boğan, tehdit altına alna, yeni büyük binalar haline dönüşmesin, her yerde esnaflarımız kendi mesleklerini sürdürme imkanına devam ettirsin. Yine esnaflarımız dışında özellikle tarım alanında Tekirdağ ziyaretimizde bazı müjdeleri paylaşmıştık. Şimdi bir liste halinde bu müjdeleri sadece Tekirdağ’da paylaştıklarımız değil yeni unsurlarıyla sizlere iletmek istiyorum. Tekirdağ’da pirincin KDV oranının yüzde 8’den yüzde 1’e düşürme kararımızı açıklamıştık. Dün Bakanlar Kurulu kararıyla bunu uygulamaya geçiriyoruz. Soya, kanola ve aspirde sözleşmeli üretime yönelik 2014 yılında başlattığımız dönüm başına 10 lira ilave desteğini bu sene 15 liraya çıkartıyoruz. Ayçiçeğini de bu destek kapsamına alıyoruz. Mazot ve gübre desteğini artırıyoruz. Bu sene mazot desteğini yüzde 5, gübre desteğini yüzde 10 artırıyoruz. İlk defa bizim dönemimizde başlanan sertifikalı fidan hibelerini, 2015 yılında hibe desteğini yüzde 50 daha artırıyoruz. İl tarım uygulamaları kapsamında süs bitkileri, tıbbi bitki üretimi yapan çiftçilerimize dönüm başına 100 lira destek veriyoruz. Kırmızı mercimek, nohut, kuru fasülyeye verdiğimiz prim desteğini 2015 yılında yüzde 100 artırıyoruz. İktidarımız döneminde başlatılan sertifikalı tohum kullanım desteğini de bu sene artırıyoruz. Kırmızı mercimek, nohut ve kuru fasülyede yüzde 20, buğdayda yüzde 13, arpada yüzde 42, yoncada yüzde 25, korunga ve fide ise yüzde 40 artırıyoruz. Meyve üreticilerimize sağladığımız fidan desteğini sanayi ve ihracata yönelik yeni çeşitlerde yüzde 50 artırıyoruz."

"42 İLDE KIRSAL KALKINMA KAPSAMINDA GELECEK 5 YIL İÇİN 3 MİLYAR LİRA DAHA KAYNAK AYIRACAĞIZ"

42 ilimize Avrupa Birliği Kırsal Kalkınma (IPARD) Hibe Fonu kapsamında 3 milyar lira kaynak aktardıklarını, vatandaşların bu fonu kullanmaya devam ettiklerini belirten Davutoğlu, "Gelecek 5 yıl için 3 milyar daha kaynak aktarmaya karar verdik. Bu çalışmaları da tamamlıyoruz. Süt ve et üreten işletmelere yatırımda hibe oranını yüzde 70’e çıkarıyoruz. Arıcılık, seracılık, yerel tarım, gıda ürünleri, el sanatları, kırsal turizm, kültür balıkçılığı yatırımlarında yüzde 50 olan hibe oranını yüzde 65’e çıkarıyoruz. Belediyeler, il özel idareleri, organize tarıma dayalı organize sanayi bölgelerinin yenilenebilir enerji yatırımlarını yüzde 100 hibe ile destek kapsamına alıyoruz. Dolayısıyla tarımda büyük bir hamlenin yeniden başlaması için çaba sarf ediyoruz" dedi.

Bugünkü MHP Grup Toplantısı’nda MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin hükümetin tarım politikasını eleştirdiğini hatırlatan Davutoğlu, "Desteklerin yetersiz olduğunu ifade etti. Onların iktidarı döneminde 2 MHP’li bakan ve Kemal Derviş imzalı olarak Dünya Bankası’na yazılan bir mektup var. Bu mektupta tarım desteklerinin tamamıyla kaldırılacağına, durdurulacağına dair ifadeler var. Onların iktidarları döneminde tarımın hali budur. Tarım destekleri yok seviyesine inmiştir. Ayrıca tarımsal gayri safi yurt içi hasıla, MHP iktidarı döneminde 33,8 milyardan yüzde 34 azalarak 23,7 milyar dolara düşmüştü. Biz aldığımızda 23,7 milyardı. Bizim dönemimizde 61,8 milyar dolara çıktı. İşte aradaki fark bu. Onlar aldıklarının çok gerisinde teslim ettiler. Biz ise aldığımızın yaklaşık 3 misline çıkardık. Gayri safi milli hasıladaki payı itibarıyla da tarımsal kişi başına düşen geliri bin 450 dolardan, bin 64 dolara düşürüldü MHP iktidarı döneminde. Bizim dönemde ise Avrupa’da 4. büyük ülkeden en fazla tarım üretimi gerçekleştiren 1. ülke konumuna geldik. Türkiye’nin bu konuda ulaştığı, onların iktidarları döneminde hayal edemeyecekleri bir güçtür" açıklamasında bulundu.

Çifçilere dönük önümüzdeki dönemde de müjdelerin devam edeceğini vurgulayan Davutoğlu, hangi adımlar atılması gerekiyorsa bu adımları atmaya devam edileceğini belirtti.

"BİR MÜJDEMİZ DE DENİZCİLİK SEKTÖRÜNE"

Denizcilik sektöründe de müjde veren Davutoğlu, 2 yeni ve önemli desteği paylaştı.

Davutoğlu, şunları kaydetti:

"Bu desteklerle deniz ticaret filomuzu güçlendirmeyi, navlun bağımlılığımızı azaltmayı ve ihracata yönelik gemi inşasını bitirmeyi planlıyoruz. Akdeniz ve Karadeniz’de kıyısal taşımacılıkta kullanılan Koster tipi gemilerde bir zamanlar çok önemli aşamaya gelmiştik. Ancak filomuzdaki 235 adet kosterin yaş ortalaması 28’e yükseldi ve bu gemiler ekonomik ömrü tamamladı. Denizciliğin kobileri niteliğindeki koster işletmeciliğini teşvik etmek amacıyla hurda desteği verme kararı aldık. Buna göre filosunu yenilemek amacıyla eski gemisini hurdaya çıkaran işletmelere geminin hurda değeri kadar ilave bir hibe desteği sağlayacağız. Gemi sanayimizin ihracata yönelik aldığı siparişlerin teminat sorununu kredi garanti fonu kefaletini devreye sokarak çözeceğiz. Bu uygulamayla 1 milyar liralık ilave destek sağlayarak 5 milyar liralık projeye teminat vermiş olacağız."

Bakanlar Kurulu’nda her hafta bir sektörü özellikle mercek altına aldıklarını ve üstünde çalıştıklarını anlatan Davutoğlu, "Önümüzdeki günlerde de iki sektörümüzle ilgili çok özel çalışma yapma kararı aldık. Bugün öğleden sonra inşaat sektörünün bütün önemli firmalarıyla bir araya geleceğiz. Önü açık olarak inşaat sektörünün sorunlarını tartışacağız. Özellikle istihdam konusunda ne ihtiyaç varsa bunları onlarla görüşeceğiz. Atılması gereken ne adım varsa atacağız. Ayrıca dün akşam Bakanlar Kurulu toplantısından sonra turizm sektörünün önde gelen temsilcileriyle bir araya geldim. Cuma günü de turizm sektörünün önemli temsilcileriyle bir araya geleceğiz ve turizm sektörüne de çok önemli müjdeleri vereceğiz. Özellikle Rusya’da yaşanan kriz, Avrupa’daki ekonomik daralma dolayısıyla turizm sektörümüzün olumsuz etkilenmemesi için alınacak tedbirler konusunda çok ciddi adımlar atacağız" ifadelerini kullandı.

Haziran seçimleri yaklaşıkça muhalefetin tezviratlarının artacağını dile getiren Davutoğlu, "Biz de onlara inat birliğimizi, beraberliğimiz devam ettireceğiz. Onlar kara bir gelecek planlarken ak bir geleceği AK Parti kadrolarıyla yürümeye devam edeceğiz" dedi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Gündem