Yeni kimliklerin ücreti belli oldu

Aralık ayından itibaren dağıtılmaya başlanacak ‘Akıllı Kimlik Kartı’yla birlikte, 1976 yılından beri hayatımızda olan mavi ve pembe nüfus cüzdanları geçerliliğini yitirecek. 3 yıl içerisinde tüm ülke genelinde dağıtılacak 1 GB’lik çipin de yer alacağı kim

Yeni kimliklerin ücreti belli oldu
Aralık ayından itibaren dağıtılmaya başlanacak ‘Akıllı Kimlik Kartı’yla birlikte, 1976 yılından beri hayatımızda olan mavi ve pembe nüfus cüzdanları geçerliliğini yitirecek. 3 yıl içerisinde tüm ülke genelinde dağıtılacak 1 GB’lik çipin de yer alacağı kimlik kartlarının vatandaşa maliyeti 18 lira olacak. Bugüne kadar 10 milyon adet basılan kartların bu yıl sonuna kadar 2 milyon kişiye verilmesi planlanıyor.
 
Habertürk'te yer alan habere göre; ESKİ kimlikler tarih olurken, yeni kimlikler aralık ayından itibaren cüzdanlardaki yerini almaya başlayacak. Türkiye genelinde üç yılda çipli kimliği olmayan kalmayacak. Yeni kartlarla ilgili merak edilen sorular ve yanıtları şöyle:
 
NASIL ALACAĞIM?
Kartların dağıtımı randevu sistemiyle yapılacak. Kişi, davet edildiği gün ve saatte, son 6 ay içerisinde çektirilmiş 2 adet biyometrik fotoğrafıyla müracaat edecek. Kartlar 10-15 dakikalık bir sürede teslim edilecek.
 
MALİYETİ NE KADAR
 Kartlar, henüz netlik kazanmamakla birlikte vatandaşa 18 TL’lik bir ücret karşılığında verilecek.
 
ÖZELLİKLERİ NE?
Akıllı kimlik kartları ile vatandaşlar vize istemeyen ülkelere gidebilecek. Akıllı kartlarda, vatandaşların banka hesap numaralarının, ehliyet, maaş ve sağlık bilgilerinin olduğu şifreli bir çip yer alacak. Kimliklerin üzerinde 1 GB’ye kadar veri depolanabilecek.
 
TAMAMI NE ZAMAN DAĞITILACAK?
Kartların tüm vatandaşlara dağıtımı 3 yılı bulacak. Her yıl 25-30 milyon aralığında akıllı kimlik kartı dağıtılacak.
 
NERELERDE KULLANILACAK? 
Kart dışında hiçbir belge taşımak zorunda kalınmayacak. Sahtecilikten kaynaklanan mağduriyetler önlenecek. E-devlet kapsamında sunulan hizmetlere, internetin bulunduğu her yerden bu kartla ulaşılabilecek. E-imza olarak kullanılabilecek. Polikarbonlu, temaslı ve temassız çip içeren kartlar, gelişmiş güvenlik öğeleri barındıracak.
 
PİLOT BÖLGE OLARAK BOLU’DA UYGULANMIŞTI
 
Biyometrik kimliklerin uygulanmasına 2007’de pilot bölge olarak belirlenen Bolu’da başlanmıştı. 14 bin vatandaşa dağıtılan kimlik kartları ile kart okuyucuların test çalışmaları yapılmıştı.
 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Ekonomi