Yaz sizde kötü bir hatıra bırakmasın

Malign Melanom lezyonlarının, yani cilt kanserlerinin yüzde 30’u benler üzerinde gelişiyor. Dolayısıyla olası bir cilt kanserini erken dönemde yakalayıp, tedaviye başlamak için benlerin periyodik olarak kontrolü büyük önem taşıyor. Özellikle güneş ışınlar

Yaz sizde kötü bir hatıra bırakmasın
Malign Melanom lezyonlarının, yani cilt kanserlerinin yüzde 30’u benler üzerinde gelişiyor. Dolayısıyla olası bir cilt kanserini erken dönemde yakalayıp, tedaviye başlamak için benlerin periyodik olarak kontrolü büyük önem taşıyor. Özellikle güneş ışınlarına uzun süreli maruz kalınan yaz aylarının son bulduğu bugünlerde, bu ben kontrolleri daha da büyük önem taşıyor. Çünkü benlerin uzun süre güneş ışınlarına maruz kalmasının, cilt kanserlerinin oluşmasında önemli payı olduğu biliniyor. 
 
Benlerin büyük çoğunluğunun zararsız olduğunu hatırlatan Şifa Üniversitesi Göztepe Hastanesi Dermatoloji Uzmanı Dr. Ergün Kuşku, ancak bazı benlerin ise erken müdahale edilmediğinde, kısa sürede yaşamı tehdit eden cilt kanserlerine dönüşebildiğini söylüyor. 
 
Uzm. Dr. Kuşku, “Yaz aylarında kendini daha fazla gösteren güneş, cilt üzerinde yer alan benler için büyük tehlike oluşturuyor. Korkulu rüya görmemek için daha bilinçli olunmalı ve güneşin cildimize vereceği zararlara karşı daha dikkatli davranmalıyız. Yazın sona erdiği bugünlerde benlerimizi kendi kendimize tedkik etmeli; mevcut bir benin büyümesi, kanaması, renk değiştirmesi veya üzerinde kanayan yaralar olması gibi kanserleşme lehine bulgular tespit etmemiz halinde ise vakit kaybetmeden doktora başvurmalıyız. Çünkü dünyada görülme sıklığı oranı en hızlı artan kanser türlerinden biri olan melanom lezyonlarının yüzde 70’i cilt üzerinde sonradan gelişirken, yüzde 30’u ise mevcut olan bir ben üzerinde oluşmaktadır.” diye konuştu.
 
GÜNEŞ BENLERDEKİ LEZYONU TETİKLİYOR
 
Benlerin güneş gördükçe hem sayılarının arttığını hem de yapılarının bozulup dejenere olabildiğini kaydeden Kuşku, “Özellikle kısa sürede alınan yüksek doz güneş ışını ve oluşan güneş yanıkları ben artışını hızlandırdığı gibi, kanserleşme olasılığını da artırır. Her bir güneş yanığı, tehlikeyi daha çok artırır ve özellikle çocukluk yaşlarındaki güneş yanıkları daha tehlikeli olabilir.” dedi. Ancak melanomun sadece güneş gören bölgelerde gelişmediğine de dikkat çeken Kuşku, “Bazı melanomların güneşe maruz kalmayan deri bölgelerinde ortaya çıkması, başka faktörlerin de önemli olduğunu gösteriyor. Özellikle avuç içi ve ayak tabanında bulunan benlerde ve tırnak kenarında ya da tırnakta kahverengi renk değişikliği olması melanomun işareti olabilir. Bu durumda zaman kaybetmeden mutlaka bir dermatoloji uzmanına başvurmak yaşamsal önem taşıyor.” bilgisini verdi.
 
BELİRTİLER NELER?
 
Uzm. Dr. Kuşku, herkesin vücudundaki benlerin yerini bilmesi gerektiğine vurgu yaparak, “Vücudumuzdaki benlerin yerini ve biçimini bilmemiz; üzerinde oluşabilecek herhangi bir değişikliği erken saptamamız için gereklidir. Herkesin kendi benlerini takip etmesi çok önemlidir. Benlerde asimetri, sınır düzensizliği, renk değişikliği (benin birden çok renk içermesi), belirgin büyüme, iltihabi reaksiyon ya da kanama gibi belirtiler kötüye dönüşümün işaretleri olabilir. Melanom gelişimi açısından risk faktörleri bulunan bireyler için ilk uzman muayenesi sonrasında belirli aralıklarla dermatolojik muayene öneriyoruz.” dedi.
 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler