Yörük çadırında LCD televizyon

TÜRKİYE'de Yörük kültürünün en yaygın yörelerinden Akseki'de yaylalara çıkan bazı Yörük obaları, bu yılki göçlerinde, dağlarda kurdukları kıl çadırlarına LCD televizyon ve çanak anteni de taşıdı.Yörük kültürünün yaşatıldığı en önemli coğrafyalardan Akseki

Yörük çadırında LCD televizyon

TÜRKİYE'de Yörük kültürünün en yaygın yörelerinden Akseki'de yaylalara çıkan bazı Yörük obaları, bu yılki göçlerinde, dağlarda kurdukları kıl çadırlarına LCD televizyon ve çanak anteni de taşıdı.

Yörük kültürünün yaşatıldığı en önemli coğrafyalardan Akseki'ye her yıl Mersin, Konya ve Antalya'nın sahil kesimindeki birçok ilçeden çok sayıda Yörük obası göç ediyor. 2000 metreyi aşkın rakımdaki Toroslar'a yaz döneminde göç eden Yörükler, hazirandan eylüle kadar kentten uzak yaşam sürüyor. Keçileri, develeri, atları, eşekleri, kıl çadırları ile dağlara çıkan Yörükler, yaylalarda teknolojiden uzak ve doğayla iç içe bir yaşam sürüyor.

Uzun yıllardır devam eden bu gelenek, son yıllarda değişmeye başladı. Akseki Kaymakamlığı, Akseki Eğitim Hayratı Derneği ve Akdeniz Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Geleneksel Türk El Sanatları Bölümü'nün birlikte yürüttüğü Yörük yaşamının incelendiği çalışmada, bir kıl çadırda karşılaşılan manzara şaşırttı. Yörük çadırında aküden elde edilen elektrikle kullanılan uydu sistemine bağlı LCD televizyon sistemi, göçebe Yörüklerin teknolojiyi dağa taşımaya başladığını ortaya koydu. Akünün elektriği ise güneş enerjisi ile sağlanıyor.

Öğretim görevlisi Mehmet Ali Eroğlu, Yörük kültürleri ve yaşamlarına ilişkin uzun yıllardır araştırma çalışmalarına katıldığını, ancak ilk kez bir Yörük çadırında LCD televizyon ve uydu sistemi ile karşılaştığını söyledi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Yaşam