Yönetmen Yusuf Kurçenli öldü

Baba Evi ve Kurşun Kalem gibi TV dizilerini yönetmeni Yusuf Kurçenli yaşama veda etti.

Yönetmen Yusuf Kurçenli öldü

Türk sineması bir ustasını daha kaybetti. Ünlü yönetmen ve senarist Yusuf Kurçenli İstanbul’da 65 yaşında hayata veda etti.

Yaklaşık 1.5 yıldır kanser tedavisi gören ve durumunun ağırlaşması üzerine 3 gün önce Medical Park Göztepe Hastanesi’ne kaldırılan Kurçenli, burada hayatını kaybetti. Kurçenli için bugün saat 13.00’te Beyoğlu Atlas Sineması’nda tören düzenlenecek. Kurçenli’nin cenazesi, bu törenin ardından ikindi vakti Teşvikiye Camisi’nde kılınacak namazdan sonra Ulus Mezarlığı’nda toprağa verilecek.

Pek çok ödülün sahibi

‘Karartma Geceleri’, ‘Gramofon Avrat’, ‘Çözülmeler’ gibi birçok önemli filme imza atan ve festivallerde ödüller kazanan Kurçenli, son olarak 2010 yılında ‘Yüreğine Sor’u çekmişti. 1947 Rize Çayeli doğumlu olan Kurçenli, İstanbul Üniversitesi’nde gazetecilik okudu. 1973 ile 1980 yılları arasında TRT’de yapımcı ve yönemen olarak çalışan Kurçenli, ilk filmi ‘Ve Recep Ve Zehra Ve Ayşe’yi 1983 yılında çekti. ‘Baba Evi’ ve ‘Kurşun Kalem’ gibi TV dizilerini yönetti. Kurçenli 7. Ankara Film Festivali’nde (1995) ‘En İyi Özgün Senaryo’ ve ‘En İyi Yönetmen’, 13. İstanbul Film Festivali’de (1994) ‘En İyi Yönetmen’, 16. SİYAD Türk Sineması Ödülleri’nde (1994) ‘En İyi Film’ ödüllerini kazanmıştı.

Film ve dizileri

Yüreğine Sor (2010), Gurbet Kuşları (2008), Bebeğim (2006), Gönderilmemiş Mektuplar (2002), Kurşun Kalem (2000), Çemberler (2000), Baba Evi (1999), Antika Talanı (1997), Aşk Üzerine Söylenmemiş Her şey (1995), Çözülmeler (1994), Umut Taksi (1993), Taşların Sırrı (1992), Karartma Geceleri (1990), Raziye (1990), Gönül Garip Bir Kuştur (1989), Gramofon Avrat (1987), Merdoğlu Ömer Bey (1986), Ölmez Ağacı (1984), Ve Recep Ve Zehra Ve Ayşe (1983).

Erdoğan ve Günay’dan başsağlığı mesajı

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay Kurçenli’nin ölümü üzerine birer başsağlığı mesajı yayınladılar. Başbakanlık Basın Merkezi’nin internet sitesinde yer alan açıklamada Başbakan Erdoğan, Yusuf Kurçenli’nin ilk gençlik yıllarından itibaren ömrünü sinemaya adadığını, kendi fikir penceresinden, kendi dünya görüşünden yola çıkarak yaptığı filmlerle toplumun meselelerine eğilmiş olan duyarlı bir sanatçı olduğunu belirtti. Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay da yayınladığı mesajında “İnsana dair tüm duyguları, toplumsal sancıları anlatırken içselleştiren, bunu da samimi dil ve büyük bir ustalıkla yapan Kurçenli’ye Allah’tan rahmet, tüm yakınları ve sanat camiamıza başsağlığı diliyorum” dedi.

NE DEDİLER

Kadir İnanır

“Çok iyi bir dostumu kaybettim. Kendisiyle ‘Gönderilmemiş Mektuplar’ filmini çektik. Müthiş bir insandı, gerçekten çok üzgünüm. Bunu herkesin bilmesini isterim içim sızladı, üzülüyorum ama ölüm, ne diyebiliriz.”

Türkan Şoray

“Çok üzgünüm, sinemamız bir değerini daha kaybetti. Çok güzel iki film çekmiştik birlikte. Gramofon Avrat ve Gönderilmemiş Mektuplar. Çalışma anılarım daha çok taze. Yaptığı filmler duygu yüklüydü. Çok naif, çok güzel bir insandı. Türk sinemasının başı sağ olsun.”

Hülya Koçyiğit

“Onu Türk sineması çok önemli filmlerle yad edecek. Ben ne yazık ki hiç çalışamadım onunla ama müşterek sevdamız sinema ve Lütfü Akad sinemasıydı.

Lütfü Akad’ın da çok sevdiği bir talebesiydi. Türk sinemasında çok önemli bir yeri var.”

Halil Ergün

“Çok genç yaşta kayettik. Çok üzgünüm. Hayata birlikte başladığımız bir dostumuzdu, ilk müzikalimi TRT’de onunla birlikte yapmıştım. İlkeli, adam gibi adamdı. Geride unutulmaz eserler de bıraktı.”

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Yaşam