Vergi rekortmeni tefeci çıktı

 Konya Vergi Dairesi iki yıl önce Maliye Bakanlığı'na yapılan ihbar üzerine iki denetmenini görevlendirmiş ve işadamı Mehmet Katırcı'nın, "2005 - 2009 yılları arasında yaptığı borç verme faaliyetlerinin 'tefecilik' kapsamında olduğu ve borç verdiği kişi v

Vergi rekortmeni tefeci çıktı

 

Konya Vergi Dairesi iki yıl önce Maliye Bakanlığı'na yapılan ihbar üzerine iki denetmenini görevlendirmiş ve işadamı Mehmet Katırcı'nın, "2005 - 2009 yılları arasında yaptığı borç verme faaliyetlerinin 'tefecilik' kapsamında olduğu ve borç verdiği kişi ve kurumlardan yaklaşık iki milyon lira faiz geliri elde ettiği" kanaatine varmıştı. Konya 9. Asliye Ceza Mahkemesi, 3 Temmuz'daki karar duruşmasında Katırcı ile ortağı Mehmet Özbek'e 2'şer yıl hapis cezası ve her günü 100 TL'den olmak üzere 2 bin 500'er gün adli para cezası verdi. Sabah'ın haberine göre hapis cezaları ertelenen sanıkların 250'şer bin TL' adli para çezasını 6 eşit taksitle birer ay ara ile ödmelerine, taksitlerden birisinin ödenmemesi halinde kalan para cezasının tamamının tahsil edileceğine ve ödenmeyen adli para cezasının hapis cezasına çevrileceğine hükmedildi. Vergi suçu kapsamına girdiği için davayı izleyen Maliye Bakanlığı yetkilileri ve dört mağdur, sanıklara verilen cezaları az bularak karara itiraz etmeye hazırlanıyor. Katırcı, daha önce mağdurlardan birini tehdit ettiği gerekçesiyle 6 ay hapis cezası da almıştı. Mağdurlardan işadamı A.K., "Kendisine 2006'da 90 bin Euro karşılığı 120, 2007'de 65 bin Euro karşılığı 105, 2007'de 70 bin Euro karşılığı ise 120 bin Euro faizle para ödedim. Faizleri kafasına göre işletiyordu. 'Ben kimsede beş kuruş para bırakmam. Bana borcunu ödemeyen adamı silerim. Seni icraya verip, tüm mallarını alırım' diyerek tehdit ediyordu. Bunlardan dolayı kendisine dava açtım. Yapılan yargılama sonucunda 6 ay hapis cezasına çarptırıldı. Bazı mağdurlara boş senet imzalatıyordu. Borcunu ödeyemeyenlerle ilgili senet bedellerini arttırıyordu. Yargılama sonucunda verilen cezaları az bulduk. Karara itiraz edeceğiz" dedi.

 

'TEFECİ DEĞİL, HAYIRSEVERİM'

Denetmenlerin raporunda, Katırcı tarafından borç verilen şahıslardan, adresi tespit edilebilen 15'inin ifadelerine yer verilmişti. 2010'un Ekim ayında denetmenlerin kestiği cezadan sonra Katırcı, torba yasadan faydalanmak için müracaat etmiş, ceza 800 bin TL olarak hazineye ödenmişti. Mahkemeye sunulan 150 sayfalık denetmen raporlarında Katırcı'dan borç alan kişilere, Euro ve Türk Lirası üzerinden, bin ile 44 bin lira arasında değişen miktarlarda çek ve senet düzenlediğini gösteren tablolar da yer aldı. Konya'da yaptırdığı okul, çeşme ve camilerle hayırsever iş adamı olarak tanınan Mehmet Katırcı ise hakkındaki iddialarla ilgili olarak SABAH'a şunları söyledi: "Bu ilin son 13 yılında vergi rekortmeni oldum. Yaptığım yardımları tüm Konya bilir. Cami, çeşme, okul yaptırdım. Tefecilik gibi bir faaliyetim yok. Mahkeme kararına itiraz edeceğim" diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler