Üniversite Kampüsünde Sıcak Su Buldular

Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Jeotermal-Mineralli Sular ve Maden Kaynakları Uygulama ve Araştırma Merkezi (JUAM) tarafından yürütülen Bilimsel Araştırma Projesi sonucunda Ahmet Necdet Sezer (ANS) Kampüsü içerisinde sıcaklıkları 60 ila 80 derece arasın

Üniversite Kampüsünde Sıcak Su Buldular

Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Jeotermal-Mineralli Sular ve Maden Kaynakları Uygulama ve Araştırma Merkezi (JUAM) tarafından yürütülen Bilimsel Araştırma Projesi sonucunda Ahmet Necdet Sezer (ANS) Kampüsü içerisinde sıcaklıkları 60 ila 80 derece arasında olan sıcak su tespit edildi.

Konuyla ilgili olarak bir açıklama yapan AKÜ Jeoloji Mühendisliği Bölüm Başkanı ve JUAM Müdürü Doç. Dr. Ahmet Yıldız, jeotermal enerji kullanımının yaygınlaştırılması ve ANS kampüsünün ısıtılması amacıyla 2012 yılında başlayan projenin istenilen sonuca ulaştığını belirtti. Yıldız, "AKÜ Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinasyon Birimi tarafından desteklenen proje kapsamında ANS Kampüsü'nün içinde bulunduğu bölgede jeolojik, hidrojeolojik ve jeofizik araştırmalar gerçekleştirilerek, bölgenin jeotermal potansiyeli ortaya kondu. Projede Bayatçık ve Erenler köyleriyle Fethibey beldesi arasında kalan alanda düşük ve orta sıcaklıkta jeotermal akışkanın varlığını işaret eden bulgulara ulaştık" dedi.

Sondaj çalışmalarının Afyon Jeotermal Turizm ve Ticaret A.Ş. (AFJET) tarafından yapıldığını ifade eden Yıldız, "Bu sondajlardan 2 tanesi de ANS kampüs alanı içinde açıldı. Söz konusu sondajlarda sıcaklığı 60 ila 80 derece arasında değişen jeotermal akışkan elde edildi" dedi.

2015 yılından itibaren bölgeden üretilen jeotermal akışkanlarla ANS kampüsündeki 188 bin metrekarelik kapalı alanın ısıtılmaya başladığını kaydeden Yıldız böylece ısınma giderlerinde yüzde 30 oranında tasarruf sağlandığını açıkladı. Yıldız, "Böylece üniversitemiz çevreye zarar vermeden, ucuz ve yerli enerji kaynağıyla ısınarak ülke ekonomisine katkıda bulunmuştur. Ayrıca bölgeden üretilen jeotermal akışkanlar Fethibey beldesinde 110 dönüm kapalı alana sahip, jeotermal seraların ısıtmasında da kullanılmaktadır" diye konuştu.

Üniversite Kampüsünde Sıcak Su Buldular

Üniversite Kampüsünde Sıcak Su Buldular

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler