Türkiye'yi kızdıracak adım

 Esed rejimine karşı ülkede baş kaldıran muhalif kanadın liderliği olarak görülen Suriye Ulusal Konseyi'nin şefi Abdulbasıt Seyda, Kürt organizasyonları Esed'e karşı ikna etmek için Suriye'nin Kuzeyindeki kürt bölgelerini ziyaret etti. SUK'un Kürt lideri

Türkiye'yi kızdıracak adım

 

Esed rejimine karşı ülkede baş kaldıran muhalif kanadın liderliği olarak görülen Suriye Ulusal Konseyi'nin şefi Abdulbasıt Seyda, Kürt organizasyonları Esed'e karşı ikna etmek için Suriye'nin Kuzeyindeki kürt bölgelerini ziyaret etti. 

SUK'un Kürt lideri Abdulbasit Seyda, Pazar akşamı Hewler'e geldiği ve Seyda'nın Federal Kürdistan Bölge Başkanı Mesut Barzani ile diğer Kürt yöneticilerle görüşeceği iddia edildi.

 

Ayrıca Seyda'nın, Kürt yöneticilerin Suriye Ulusal Konseyi'ne katılmaları için bir anlaşma teklif ettiği de iddialar arasında.

 

Bu arada PKK'nın Suriye kolu olduğu iddia edilen PYD'nin de içinde olduğu Batı Kürdistan Halk Meclisi (MGRK) ile ENSK de görüşmeye katılacak. Ancak bu bilgi MGRK kaynaklarınca henüz teyit edilemedi.

 

Aslında Seyda, kısa bir süre önce Türk Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile yaptığı görüşme ardından PYD'nin Kürtleri temsil etmediğini, devrime (SUK'a) destek verdiğini iddia etmişti.

 

Müslüman Kardeşlerin ağırlığından dolayı yoğun eleştirilen ve iç muhalefetin desteğini almada başarısız olan SUK'un başına geçtiğimi aylarda Seyda getirilmişti. Muhalefet arasında tanınmayan ve uzun yıllardır Avrupa'da yaşayan Seyda Kürtlerin yaşadığı bölgede herhangi bir desteğe sahip değil.

 

İstanbul'da kurulan SUK, Katar-Türkiye-Suudi Arabistan üçlüsü tarafından destekleniyor. Konsey, şu ana kadar Kürtlerin, hak taleplerinin anayasal güvenceye kavuşturulması ve demokratik özerk bir yönetimi reddediyor.

 

SUK'un liderinin Hewler ziyaretinin Türk Dışişleri Bakanı Davutoğlu'nun ziyaretinden öncesine denk gelmesi dikkat çekti. Davutoğlu'nun yarın Hewler'e hareket etmesi bekleniyor.

 

Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan, 26 Temmuz'da yaptığı açıklamada Kürtlerin kendi aralarında kurduğu birliğe karşı çıkmıştı.

 

"Suriye Kürt Ulusal Konseyi oluşturulması yaklaşımı yanlış bir yaklaşımdır" diyen Erdoğan, en geç Çarşamba gününe kadar Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun Federal Kürdistan Bölgesine geçerek buradaki yetkililerle görüşeceğini söylemişti.

 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Resmi İlanlar
Yaşam