Türkiye'nin iklimi 'yarı tropik' oldu

Haziran yağmurlarına bir de hortum eklendi. İstanbul ve çevre illerde yağmur doluya çevirdi. Tuzla'da yaşanan hortum ise korkuttu. İstanbul'da en son hortum olayı 2000'li yılların başında görülmüştü. Peki ama yaz mevsimini ilkbahara çeviren şiddetli yağmu

Türkiye'nin iklimi 'yarı tropik' oldu
Haziran yağmurlarına bir de hortum eklendi. İstanbul ve çevre illerde yağmur doluya çevirdi. Tuzla'da yaşanan hortum ise korkuttu. İstanbul'da en son hortum olayı 2000'li yılların başında görülmüştü. Peki ama yaz mevsimini ilkbahara çeviren şiddetli yağmurların ve hortumun nedeni ne? Meteoroloji uzmanları, nedeni "iklim değişikliği" olarak açıkladı. Artık Türkiye'nin iklimi "yarı tropik" iklim oldu. Uzmanlar önümüzdeki günler için "Hortuma da doluya da aşırı sıcaklara da alışın" uyarısı yaptı. İşte meteoroloji uzmanlarının görüşleri:
 
"DAHA ŞİDDETLİSİ DE OLACAK"
 
Prof. Dr. Orhan Şen (İTÜ Meteoroloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi): Türkiye küresel ısınmadan dolayı iklim değişikliğine girdi. Dünyanın ortalama sıcaklık artışı 2 dereceyi bulunca Türkiye de artık yarı tropik bir iklime girdi. Yaz aylarında yaşanan yağmur ve hortumlar artık olağan hale gelecek. Hortumların şiddeti artmaya da başladı. Daha zarar verici hale geldi. Marmara Denizi'nin üzerinde olması Türkiye'nin her yerinde hortumların yaşanabileceğini gösterdi. Türkiye artık ileriki senelerde daha şiddetli hortumları görecek. İklim değişikliği, Türkiye'deki etkilerini hızla devam ettiriyor. Kuraklık, aşırı yağışlar, hortum ve fırtınalar görüyoruz. Yerel yönetimlerin tedbir alması gerekiyor. Hortum İstanbul'un her yerinde olabilir. Önümüzdeki hafta ise Türkiye'de başka bir iklim değişikliğinin göstergesi aşırı sıcaklar yaşanacak. Türkiye'nin meteorolojik uç değerlerle canı sıkılacak gibi görülüyor.
 
"İSTANBUL'DAKİ HORTUM KÜÇÜK ÇAPLI"
 
Ahmet Uçar (Meteoroloji Genel Müdürlüğü Hava Tahminleri Şube Müdürü): İstanbul'da tarihte hortum olayları 10 yıl önce de 50 yıl önce de görülmüştü. En son 2000'lerin başında hortum yaşandı. Türkiye'de hortumun en çok görüldüğü yer Akdeniz'dir. Hortumlar, kuvvetli hava akımlarının yüksek hızda dönmesi sebebiyle yerle yüksek seviyede fırtına bulutu içinde meydana geliyor. İstanbul'da meydana gelen hortum en küçük çaplı hortumlardandır. Rüzgârın hızı 165 kilometre saati geçmemiştir. Bundan sonra küresel ısınmadan dolayı değişen iklim koşulları nedeniyle hortumlar olacaktır. Küresel ısınmadan dolayı hava sıcaklığı ne kadar yükselirse hortum ve kuvvetli dolu gibi yağışların olması mümkün görünüyor. Bu gibi olayları daha sık görme olasığımız önümüzdeki günlerde yüksek.
 
YAĞMUR BUGÜN ETKİSİNİ YİTİRECEK
 
İstanbul'da önceki gün Silivri, Büyükçekmece, Fatih üzerinden geçerek ilerleyen şiddetli yağış; Üsküdar, Kadıköy bölgelerinde sınırlı, Bostancı, Kartal, Pendik ve Tuzla'da şiddetli ve uzun süreli olarak yağdı. Yağış öncesi birçok bölgede yoğun dolu yağışı gözlenirken, Tuzla açıklarında ise hortum meydana geldi. Yine Tuzla'da şiddetli rüzgar nedeniyle bir elektrik direği devrildi ancak olayda yaralanma olmadı. Meteorolojiden alınan bilgiye göre yağışın bugün öğleden sonra etkisini kaybederek İstanbul'u terk etmesi bekleniyor.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Yaşam