Türkiye'nin en mutlu insanları bu şehirde

Nüfus bakımından Türkiye’nin en küçük illerinden olan Sinop’ta yaşayanların, Türkiye’nin en mutlu insanları olduğu ortaya çıktı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından yapılan 'İl Düzeyinde Yaşam Memnuniyeti' anketinin 2013 sonuçlarına göre, Sinop’ta

Türkiye'nin en mutlu insanları bu şehirde

Nüfus bakımından Türkiye’nin en küçük illerinden olan Sinop’ta yaşayanların, Türkiye’nin en mutlu insanları olduğu ortaya çıktı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından yapılan 'İl Düzeyinde Yaşam Memnuniyeti' anketinin 2013 sonuçlarına göre, Sinop’ta yaşayan vatandaşların yüzde 77,7’si hayatından mutlu olduğunu dile getirdi.

İlki 2003 yılında Hanehalkı Bütçe Anketi’nde ek bir modül olarak uygulanan, 2004 yılından itibaren düzenli olarak gerçekleştirilmekte olan Yaşam Memnuniyeti Araştırması, 2013 yılında ilk defa il düzeyinde yapıldı. Araştırma kapsamında, Türkiye genelinde 125 bin 720 haneye gidilerek, 18 ve daha yukarı yaştaki 196 bin 203 birey ile yüz yüze görüşme yapıldı. Genel kamu hizmetleri altında yer alan belediye hizmetleri sonuçları, il sınırları içindeki bütün belediyelerin hizmetlerini kapsıyor.

EN MUTLU İL SİNOP

Mutlu olduğunu beyan eden bireylerin oranının en yüksek olduğu il, yüzde 77,7 ile Sinop oldu. Sinop’u sırasıyla takip eden iller; yüzde 76,4 ile Afyonkarahisar ve yüzde 75,9 ile Bayburt oldu. Mutlu olduğunu beyan eden birey oranının en düşük olduğu ilin ise yüzde 42 ile Tunceli olduğu gözlendi. Evli bireylerin, evli olmayanlara göre daha mutlu olduğu görüldü. Türkiye genelinde evli bireylerin yüzde 61,3’ü ve evli olmayanların yüzde 53,6’sı mutlu olduğunu beyan etti. Evli bireylerin mutluluk oranının en yüksek olduğu il yüzde 80,5 ile Sinop, en düşük olduğu il ise yüzde 43,2 ile Tunceli oldu.


KENDİ GELECEKLERİNDEN EN UMUTLU İL BALIKESİR

Türkiye genelinde bireylerin yüzde 77’si kendi geleceklerinden umutlu olduğunu beyan etti. Kendi geleceklerinden umutlu olduğunu beyan eden bireylerin oranının en yüksek olduğu ilk 3 il yüzde 86 ile Balıkesir, yüzde 85,8 ile Isparta ve yüzde 85,5 ile Bolu oldu. Bu oranın en düşük olduğu 3 ilin ise yüzde 64 ile Diyarbakır, yüzde 67,2 ile Tunceli ve yüzde 69,6 ile Düzce olduğu görüldü.

ISPARTALILAR SAĞLIK HİZMETLERİNDEN MEMNUN

Türkiye genelinde sağlık hizmetlerinden memnuniyet oranı da yüzde 74,7 olup, bu oranın en yüksek olduğu il yüzde 89,1 ile Isparta, en düşük olduğu il yüzde 54,6 ile Hakkâri oldu.

Türkiye genelinde asayiş hizmetlerinden memnuniyet oranı ise yüzde 79,4 olup, asayiş hizmetlerinden memnuniyetin en yüksek olduğu il yüzde 94,9 ile Artvin, en düşük olduğu il ise yüzde 58,9 ile Şırnak oldu.

ESKİŞEHİRLİLER TEMİZLİK HİZMETLERİNDEN MEMNUN

Türkiye genelinde belediyelerin 'çöp ve çevresel atık toplama' hizmetlerinden memnun olduğunu beyan eden bireylerin oranı yüzde 73,3. Bu memnuniyet oranının en yüksek olduğu il yüzde 86,5 ile Eskişehir, en düşük olduğu il ise yüzde 33,1 ile Iğdır oldu. 

İSTANBULLULAR ŞEBEKE SUYUNDAN MEMNUN

Türkiye genelinde belediyelerin 'şebeke suyu' hizmetlerinden memnun olduğunu beyan eden bireylerin oranı yüzde 73 oldu. Bu memnuniyet oranının en yüksek olduğu il yüzde 86,8 ile İstanbul, en düşük olduğu il ise yüzde 30,6 ile Hakkari oldu. 

KASTAMONU YOL/KALDIRIM VE YEŞİL ALANLARDAN MEMNUN

Türkiye genelinde belediyelerin 'yol/kaldırım yapımı' hizmetlerinden memnun olduğunu beyan eden bireylerin oranı ise yüzde 59,7. Bu memnuniyet oranının en yüksek olduğu iller yüzde 76,1 ile Kastamonu ve Manisa, en düşük olduğu il ise yüzde 21,4 ile Kilis oldu.
Türkiye genelinde belediyelerin 'yeşil alan üretme' hizmetlerinden memnun olduğunu beyan eden bireylerin oranı yüzde 57,1. Bu memnuniyet oranının en yüksek olduğu il yüzde 82,3 ile Kastamonu, en düşük olduğu il ise yüzde 22,5 ile Batman oldu.

MANİSALILAR ENGELLİ VE YOKSULLARA YARDIM HİZMETLERİNDEN MEMNUN

Türkiye genelinde belediyelerin 'engellilere yönelik' hizmetlerinden memnun olduğunu beyan eden bireylerin oranı yüzde 48,9. Bu memnuniyet oranının en yüksek olduğu il yüzde 71,3 ile Manisa, en düşük olduğu il ise yüzde 14,5 ile Siirt oldu. Türkiye genelinde belediyelerin 'hasta ve yoksullara yönelik' hizmetlerinden memnun olduğunu beyan eden bireylerin oranı da yüzde 53,3. Bu memnuniyet oranının en yüksek olduğu il yüzde 73,4 ile Manisa, en düşük olduğu il ise yüzde 15,3 ile Siirt oldu.

AMASYALILAR SOKAK LEVHALARI VE IŞIKLANDIRMADAN MEMNUN

Ayrıca, Türkiye genelinde belediyelerin 'ışıklandırma' hizmetlerinden memnun olduğunu beyan eden bireylerin oranı yüzde 74,1. Bu memnuniyet oranının en yüksek olduğu il yüzde 89,4 ile Amasya, en düşük olduğu il ise yüzde 26,7 ile Hakkari oldu. 

Türkiye genelinde belediyelerin 'sokak levhaları' hizmetlerinden memnun olduğunu beyan eden bireylerin oranı yüzde 72,7 olarak belirlendi. Bu memnuniyet oranının en yüksek olduğu il yüzde 88,7 ile Amasya, en düşük olduğu il ise yüzde 32,3 ile Hakkari oldu. 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler