Türkiye'den kaç kişi Hacca gitti?

Kabe-i Muazzama’daki inşaat faaliyetleri sebebiyle Suudi Arabistan’ın kotayı azaltması dolayısıyla bu yıl 68 bin 834 Türk vatandaşı kutsal topraklara gitti.Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Dr. Ekrem Keleş, Mekke Din Ateşeliğinde basın mensuplarına 2014 ha

Türkiye'den kaç kişi Hacca gitti?

Kabe-i Muazzama’daki inşaat faaliyetleri sebebiyle Suudi Arabistan’ın kotayı azaltması dolayısıyla bu yıl 68 bin 834 Türk vatandaşı kutsal topraklara gitti.

Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Dr. Ekrem Keleş, Mekke Din Ateşeliğinde basın mensuplarına 2014 hac organizasyonu ile ilgili bilgiler verdi. Kabe-i Muazzama’da 3 yıldır devam eden genişletme çalışmaları inşaatının önümüzdeki senede devam edeceğini belirten Keleş, Türkiye, Hindistan, İran, Malezya gibi kalabalık Müslüman ülkelerde Hacca olan ilginin de her yıl katlanarak arttığına dikkat çekti.

Malezya’da yapılan müracaat sıralamasında bir kişiye 52 yıl sonra sıra gelebildiğini, Türkiye’de bu yıl kayıt alınmamasına rağmen 1 milyon 254 bin kişinin Diyanet kayıtlarında kuraya katıldığını anlatan Ekrem Keleş, “Diyanet İşleri olarak, kayıttan sonraki yıllarda seçilme katsayısını arttırarak devam eden usul sürecek. 7-8 yılı dolduran hacılarımızı da kuraya almadan bu yıl olduğu gibi hemen getireceğiz. Önümüzdeki yıl 2007’den beri bekleyen 45 bin adayımızı kuraya sokmadan, 15 bin aday için de kura çekerek 60 bin adayı belirleyeceğiz. Bu yıl kayıt alınsaydı, 1 milyon 400 bin kişilik bir sıra olacaktı. Önümüzdeki sene kayıt yapılıp yapılmayacağına Din İşleri Yüksek Kurulu karar verecek” dedi.

ARTIK BAYRAMLAR AYNI GÜN KUTLANACAK

Türkiye ile Suudi Arabistan’da bayramın aynı gün olmasını da değerlendiren Dr. Ekrem Keleş, önümüzdeki yıl İstanbul’da Dünya Hicri Takvim Birliği Kongresini toplayacaklarına işaret ederek, “Artık astronomi ilmi çok gelişti. Bu konuda bütün İslam ülkelerinde çalışan üniversitelerimiz var. Dünyanın birçok Müslüman ülkesi Türkiye ile ortak görüşe geldiler. 2’li takvim mi, tekli takvim mi onu değerlendiriyoruz. 2’li takvimde Atlas Okyanusu’ndan daha batıda kalan ülkelerde Amerika kıtasında ayın 1 gün önce görülmesi halinde, bayramların 1 gün önce kutlanması mümkün olabilecek.

Ancak artık fennin ilerlemesi sebebiyle hesaplarda hiç bir hata olmuyor. Astronomi uzmanları, ay nerede hangi gün hangi saatte görülecek birebir hesapladıkları için, bir çoban ayı görmüş diyerek kameri ayı ilan etme dönemi (Suudi Arabistan’ı kast ediyor) bitiyor. İstanbul’daki kongreden sonra da İslam Dünyası belirlenen usullerle ortak hareket edecek” diye konuştu.

Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Hasan Kamil Yılmaz da, Hac için dünya Müslümanlarının bu kutsal topraklarda bir araya gelmesinin çok önemli bir buluşma olduğuna işaret ederek, “Farklı ülkelerden, renkleri, simaları birbirine benzemeyen milyonlarca insan, Kabe-i Muazzama’yı Peygamber Efendimizin gösterdiği usül ile tavaf ediyor, kardeşliği paylaşıyor. Arafat Vakfesinde Hazreti Adem’i arıyor. Peygamber Efendimizin 100 bin sahabesini toplayıp verdiği Veda Hutbesinin ruhaniyetini kavramaya çalışıyorlar” diye konuştu.

KUTSAL TOPRAKLARDA 17 HACI ADAYI VEFAT ETTİ

1 Eylül’den itibaren Türkiye’den Mekke’ye gelen hacılardan 17’si vefat etti. Vefat eden hacılar şunlar: Sevim Yanık-Konya, Mehmet Erdal-Hatay, Turhan Yeniceli-Elazığ, Hasan Beyazit-Kırşehir, Huriye Uslu-Denizli, Ömer Kürtül-Kmaraş, Ahmet Çubuk-Ordu, Nazife Kiracı-Bulgaristan, Meliha Çakmak-Konya, Alime Akman-Çorum, Ercan Caka-Bursa, Zeynep Özdemir-Yozgat, İsmail Hakkı Ceylan-Konya, Rüstem Ayan-Çankırı, Saliha Gülenyüzlü-Diyarbakır, İbrahim Karçık-Van, Abdullah Geyik-Samsun.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler