Türkiye'de büyük film dönüyor!

Yılda ortalama 80 yerli filmin gösterime girdiği Türkiye’de yapımcı şirket sayısı 1000’i geçti. Yapımcı enflasyonunun nedeni ise Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın filmlere verdiği destek. Bir filme destek alan şirket 3 yıl boyunca başka bir filme destek alam

Türkiye'de büyük film dönüyor!

Yılda ortalama 80 yerli filmin gösterime girdiği Türkiye’de yapımcı şirket sayısı 1000’i geçti. Yapımcı enflasyonunun nedeni ise Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın filmlere verdiği destek. Bir filme destek alan şirket 3 yıl boyunca başka bir filme destek alamıyor. Yapımcılar da yardımdan daha çok yararlanmak için sürekli yeni şirket kurma yoluna gidiyor.

Kültürve Turizm Bakanlığı son 8 yılda yerli filmlere 67 milyon liraya yakın destek verince Türkiye’de adeta yapım şirketi enflasyonu yaşandı. Bir filme destek alan yapım şirketlerine Kültür ve Turizm Bakanlığı 3 yıl bekleme süresi getirince, yapımcılar yeni şirket kurma yoluna gitti. Yılda 85 yerli filmin gösterime girdiği Türkiye’de yapım şirketi sayısı 1000’i geçti. 2013 yerli filmlerin cirosu 270 milyon lirayı bulurken, bunun 200 milyon lirasını sadece 9 yapım şirketi almaya hak kazandı. Sektörün hakim şirketi ise rekor izleyiciye ulaşan filmlerin yapımcısı BKM oldu.

AVRUPA'DA SAYI DAHA AZ

“Türkiye’de adeta yapımcı enflasyonu yaşanıyor” diyen Sinema Eseri Yapımcıları Meslek Birliği (SE-YAP) Yönetim Kurul Başkan Yardımcısı Yamaç Okur, “Avrupa ülkelerinde yapımcı sayısı ortalama 60’tır. Türkiye’de 1000’i geçti” dedi. Okur, şöyle devam etti: “Aslında yapmaya çalıştığımız şu, yapımcıların hayatlarına daha rahat devam edebilmeleri için bir formül üretmeye çalıştık. Bir yapım şirketi bir kere başvuru yapıp destek aldığı zaman en az 3 yıl bir daha başvuru yapamıyor. Bu yüzden bu kadar çok yapım şirketi var. Burada ara bir formül üretmeye çalışıyoruz.”

AKTİF ŞİRKET 100’Ü GEÇMEZ

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın yerli yapımların sayısını arttırmak için destekleri arttırdığını anlatan Yamaç Okur, “Yerli fimlerin gişedeki payı son 10 yılda hızla arttı. Bu da yatırımcının iştahını kabarttı. Bakanlık da destekleri arttırınca bir anda yerli film sayısı 18’den 85’e çıktı. Ancak yerli yapımların en büyük sorunu gişe. Birçok film gişede batıyor. Türkiye’de sürekli film çeken ve aktif olan yapım şirketi sayısı 100’ü geçmez. Ancak destek almak için her yıl yüzlerce şirket kuruluyor” dedi.

SEYİRCİ YERLİ KOMEDİ SEVİYOR

TÜRK sinema endüstrisinde yerli yapımların payı her geçen yıl artıyor. 2013 yılında seyircinin tercihi yerli yapımlardan yana oldu. En çok izlenen 10 filmin 9’u yerli yapımlardan oluşurken listeye giren tek yabancı yapım “Fast and Furios 6” oldu. Seyircinin sinemalarda en çok tercih ettiği yapım Düğün Dernek olurken, onu CM101MMXI Fundamentals takip etti. Yapımcılığını Şahan Gökbakar’ın yaptığı Celal ile Ceren filmi ise listede üçüncü sırada yerini aldı. Listede yer alan ilk üç sıradaki yapımın türü ise komedi.

EN ÇOK FİLM YAPAN ŞİRKET

BKM 4, Fida 3, Fono Film 3, Mars 3, Avşar 2, At Yapım 2, TMC 2, TIMS 2, TAFF 2

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Yaşam