Türkiye'de böyle bir gelenek yok

Bilişim ve internet hizmetleri danışmanı Haluk Yavuz, adının “B” soyadının “Elif” olması için mahkemeye başvurdu. Mahkeme davayı reddettiİstanbul’da yaşayan danışman Haluk Yavuz, söyleyişi kolay olması ve çevresinde böyle anılmak istediği gerekçesiyle adı

Türkiye'de böyle bir gelenek yok

Bilişim ve internet hizmetleri danışmanı Haluk Yavuz, adının “B” soyadının “Elif” olması için mahkemeye başvurdu. Mahkeme davayı reddetti

İstanbul’da yaşayan danışman Haluk Yavuz, söyleyişi kolay olması ve çevresinde böyle anılmak istediği gerekçesiyle adının “B”, soyadının ise “Elif” olarak değiştirilmesi için mahkemeye başvurdu.
 
Yavuz, mahkemeye sunduğu dilekçesinde aile ve sosyal ortamda mevcut ismiyle tanınsa da kendisinin bu ismi benimseyemediğini, 1999 yılından itibaren çevresine “B” ismiyle anılmak istediğini söylediğini onların da bu talebini kabul ettiklerini anlattı.
 
“İnsanın çocuğuna vereceği adı belirleyebilirken, kendi adı ve soyadını seçememesinin insan haklarına aykırı olduğunu” kaydeden Yavuz, toplumda kabul gören bu ismi resmi olarak kullanamadığı ve ikilik meydana geldiğini bildirdi. “Farklar Kılavuzu” isimli bir sözlüğü de bulunduğunu belirten Yavuz, bu isimle bilindiğine dair Prof. Dr. Orhan Kural, sanatçılar Atilla Atasoy, Yaşar, Ersin Alok, yazarlar Dücane Cündioğlu, Cengiz Erengil ve Rüştü Erata gibi ünlü isimleri de tanık olarak gösterdi. 
 
‘TÜRKİYE’DE HARFTEN İSİM VERME GELENEĞİ YOK’ 
 
Mahkemenin talep doğrultusunda görüş istediği Türk Dil Kurumu, “Türkiye’de harften isim verme geleneği bulunmamaktadır. Ancak yayınlarında, eserlerinde ‘B’ harfini mahlas olarak kullanabilir” yanıtını verirken, Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü de “Kişilere verilecek adın onu toplum içinde ayırmaya yarayacak şekilde bir sözcükten oluşması gerekir.
 
Herhangi bir harfin, tek başına kişilere ad olarak verilmesi mümkün değildir” şeklinde görüş beyan etti. İstanbul Asliye Hukuk Mahkemesi, geçtiğimiz günlerde yapılan bu talebi yerinde bulmayarak davayı reddetti. Yavuz’un temyiz hakkı bulunuyor.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler