Türkiye yarın Patriot başvurusu yapacak

 ABD Savunma Bakanı Leon Panetta’nın, “Türkiye Suriye sınırına Patriot füzesavarlarından istedi” şeklindeki açıklaması gündemdeki yerini koruyor. Almanya’da yayın yapan Süddeutsche Zeitung Gazetesi, Türkiye’nin yarın NATO’ya bu doğrultuda resmi bir başvur

Türkiye yarın Patriot başvurusu yapacak

 

ABD Savunma Bakanı Leon Panetta’nın, “Türkiye Suriye sınırına Patriot füzesavarlarından istedi” şeklindeki açıklaması gündemdeki yerini koruyor.
 
Almanya’da yayın yapan Süddeutsche Zeitung Gazetesi, Türkiye’nin yarın NATO’ya bu doğrultuda resmi bir başvuru yapacağını iddia etti. Haberde, NATO komutanı James Stavridis’in buna olumlu yanıt verip, gereğinin “ivedilikle” yapılmasını sağlayacağı belirtiliyor. Gazete, Almanya Ordusu’nun bu NATO operasyonuna 170 askerle katkıda bulunmaya hazırlandığının da altını çizdi. Haberde, örgütün, Türkiye’nin başvurusunu, NATO anlaşmasının 5’inci maddesi kapsamında değerlendireceği ve bunu sadece “savunma amaçlı” bir talep olduğu, başka bir deyişle, uygulanması durumunda NATO’nun Suriye’deki içsavaşa karışmasının söz konusu olmayacağı gerekçesiyle kabul etmeye yakın olduğu vurgulanıyor.
 
BAŞVURU GELİRSE İNCELERİZ
 
DPA’ya konuşan Almanya Savunma Bakanlığı sözcüsü, “Bu Almanya’ya sorulursa, Almanya bunu ittifak yükümlülükleri kapsamında inceler” ifadesini kullandı. Sözcü ayrıca, NATO’da sadece ABD, Almanya ve Hollanda’nın PAC-3 tipi Patriot füzelerine sahip olduğunu doğruladı. NATO sözcüsü Carmen Romero ise “Türkiye’nin füze savunması konusunda destek talebi oldu mu?” sorusuna karşılık, “Türkiye’nin böyle bir başvurusu olmadı. Böyle bir başvuru olursa, müttefik ülkeler bunu inceler” cevabını verdi.
 
ANKARA İHTİYATLI
 
Gazetenin iddiasına Ankara somut bir yanıt vermekten kaçınarak, “İhtimaliyet planlaması var” değerlendirmesinde bulundu. Konunun uzmanı bir kaynak, iddiayı ne doğruladı ne de yalanladı. Aynı kaynak, “Benim söyleyebileceğim şu: NATO ve NATO üyesi müttefiklerle ittifak içindeki ‘ihtimaliyet’ planlamaları çerçevesinde NATO’nun, dolayısıyla Türkiye’nin sınır güvenliğini ilgilendiren her konuda her türlü temasımız var. Bu temasımız bundan sonra da sürecek. Sınıra Patriot yerleştirilmesi de bunun içinde ki, bunu Dışişleri Bakanı ihtimaliyet kapsamında söylemişti. Bundan doğal bir şey de olmaz” demekle yetindi. NATO’nun kıta Avrupa’daki füzelerinin Almanya ve Hollanda’da olduğuna dikkat çeken yetkililer, Türkiye’nin talebi olması halinde füzelerin bu iki ülkeden birisinden geleceğini, daha fazla füzeye sahip olması nedeniyle Almanya’dan gelme ihtimalinin ağır basabileceğini söylediler. Türkiye’nin Körfez Savaşı sırasında da NATO’dan Patriot talebinde bulunmasına dikkat çeken kaynaklar, “O dönem üç ayrı Patriot hava savunma sistemi RO-RO’lar ve Rus yapımı dev Antonov nakliye uçakları ile getirilmişti. Patriotların kurulması için de sistem uzmanı 360 Hollandalı Türkiye’ye gelmişti. Bundan dolayı eğer Almanya’dan Patriot gelecekse ilk etapta gazetenin iddia ettiği gibi 170 patriot uzmanının gelmesi normaldir” dediler.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Yaşam