Türkiye Cennete veda ediyor...

 Anayasa Mahkemesi, Yenilenebilir Enerji Yasası’yla ilgili iptal kararını açıkladı. Mahkeme, yasanın kanal ve nehir alanlarıyla, rezervuar alanı 15 kilometrenin altında olan alanlarda santral kurulmasına ve bunların yenilenebilir enerji kaynakları arasınd

Türkiye Cennete veda ediyor...

 

Anayasa Mahkemesi, Yenilenebilir Enerji Yasası’yla ilgili iptal kararını açıkladı. Mahkeme, yasanın kanal ve nehir alanlarıyla, rezervuar alanı 15 kilometrenin altında olan alanlarda santral kurulmasına ve bunların yenilenebilir enerji kaynakları arasında sayılmasına imkan sağlayan düzenlemeye onay verdi.

 

 

Her yere santral, her yere HES

Yenilenebilir Enerji Kaynaklarının Elektrik Enerjisi Üretimi Amaçlı Kullanımına İlişkin Kanun’da Değişiklik Yapılmasına Dair 6094 sayılı Kanun, Aralık 2010’da doğanın daha fazla katledilmesine kapı araladığı itirazlarına rağmen TBMM’den geçmiş ve 8 Ocak 2011’de yürürlüğe girmişti. Yasanın Enerji Piyasası Denetleme Kurulu’nun (EPDK) elektrik üretecek veya dağıtacak tesislerin denetimi için, denetim şirketlerinden hizmet satın alabilmesine de şu değişiklik ile kapı aralanmıştı: “... gerektiğinde masrafları ilgililerine ait olmak üzere EPDK tarafından yetkilendirilecek denetim şirketlerinden hizmet satın alınarak EPDK tarafından yaptırılabilir.”

 

 

CHP iptalini istedi

Değişikliğe çevre örgütlerinin yanısıra CHP, “Hiçbir büyüklük sınırı konmadan, tüm nehir veya kanal tipi HES projeleri, her büyüklükteki Jeotermal enerji üretim tesisleri ve rezervuar alanı on beş kilometreden az barajlı HES projeler yenilenebilir enerji kaynağı olarak kabul edilmektedir. Kurulu güç sınırı getirmeksizin tüm kanallı ya da tünelli ya da açık ya da kapalı borulu nehir tipi HES’lerin yenilenebilir enerji sayılması “yenilenebilirlik” kavramına aykırıdır” gerekçesiyle, yasanın üç ayrı düzenlemesinin iptali için Anayasa Mahkemesi’ne dava açtı.

 

 

Mahkeme talebi reddetti

Davayı sonuçlandıran mahkeme, 1. maddesiyle 5346 sayılı yasanın 3. madde 11.bendindeki “... kanal veya nehir tipi veya rezervuar alanı on beş kilometrekarenin altında olan hidroelektrik üretim ...” ibaresinin Anayasa’ya aykırı olmadığına karar verdi ve iptal istemini reddetti. Mahkeme böylece, kanal ve nehir tipi veya uzunluğu 15 kilometrenin altında olan elektrik üretim tesislerinin de yenilenebilir enerji kapsamına alınmasına vize vermiş oldu. Mahkeme, EPDK’nın yenilenebilir enerji kaynaklarından elektrik üretecek ve dağıtacak tesislerin lisansı kapsamındaki inceleme ve denetim için “özel denetim şirketlerinden” hizmet satın alabilmesine olanak sağlayan hükmünü Anayasa’ya aykırı bularak iptal etti. Böylece üretim yapacak şirketlerin denetim yetkisi özel firmalara devredilemeyecek.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Yaşam