Trabzon'dan kaçabilirler!

Bu dönem Trabzon’da yabancıyatırımcılara yaklaşık 550-600’ün üzerinde konut satıldığını kaydeden Taflan dikkat çekici bir iddia ortaya attı.Trabzon İnşaatçılar Odası ve Faal Emlakçılar Derneği Başkanı Ayhan Taflan bu sezon yabancı yatırımcılara 550-600’ün

Trabzon'dan kaçabilirler!

Bu dönem Trabzon’da yabancıyatırımcılara yaklaşık 550-600’ün üzerinde konut satıldığını kaydeden Taflan dikkat çekici bir iddia ortaya attı.

Trabzon İnşaatçılar Odası ve Faal Emlakçılar Derneği Başkanı Ayhan Taflan bu sezon yabancı yatırımcılara 550-600’ün üzerinde konut satıldığını belirterek konut satışında meslekle alakası olmayan, aynı zamanda yetkisi de olmayan tercümanların konutları fahiş fiyatlardan sattırdığına dikkati çekti.

Taflan açıklamasını şöyle sürdürdü:

“Trabzon’da daire bazında da blok bazında alımlar var. Müslüman ülkelerden gelen yatırımcıların geniş bir aile yapısı olduğu için 3-5 tane hatta 7-8 tane konut alabiliyorlar. Genelde Suudi Arabistan, Katar, Kuveyt, İran ve Dubai gibi ülkelerden gelenler konut satın alıyor.

Ama ağırlıklı olarak Suudi Arabistan vatandaşları alım yapıyor. Sürekli dediğimiz gibi inşaat sektörü Trabzon’un olmazsa olmazıdır. Fakat bölgemizde emlak sektöründe tercüman sorunu var. Satışlar genelde tercümanlar aracığıyla yapılıyor. Burada tercümanların aracılığı ve güvenilirliği çok önemli. Tercümanlar yetkisi ve sektörel anlamda bilgisi  olmadığı halde emlak pazarlama işlerine giriyor.

Bunlar genelde üniversitelerde okuyan Arap kökenli öğrenciler ya da Arapça bilen bazı kesimler. Burada sıkıntı şu, örneğin 300 bin TL’lik olan bir konutun fiyatını 400 bin TL olarak da söyleyebiliyorlar. Aradaki büyük farkı da komisyon olarak alıyorlar.Şunu unutmamak lazım ki arap yatırımcılar dünyayı gezen insanlardır her şeyin nasıl olacağını iyi biliyorlar.Aramızdaki fark sadece lisan sorunudur.

Bizim sadece yabancı yatırımcıya odaklanmamız lazım. Rusların zamanında kapılar açıldığı zaman yapılan yanlış ticaretten, yanlışlardan bütün meslek grupları olarak Rusları buradan kaçırdık. Aynı davranışların Arap yatırımcıya yapılmasını istemiyoruz. Daha önce Rusları kaçırdığımız zaman Trabzon esnafı bunun çok büyük sıkıntısını çekti. Bizim isteğimiz aynı hatayı yapmayıp bu konut satışının sürekliliğini sağlamaktır.

Eğer biz bu yatırımcıları elimizden kaçırırsak buraya bir ABD’li, bir Avrupalı gelip de yatırım yapmaz. Çünkü maddi olarak baktığımız zaman Trabzon’a gelen Arap turistler para harcamaya geliyor. Çünkü onlar alışveriş yaparak yüksek meblağda para bırakabiliyorlar. Ama Avrupalı öyle değil. Neticede çok yanlış giden bir yol var. Bu anlamda şikayetler yoğun olarak gelmeye başladı.”

ORTADA GÜVEN UNSURU KALMAYACAK

Yabancı yatırımcıların, aracıların ve bazı tercümanların kendilerine yüksek fiyatlardan satış yaptığını öğrendiği zaman kandırıldığı hissine kapılacağını belirten Taflan, Bu yatırımcılar ekonomik özgürlüğü olan insanlardır. Aldığı konutun  fahiş fiyattan satıldığını öğrendiği taktirde bu yatırımcılar gerekirse gayrimenkulu aldığı fiyatın yarı parasına bırakıp gidebilir. Eğer bu şekilde yapmaya devam edersek bunların Bursa’ya, Sinop’a yönelmeleri söz konusu olacak. Trabzon’da buradan maddi olarak kayıp sağlamış olacak. İnşaatçı arkadaşlara sesleniyorum.

Alışverişe aracılık yapan tercümanlara çok dikkat etmeleri gerekmektedir. Trabzon dışından farklı bölgelerden Trabzon'a gelen arapça bilen ne oldukları kim oldukları belli olmayan bazı kişiler var.Bütün sektörlerde aynı iş söz konusu. Tercümanlar işin güven içinde yapılmasını değil sadece haksız şekilde alacakları parayı düşünüyor. Bazı tercümanlar, arap yatırımcıları alışveriş yapacak olduğu işletmeye sokmadan önce ilk olarak kendileri giriyor ve alışverişten önce alacak oldukları komisyon bedeli talep ediyorlar.

Bu sadece inşaat sektöründe değil, restourantlarda, mobilya mağazalarında ve bir çok iş dalında da  yapılmaktadır. Bu da bir yere kadar gider bir yerde tıkanır ve bundan bütün Trabzon zarar görür. Bu anlamda dışardan ne olduğu belli olmayan bazı tercümanları tercih etmektense kendi bünyelerinde tercüman bulundurabilirler.Hatta kendi personellerini arapça kurslarına gönderip daha güvenilir alışveriş yapma imkanı yaratabilirler" ifadelerini kullandı.

İNŞAATÇILAR YENİ SEZONA İYİ HAZIRLIK YAPMALI

Önümüzdeki yıla bütün sektörlerin iyi bir hazırlık yapması gerektiğine vurgu yapan Taflan, “Özellikle inşaatçılar bu sezona çok iyi hazırlanmalı. Trabzon’daki projeler 250 bin TL’den başlayıp, 700 bin TL’ye kadar çıkabiliyor. Biz bütün sektörlerle ilgili üç aylık bir çalışmamız oldu. Her gittiğimiz yerden şikayetler aldık. Bu sıkıntılar her yerde dile gelmeye başladı. Biz bu turistleri para olarak görmeye başladık. Mütekabiliyet yasasının kabul edilmesiyle birlikte konut satışlarında artışlar oldu.

Bize yatırım yapacak durumda olan şu anda sadece Arap ülkeleridir. Müşterinin farklı yönlendirilmesiyle yerliye farklı, yabancıya farklı fiyat güven unsurunu zedeler. Turistler geldiği zaman onları AVM’lere yönlendiriyorlar çünkü esnaf da fiyatları şişiriyor. Neticede esnaf da bundan olumsuz etkileniyor. Buralarda barkod sistemi olduğu için fiyatı şişiremiyorlar. Bu da Trabzon esnafının yapmış olduğu yanlış fiyat uygulamasından kaynaklanıyor.”

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Yaşam