Trabzon'da yaban hayvanları için bakın ne yapıyorlar

Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından başlatılan proje ile yiyecek ihtiyacını karşılamakta zorlanan yaban hayvanları için bulundukları alanlara meyve fidanları ile hububat ürünleri ekilerek, doğal ortamda beslenmeleri sağlanıyor.Doğa Koruma ve Milli Par

Trabzon'da yaban hayvanları için bakın ne yapıyorlar

Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından başlatılan proje ile yiyecek ihtiyacını karşılamakta zorlanan yaban hayvanları için bulundukları alanlara meyve fidanları ile hububat ürünleri ekilerek, doğal ortamda beslenmeleri sağlanıyor.

Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürü Ahmet Özyanık, tabiatı koruma çalışmalarını titizlikle sürdürdüklerini belirterek, bu çalışmalarda en önemli konunun envanter ve araştırma olduğunu söyledi.

Yaban hayatının her evresini korumak, geliştirmek ve yönetmek istediklerini ifade eden Özyanık, "Bu konuda üniversitelerle ciddi iş birliğimiz var. Yaban hayatının kış aylarında desteklenmesi ve rehabilitasyon, kaçak avcılıkla mücadele önemsediğimiz konular. Özellikle yaban hayatının gelecek nesillere aktarılması bizim ana görevlerimizin başında geliyor" diye konuştu.

10YILDA ÖNEMLİ İNVANTER ÇALIŞMASI YAPILDI

Yaban hayatında bir türü koruyabilmek için öncelikle o türe ait çok yönlü bilgi sahibi olunması gerektiğini vurgulayan Özyanık, şunları kaydetti:

"Bilgiyi zaman zaman geleneksel olarak bilim insanlarımızın raporlarıyla değerlendiriyoruz. Ancak son 10 yılda kapsamlı şekilde ve yerinde sayım suretiyle belirli kritik türlerin envanterini yapıyoruz. Envanterin iki faydası var. Birincisi yaban hayvanlarının bölgeye göre birim sayısının tespiti diğeri ise nerede hangi türün olduğunu öğrenmek. Bu kapsamda fotokapan ya da uydu araçlarıyla izleme yapıyoruz. Özellikle ava konu olan hayvanların yörede fazlalılığı var ve avlanması gerekiyorsa, bununla ilgili karar alınması için takibi yapılması gerekiyor. Beslenebiliyorlar mı ya da nereye gidiyorlar bu sorunların cevabını bulmak lazım."

YABAN HAYVANLARI DOĞAL ORTAMDA BESLENECEK

Envanter çalışmalarının en önemli katkılarından birisinin de yaban hayvanları için yapılacak projelere ışık tuttuğuna işaret eden Özyanık, yaban hayvanlarının kendi alanlarında beslenmesiyle yerleşim yerlerine zararlarının da en aza indirileceğini belirtti.

Bu kapsamda, Orman Genel Müdürlüğü ile organize bir çalışma başlatacaklarını bildiren Özyanık, şöyle devam etti:

"Envanterlere bağlı olarak yaban hayvanlarının beslenme ihtiyaçlarını karşılayacak ürünleri ormanda bulundurma projemiz var. Bunun için yer yer yaban meyvelerini dikmeye başladık. Özellikle orman içerisinde meyveli ağaçların yanı sıra hububat da dikilmeye başlandı. Dolayısıyla hayvanlar acıktıklarında mısır ve buğday gibi ürünleri orman içerisinde bulurlarsa köylere inmezler. Türkiye genelinde yaban hayvanlarının yerinde beslenmesi konusunda eylem planı hazırlayacağız. Envanterlerin en önemli katkılarından birisi de bu olacak. Yaban hayvanın kendi doğal ortamında beslenmesinin alt yapısını oluşturmakla yükümlüyüz."

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Yaşam