Trabzon'da tıp dünyasını şaşırttı

Trabzon`da, bulantı ve mide ağrısı şikayetiyle hastaneye yatırılan hastanın midesinden yarım kilo ağırlığında kitle çıkarıldı. Zülfiye Birdal (65) adlı hasta, mide bulantısı, kusma, mide ağrısı şikayetiyle genel cerrahi polikliniğine başvurdu. Genel Cerra

Trabzon'da tıp dünyasını şaşırttı

Trabzon`da, bulantı ve mide ağrısı şikayetiyle hastaneye yatırılan hastanın midesinden yarım kilo ağırlığında kitle çıkarıldı.
 Zülfiye Birdal (65) adlı hasta, mide bulantısı, kusma, mide ağrısı şikayetiyle genel cerrahi polikliniğine başvurdu. Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Sezgin Mumcu tarafından yapılan muayene ve endoskopi sonucunda hastanın midesinde "bezoar" adı verilen taşlaşmış kitle tespit edildi ve hastanın ameliyatına karar verildi. Yapılan operasyon sonucunda hastanın midesinden yarım kilo ağırlığında bezoar çıkarılarak hasta sağlığına kavuşturuldu.
 Ameliyatı gerçekleştiren  Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Sezgin Mumcu, hastanın midesinde bezoar olarak bilinen yabancı bir cisim gördüklerini ifade ederek "Şikayetlerin bu kitleden kaynaklandığını tespit ettik. Yapılan ameliyat sonucunda hastanın midesinde bezoar dediğimiz kitleyi çıkararak hastaya gerekli tedaviyi uyguladık" dedi.
Bezoarlar hakkında bilgi veren Op. Dr. Sezgin Mumcu, şöyle konuştu: "bezoarlar midede oluşan sert yapılardır. Genellikle mide ve bağırsak ameliyatı geçirenlerde görülmekle birlikle hiç ameliyat geçirmemiş kişilerde de nadiren de olsa görülmektedir. Bezoarlar, mide hareketinin yavaşlaması ve sindirim zorluğu sonucu ortaya çıkmaktadır"
 Op. Dr. Sezgin Mumcu, bezoarların trikobezoar (saç yumakları) ve fitobezoar (selüloz yumakları) olarak iki türlü görüldüğünü belirterek şunları söyledi: "Trikobezoar saçtan oluşmaktadır ve genellikle saçını çiğneyen yutan kişilerde bulunmaktadır. Fitobezoarlar sebze lifleri yığınını içerir ve bitkisel kaynaklı besinlerin iyi sindirilememesinden kaynaklanmaktadır. Küçük çapta bezoarlar parçalama yöntemiyle kapalı ameliyat yöntemi kullanılarak endoskopik olarak alınmaktadır. Ancak, hastamızda mevcut fitobezoar büyük ebatlarda olduğu için açık ameliyat yöntemiyle kitleyi aldık."
Operasyon sonrası sağlığına kavuşan hasta Zülfiye Birdal, başta operasyonu gerçekleştiren Op.Dr. Sezgin Mumcu başta olmak üzere tüm hastane çalışanlarına teşekkür etti.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Yaşam