Trabzon'da Ermeni gelinin kimlik hasreti

Türkiye'de yaşayan kız kardeşini ziyaret için 10 yıl önce geldiği Trabzon'da evlenen ve Müslüman olup "Ayşe" adını alan Ermeni asıllı Hermina Dolmazyan, Türk vatandaşlığına geçerek nüfus cüzdanı alacağı günü sabırsızlıkla bekliyor.Türkiye'de yaşayan ablas

Trabzon'da Ermeni gelinin kimlik hasreti

Türkiye'de yaşayan kız kardeşini ziyaret için 10 yıl önce geldiği Trabzon'da evlenen ve Müslüman olup "Ayşe" adını alan Ermeni asıllı Hermina Dolmazyan, Türk vatandaşlığına geçerek nüfus cüzdanı alacağı günü sabırsızlıkla bekliyor.

Türkiye'de yaşayan ablasını yaklaşık 10 yıl önce ziyarete geldiği sırada tanıştığı Muhammet Ali Şimşek'le evlenen Dolmazyan (36), Şimşek'in Of ilçesindeki evine yerleşti.

Şimşek'in ilk eşinden olan 4 çocuğuna da annelik yapan ve bu sürede Türk vatandaşlığına geçerek nüfus cüzdanı almaya çalışan Dolmazyan, geçen 10 yılda kimlik almak için sürdürdüğü mücadeleyi sürdürüyor.

Köyde ezan sesinden etkilenip Müslüman olduktan sonra Kur'an-ı Kerim okumayı öğrenip namaz kılmaya başlayan Dolmazyan, ismini de "Ayşe" olarak değiştirdi. Yaşadığı sıkıntıları Türk komşularının desteğiyle atlatan Dolmazyan ile Şimşek çiftinin bu süreçte Fatma ile Muhammet adını verdikleri iki çocuğu dünyaya geldi ancak resmi nikahları olmadığı için çocukları nüfusa kayıt ettiremedi.

Of Kaymakamlığının desteğiyle Şimşek ile resmi nikahları kıyılan Dolmazyan, yasal süresinin dolmasıyla Türk kimliğine kavuşacağı günü sabırsızlıkla bekliyor.

İNŞALLAH KİMLİĞİ ALMAYI RABBİM NAİSP EDER

Gerekli evrak ile İl Nüfus ve Vatandaşlık Müdürlüğüne müracaatı sonrası AA muhabirine açıklama yapan Dolmazyan, 2005'te Türkiye'ye gelerek burada evlendiğini anlattı.

Türk kimliği alabilmesi için evlilik tarihinden itibaren 3 yıl geçmesi gerektiğini dile getiren Dolmazyan, yasal sürenin tamamlanması üzerine hemen başvurularını yaptıklarını kaydetti.

Dolmazyan, oluşturulacak komisyonda kendisine kimlik verilip verilmeyeceğinin kararlaştıracağını belirterek, "10 yıldır kimlik almak istiyorum. 4 yıl önce nikahımız kıyıldı. Bugün de kimlik almak için başvurdum. Parmak izlerim alındı ve her şeyi hazırladık" diye konuştu.

Kimliği olmadığı için yeşil kart çıkartamadığını, hastanede ücret ödemek zorunda kaldığını ve çeşitli sorunlar yaşadığını anlatan Dolmazyan, "Artık Türk kimliğimi almak istiyorum. İnşallah kimliği almayı Rabbim nasip eder" ifadesini kullandı.

Dolmazyan'ın eşi Muhammet Ali Şimşek de ilk eşini kaybettikten sonra Dolmazyan ile evlendiğini kaydetti.

Kimlik almak için 4 senedir mücadele ettiklerini anlatan Şimşek, "Kimliği olmadığı için eşimi hastaneye götüremiyorum, birçok sıkıntı yaşıyoruz. Eşimin bir an önce Türk kimliği alması için devlet büyüklerimizin bize yardımcı olmasını istiyoruz" dedi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler