Trabzon'da 4 bin 544 özürlü var

3 Aralık Dünya Özürlüler Günü nedeniyle açıklamalarda bulunan Trabzon İl Sosyal Hizmetler Müdürü Selim Çelenk, Trabzon'da ağır özürlü sayısının 4 bin 544 olduğunu bunlardan hastane raporu ile bakıma muhtaç 3 bin 108 özürlüye bakan kişilere devlet olarak 5

Trabzon'da 4 bin 544 özürlü var

3 Aralık Dünya Özürlüler Günü nedeniyle açıklamalarda bulunan Trabzon İl Sosyal Hizmetler Müdürü Selim Çelenk, Trabzon'da ağır özürlü sayısının 4 bin 544 olduğunu bunlardan hastane raporu ile bakıma muhtaç 3 bin 108 özürlüye bakan kişilere devlet olarak 544 TL maaş bağlandığını söyledi. Ağır özürlüler arasında çocukların da bulunduğuna dikkat çeken Çelenk, "Devletimiz engellilerimizin hayatlarını kolaylaştırmak adına pozitif ayırımcılığa yönelik bir dizi kanun ve yönetmenlikler çıkarmış ve uygulamalara başlamıştır. Bu bağlamda 5 bin 378 sayılı özürlü yasası ile özür durumuna göre özürlülere aylık maaş ödenmektedir. 18 yaşının altındaki özürlülere aylık bağlanmazken yeni düzenleme ile onlara da bu haktan yararlanma imkanı getirilmiştir. Yine bu yasanın getirdiği en önemli yeniliklerden bir diğeri ise bakıma muhtaç engellilerin kurumsal bakım hizmetlerinin yanında bireysel bakım hizmetleri hakkının sağlanmasıdır. Bireysel Bakım Hizmetleri, ekonomik yoksunluk içinde olup (kişi başına aylık geliri asgari ücretin 2/3'ünden az olan) bakıma muhtaç ağır özürlülerin yakınlarının özürlüsünü bakması, yani hizmetini görmesi karşılığında asgari ücret tutarında aylık bakım ücreti almasıdır. Bu uygulamanın bir çok yararları yanında en önemli yanı engelli bireylerin ailesinden kopmadan yuva sıcaklığı içinde yakınları tarafından hizmetinin görülmesi ve bu hizmete karşılık bakımını gören yakınına asgari ücret tutarında bakım ücreti ödenmesidir. 2007 yılından itibaren yapılan incelemelerle İl Sosyal Hizmetler Müdürlüğümüz tarafından mevzuat doğrultusunda 3 bin 108 kişiye her ay bir asgari ücret tutarında bakım ücreti ödenmektedir. Ayrıca bakıma muhtaç kimsesiz özürlüler için yatılı bakım ve Rehabilitasyon Merkezi hizmetlerimiz devam etmektedir" dedi.

Amaçlarının engelli vatandaşların yaşam kalitesini yükseltmek olduğun kaydeden Çelenk, "Amacımız, ilimizde yaşayan engelli vatandaşlarımızın bedensel, duygusal, bilişsel, sosyal, kültürel, eğitsel gelişmelerini destekleyerek yaşam kalitelerini yükseltmek. Engellilerin toplumsal hayatın her alanına diğer bireylerle eşit haklarla bağımsız ve aktif olarak katılmalarına imkan sağlamaktır. Engellilerin bir eksiklik ve noksanlık olmadığına var olan bir farklılığın bilim, kültür, sosyal, siyasal hayatın bir çok alanında onların da çok şeyler yapabileceklerine yürekten inanıyoruz. 3 Aralık Dünya Özürlüler Günü dolayısıyla engellilerimize sağlık ve mutluluklar diliyorum" diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Resmi İlanlar
Yaşam