THY'de atama tartışması!

Türkiye Sivil Havacılık Sendikası (Hava İş), THY'yi, bir süre önce filodan çıkarılan Airbus 310 uçaklarında görev yapan 11 pilotun üst tipe yapılan atamalarında prosedürlere aykırı uygulamalar yaptığını iddia etti; THY ise ilgili atamalarda kimsenin hakkı

THY'de atama tartışması!

Türkiye Sivil Havacılık Sendikası (Hava İş), THY'yi, bir süre önce filodan çıkarılan Airbus 310 uçaklarında görev yapan 11 pilotun üst tipe yapılan atamalarında prosedürlere aykırı uygulamalar yaptığını iddia etti; THY ise ilgili atamalarda kimsenin hakkının yenmediğini açıkladı.

Hava-İş, Türk Hava Yolları'nın, kurum içi personel kıdem sıralamasını düzenleyen "Kıdem Sicil Prosedürü" ve "Üst Tipe Yapılan Atamalarla İlgili Atama Prosedürü"ne aykırı uygulamalar yaptığını; bu uygulamaların da son örneğinin geçtiğimiz hafta yaşandığını ifade etti.

11 PİLOTUN ATAMASI PROSEDÜRE AYKIRI

Hava-İş'ten konuyla ilgili yapılan yazılı açıklamada, Airbus 310 uçaklarında görev yapmakta olan 11 kaptan pilotun, A330/340 uçaklarına üst tipe geçiş kriterlerine uyulmaksızın büyük bir gizlilik içerisinde atandığı ve A330/340 eğitimlerine aynı gizlilikle başlandığı iddia edildi.

Açıklamada üst tipe geçiş kriterleri de şöyle sıralandı:
"1- THY' de en az 3 yıl kaptan olarak görev yapmış olmak,
2- Çağrı tarihinden itibaren son 1 yıl içerisinde C-1 Kaptan olarak görev yapmak,
3- 55 yaşından gün almamış olmak,
4- Şirket içi İngilizce sınavından en az Level-4 bilgisine sahip olmak,
5- Geçerli IATA notuna sahip olmak,
6- Son 1 yıl içerisinde yapılan simülatör ve kontrol uçuşunda başarılı olmak."

YASAL YOLLARA BAŞVURACAĞIZ

THY'nin bu kriterleri hiçe sayarak, kendi prosedürleriyle çeliştiğinin savunulduğu açıklamanın devamında şu ifadelere yer verildi:

"Son dönemde, THY Yönetimi anlaşılamayan şekilde, kendi kriterlerine uymamakta, kişiye özel ayrıcalıklı uygulamalar yapmakta ve dışarıdan kaptan olarak gelen pilotlara sağladığı imkanları mevcut pilotlara uygulamayarak mevcut pilotlarımızı hak kaybına uğratarak mağdur etmektedir. Hava-İş Sendikası olarak, THY Yönetimi'nin eşitlik ilkesini çiğneyerek yaptığı bu keyfi uygulamaların takipçisi olacağımızı, mağdur edilen Pilotlarımızın da aynı haklardan faydalanması için gerekli görüşmeleri yapacağımızı aksi takdirde yasal yollara başvuracağımızı üyelerimize saygı ile bildiririz."

THY: KİMSENİN HAKKI YENMEDİ

THY, 11 pilotu atamasına ilişkin Hava-İş tarafından yöneltilen suçlamayı yazılı bir açıklamayla reddetti.

THY'den yapılan açıklamada ise, "Kaptan pilot ve ikinci pilot tip değiştirme prosedürü 6.4.9 numaralı maddesinde açıkça görüleceği gibi; Uçtuğu uçak tipinin servisten kaldırılması, uçak tip sayısının azaltılması, kadro veya benzeri nedenlerle başka bir uçak tipine atanmak durumunda kalan kaptan pilotlar, kazanılmış hakları muhafaza edilerek Ortaklık menfaatleri doğrultusunda tip değiştirme inceleme ve seçim kurulunun teklifi ve genel müdür (Uçuş İşletme) yardımcısının onayı ile geniş gövdeden dar gövdeye, dar gövdeden dar gövdeye veya geniş gövdeden geniş gövdeye atanabilirler. Bu tür atamalarda, bu prosedürün 6.2.2 ve 6.3 maddeleri hükümleri uygulanmaz denilmektedir. Şirket menfaatleri gereği ve Ekip Planlama Başkanlığının talebi üzerine kal edilen A310 filosunun kaptanları tamamen prosedüre uygun olarak A330 tipine geçiş yapmaları amacıyla İcra komitesine teklif edilmiş ve uygun bulunarak İcra komitesi kararıyla tip değiştirmişlerdir. Burada hiç kimseye iltimas edilmemiş, kimsenin de hakkı yenmemiştir" denildi.

EN SON UÇUŞ HOLLANDA'YA

1985'ten bu yana THY filosunda yolcu ve kargo uçağı olarak hizmet veren Airbus A310'lar son uçuşunu 7 Temmuz 2015'te Hollanda'ya yapmıştı. Böylelikle THY'deki A310 tipi uçaklar filodan çıkarılmış oldu.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Yaşam