Televizyon suça teşvik ediyor

 Amerikan çocuk sağlığı dergisi Pediatrics'te yayımlanan araştırmaya göre, çocukların hafta içinde akşamları televizyon başında geçirdikleri her ek saat, yetişkin yaşlara geldiklerinde herhangi bir suçtan hüküm giyme ihtimalini yüzde 30 artırıyor. Televiz

Televizyon suça teşvik ediyor

 

Amerikan çocuk sağlığı dergisi Pediatrics'te yayımlanan araştırmaya göre, çocukların hafta içinde akşamları televizyon başında geçirdikleri her ek saat, yetişkin yaşlara geldiklerinde herhangi bir suçtan hüküm giyme ihtimalini yüzde 30 artırıyor.
 
Televizyonun çocuklar üzerindeki olası olumsuz etkileri uzun yıllardır tartışma konusu. Otago Üniversitesi'nden araştırmacılar, 1970'li yılların sonlarında bin çocuğun televizyon izleme alışkanlıklarını takip etmeye başladı. Araştırma kapsamında 1972 ve 1973 yıllarında doğan denekler beş yaşından itibaren on yıl boyunca izlendi.
 
Denekler 26 yaşına ulaştığında topladıkları verileri değerlendiren araştırmacılar, televizyon izleme alışkanlığı ile çocukların ilerleyen yaşlarda hayatının nasıl şekillendiği arasında sıkı bir bağ bulunduğunu kaydediyor. Ancak yine de bu zekâ, sosyal statü ve ebeveynlerin çocuklar üzerindeki kontrol şekli gibi diğer faktörlerle birleştiğinde istatistikî veriler üzerinde önemli bir etken teşkil ediyor.
 
Çocukları yalnızlaştırıyor
Araştırmaya katılanlardan biri olan Bob Hancox, "Elde ettiğimiz sonuçlar, çocukların televizyon başında az zaman geçirmesi, ileride asosyal davranışlarda bulunma ihtimallerini zayıflatıyor" açıklamasını yapıyor.
 
Araştırmaya göre, televizyonun olumsuz etkisinin başlıca nedeni izlenen programların içeriğinden ziyade çocukları yalnızlığa itiyor oluşu.
 
Araştırmanın yapıldığı dönemde bilgisayarlar ve oyun konsolları henüz çocuk odalarının vazgeçilmezleri haline gelmemişti. Bob Hancox, New Zealand Radyosu'na verdiği demeçte, özellikle şiddet içerikli oyunlar nedeniyle bilgisayarlar ve oyun konsollarının çocuklar üzerindeki uzun vadeli olumsuz etkilerinin çok daha vahim olduğunu tahmin ettiğini kaydetti.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Yaşam