Tekin Akmansoy törenle uğurlanıyor

Canlandırdığı Nuri Kandar karakteri ile akıllarda yer edinen Tiyatro sanatçısı, Tedavi gördüğü hastanede kalp ve akciğer yetmezliği sonucu hayatını kaybeden ünlü sinema ve tiyatro oyuncusu Tekin Akmansoy için Şişli Belediyesi Kent Kültür Merkezi’nde tören

Tekin Akmansoy törenle uğurlanıyor

Canlandırdığı Nuri Kandar karakteri ile akıllarda yer edinen Tiyatro sanatçısı, Tedavi gördüğü hastanede kalp ve akciğer yetmezliği sonucu hayatını kaybeden ünlü sinema ve tiyatro oyuncusu Tekin Akmansoy için Şişli Belediyesi Kent Kültür Merkezi’nde tören düzenlendi.

 Akmansoy’un cenazesi, törenin yapıldığı Şişli Belediyesi Kent Kültür Merkezi’ne getirildi. Ünlü tiyatrocunun kızları Arzu ve Alev Akmansoy ile torunu Ozan Orhon’un taziyeleri kabul ettiği törene Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül, Kültür Bakanı Müsteşar Yardımcısı Fahir Genç, Akmansoy ile ‘Kaynanalar’ dizisinde birlikte rol alan Defne Yalnız, oyuncu İnci Türkay, Zeliha Bersoy ve çok sayıda oyuncu katılırken, CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun çelenk gönderdiği görüldü. Ünlü tiyatrocunun Kaynanalar dizisinde eşini canlandıran ve geçtiğimiz aylarda hayatını kaybeden Leman Çıdamlı’nın kızı Ayşegül Çıdamlı da törende hazır bulundu.

Törende konuşma yapan Başkan Sarıgül, “Bugün 14 Şubat Sevgililer Günü. Türkiye’nin sevgilisini buradan uğurluyoruz. Çok önemli işler yaptı” dedi. Gözyaşlarını tutamayan Arzu Akmansoy ise, “Sözün bittiği yerdeyiz. O kadar zor ki şu anda bir şeyler

TEKİN AKMANSOY KİMDİR?

Tekin Akmansoy, 20 Ocak 1924 Denizli-Sarayköy doğumlu tiyatro ve sinema sanatçısıdır.

Uzun yıllar çeşitli tiyatrolarda görev alan Tekin Akmansoy, meddah geleneğinin sürdürücülerinden biri olmuştur.

1974 yılında başlayan Kaynanalar dizisinde Kayserili uyanık işadamı Nuri Kantar tiplemesi ile ön plana çıkmaştır. Bu karakteri, yıllarca süren dizinin yanı sıra Kaynanalar ve Nöri Kantar Ailesi adlı sinema filmlerinde de canlandırmıştır.

1990'lı yıllarda kızı Arzu Akmansoy'un yönetmenliğini yaptığı Kaynanalar'ın yeni bölümlerinin yanı sıra Sonradan Görmeler gibi dizilerle uzun süre sonra televizyona geri döndü. 1998 yılında Devlet Sanatçısı unvanı aldı. Son olarak İki Aile dizisinde Tahir Pamukçuoğlu karekterini canlandırmıştır

söylemek. O hep kalplerde, gönüllerde yaşayacak. O benim her şeyimdi. Ben çok büyük bir enerji topunu kaybettim. O çok gençti. Dolu dolu yaşadı. 89 yılını çok güzel bir şekilde yaşadı. Devlet Tiyatrosu’nun altın yıllarını yaşadı. İlk yerli diziyi yarattı, büyük bir sektör yarattı Türkiye’de. Ne mutlu bana ki böyle bir babam, iş ortağım, arkadaşım, ağabeyim vardı. Her şeyimdi o benim” diye konuştu.

Akmansoy’un kızı Alev Esen, “Kendisi çok iyi bir babaydı. O kadar iyi bir babaydı ki ‘baba’ rolüyle tüm Türkiye’nin sevgisini kazandı. Çok üzgünüm” dedi.
Tekin Akmansoy’un torunu Ozan Orhon da, “Kendisi benim aynı zamanda akıl hocamdı. Bana çok kızardı. Yeri geldiği zaman onunla hem gülerdik hem de bazı şeyleri tartışırdık” derken oyuncu İnci Türkay ise, “Kendisi ile üç gündür telefonda konuşuyorduk. Bir proje vardı, onunla ilgili devamlı konuşuyorduk. Hatta beni prova için hastaneye çağırmıştı ama kısmet olmadı” şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından törene katılanlar tek tek Tekin Akmansoy’un tabutunun üzerine karanfiller bırakırken, Akmansoy’un kızlarının gözyaşlarına hakim olamadığı görüldü. Akmansoy'un cenazesi, burada düzenlenen törenin ardından Teşvikiye Camii’ne götürüldü.

 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Yaşam