Tek gözü parçalanan sakallı akbaba tedavi altında

BİLECİK'in Sögüt İlçesi'nde sağ gözü parçalanmış olarak köylüler tarafından bulunan Türkiye'nin en büyük kuş türlerinden biri olan 'sakallı akbaba', Bursa'nın Karacabey İlçesi'nde bulunan Celal Acar Yaban Hayatı Koruma Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi'n

Tek gözü parçalanan sakallı akbaba tedavi altında
BİLECİK'in Sögüt İlçesi'nde sağ gözü parçalanmış olarak köylüler tarafından bulunan Türkiye'nin en büyük kuş türlerinden biri olan 'sakallı akbaba', Bursa'nın Karacabey İlçesi'nde bulunan Celal Acar Yaban Hayatı Koruma Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi'ne getirildi. Burada tedavi altına alınan 'sakallı akbaba'nın parçalanan sağ gözü kör olmaktan kurtulamadı. Sakallı akbaba, Rehabilitasyon Merkezi'ndeki doğal ortamda yaşamını tek gözüyle sürdürüyor.
 
Bilecik'in Söğüt ilçesi Çaltı Beldesi'nde geçen Mart ayında Mehmet Köse, tarlasında yaralı olarak gördüğü kuşun alınıp tedavi edilmesi için, Bilecik Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü'ne haber verdi. Kısa sürede belirtilen adrese gelen görevliler, yaralı akbabayı aldı. Yapılan kontrol ve araştırmalarda bu kuşun Türkiye'de çok nadir olarak görülen 'sakallı akbaba' (Gypaetusbarbatus) türü olduğu ve gözünden yaralandığı anlaşıldı. Bilecik Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü'ne getirilen ve burada ilk müdahalesi yapılan akbaba, ardından Orman ve Su İşleri Bakanlığı 2. Bölge Müdürlüğü bünyesinde olan Bursa'nın Karacabey içlesindeki Ova Korusu'nda yer alan Celal Acar Yaban Hayatı Kurtarma Merkezi'ne gönderildi.
 
Burada, veterinerler olarak tedavisi özel olarak yapılan 'sakallı akbaba'nın tele veya duvara çarpma sonucu parçalandığı sanılan sağ gözü yapılan tüm müdahaleler rağmen kurtarılamadı. Celal Acar Yaban Hayatı Kurtarma Merkezi'nin ilgi odağı olan tek gözlü sakallı akbaba, tek gözünü yitirdiği için doğal ortamına salınmayın yaşamını burada doğal ortamda yaşayarak sürdürecek.
 
Veterinerler, kendisine hergün tavuk verilen sakallı akbanın şu anda durumunun iyi olduğunu söyledi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Yaşam