Tarihi batık 'Paris 2' yok oluyor

 ANTALYA'nın Kemer İlçesi'nde dünyadaki en iyi 100 dalış noktasından biri olarak gösterilen 'Paris 2' batığı, bölgeye gelen dalış tekneleri tarafından bağlamada kullanıldığı için bazı bölümleri parçalandı. Batığın mutfak kısmındaki Fransız çiniler ve diğe

Tarihi batık 'Paris 2' yok oluyor

 

ANTALYA'nın Kemer İlçesi'nde dünyadaki en iyi 100 dalış noktasından biri olarak gösterilen 'Paris 2' batığı, bölgeye gelen dalış tekneleri tarafından bağlamada kullanıldığı için bazı bölümleri parçalandı. Batığın mutfak kısmındaki Fransız çiniler ve diğer malzemeler ise dalış yapanlar tarafından tahrip edildi.
 
Kemer Marinası'nın hemen karşısında 33 metre derinlikteki Fransız savaş gemisi 'Paris 2', Birinci Dünya Savaşı'nda 13 Aralık 1917'de Topçu Yüzbaşı Mustafa Ertuğrul komutasındaki batarya tarafından kara topuyla batırıldı. 50 metre boyunda, 8 metre eninde ve 551 grostonluk geminin yeri, 1995 yılında tespit edildi. 6 uçaksavar top ve 2 torpil kovanı bulunan gemi, dalgıç ve sualtı fotoğrafçılarının ilgi odağı haline geldi. Her yıl yaklaşık 150 bin dalışın yapıldığı 'Paris 2' batığı, dünyanın en iyi 100 dalış noktası arasında gösteriliyor.
 
HIZLA TAHRİP OLDU
 
95 yıldır deniz altında yatan 'Paris 2', dalış turizmine açıldıktan sonra hızla tahrip olmaya başladı. Tarihi batık, bölgeye gelen dalış tekneleri tarafından bağlamada kullanıldığı için zarar görüyor. Meraklı dalgıçlar ve hatıra fotoğrafı çektirmek isteyenler de gemideki eşyaları tahrip ediyor. Batıkta pek çok eşyanın yeri değiştirilmiş, geminin mutfak bölümündeki Fransız çinileri ise yerinden sökülmüş, tahrip edilmiş durumda. 
 
TAHRİBATI GÖRÜNTÜLEDİ
 
Su altındaki talan, 15 yıllık profesyonel dalgıç Club Med Tatil Köyü Sualtı Rehberi Kerim Sayın tarafından görüntülendi. Tarihin zincire vurularak tahrip edilmesini sualtı kamerası ve fotoğraf makinesiyle gözler önüne seren Sayın, 'Paris 2' batığının günden güne yok olduğunu söyledi. 'Paris 2' gemisinin kara topuyla batırılması nedeniyle dünya savaş tarihinde ayrı bir öneme sahip olduğunu vurgulayan Sayın, gemiyi bağlama yeri olarak kullanan teknelere 'dur' denilmesi gerektiğini kaydetti. 
 
Deniz altındaki talanı görüntülerle ortaya koyan Sayın, "Burada dalış yapan turistler, gemideki her şeyin fotoğrafını çektirmek için eline alıyor. Top ve mermilerin yerleri değiştirilmiş. Geminin mutfak kısmında yer alan Fransa'da yaygın olan motifli çiniler yerinden sökülmüş. Eksilmeler olduğu gibi ciddi şekilde zarar da verilmiş" dedi.
 
Başta Fransız turistler olmak üzere pekçok turistin batığa dalış yaptığını vurgulayan Kerim Sayın, acil önlem alınması çağrısında bulundu.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler