Tarih kadınların yardımıyla ortaya çıkarılıyor

 Tekirdağ'a 10 kilometre uzaklıktaki Karaevli Köyü'nde 12 yıl önce başlatılan Heraion-Teikhos Antik Kenti kazı çalışmaları, Namık Kemal Üniversitesi Fen -Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Başkanı Prof. Dr. Neşe Atik başkanlığında devam ediyor.Kazı çalışmala

Tarih kadınların yardımıyla ortaya çıkarılıyor

 Tekirdağ'a 10 kilometre uzaklıktaki Karaevli Köyü'nde 12 yıl önce başlatılan Heraion-Teikhos Antik Kenti kazı çalışmaları, Namık Kemal Üniversitesi Fen -Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Başkanı Prof. Dr. Neşe Atik başkanlığında devam ediyor.

Kazı çalışmalarında tarih, asgari ücretle çalışan 20 kadın, üniversitenin 10 öğrencisi ve öğretim görevlilerinin yardımıyla gün yüzüne çıkartılmaya çalışılıyor. Köylü kadınlar, tarihin gün yüzüne çıkmasına faydaları olduğu için mutlu olduklarını belirterek, "Hem tarihin ortaya çıkmasına katkı sağlıyoruz. Hem de aile ekonomisine destek oluyoruz" dedi.

 
Antik Çağda bugünkü Trakya, Bulgaristan ve Yunanistan'ın kuzeyinde yaşamış, M.Ö. 4'ncü Yüzyıl'da Büyük İskender'in topraklarını ele geçirmesiyle asimile olmuş bir kavim olan Traklar'ın, geçmişi gün yüzüne çıkartılmaya çalışılıyor. 
 
Kazı çalışmalarında M.Ö. 2'nci Yüzyıl'a ait olduğu öğrenilen Tümülüs mezarlar bulunduğunu belirten Prof. Dr. Neşe Atik, "Kazı çalışmaları sırasında çok ilginç bir mezar kalıntıları bulduk. Trak erkekleri çok eşliydi ve bir Trak erkeği öldüğü zaman eşleri bu erkekle beraber gömülmeyi arzu ederlerdi. Antik yazarların anlattığına göre hangi eşin bu şerefe nail olacağına ise ihtiyar heyeti karar verirdi ve o şanslı kadın eşi ile beraber gömülürdü. Ancak kadınların öldürülüp mü, yoksa canlı mı gömüldüğü henüz açıklık kazanmış değil. Bizim şu anda bulduğumuz bu mezar tipi,aynı anda iki kişinin yan yana gömülmesini gerektiren bir tarzda olduğu için bizi heyecanlandırmış bulunuyor. Bu durum belki buna bir işaret,çünkü aynı alanda birden fazla mezar olduğunu saptadık. Önümüzdeki senelerde yapılacak çalışmalarda dilerimki buluntular bu konuyu aydınlatması mümkün olacaktır" dedi.
 
Kazının, hava şartları elverdiği sürece bu yıl devam edeceği,havanın soğumasının ardından çalışmaların ilkbahar da tekrar başlayacağı öğrenildi.
 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler