Tam 258 kuş türü belirlendi

Türkiye'de çok önemli verilerin elde edildiği ekolojik iki araştırma istasyonundan biri kabul edilen Aras Kuş Cenneti ve Araştırma Merkezinde 258 kuş türü tespit edildi.Iğdır Aras Kuş Cenneti ve Araştırma Merkezinde 10 yıldır devem eden bir ekolojik proje

Tam 258 kuş türü belirlendi

Türkiye'de çok önemli verilerin elde edildiği ekolojik iki araştırma istasyonundan biri kabul edilen Aras Kuş Cenneti ve Araştırma Merkezinde 258 kuş türü tespit edildi.

Iğdır Aras Kuş Cenneti ve Araştırma Merkezinde 10 yıldır devem eden bir ekolojik proje yürüttüklerini belirten Amerika Utah Üniversitesi ve Koç Üniversitesi Öğretim üyesi Doç. Dr. Çağan Sekercioğlu, Türkiye'de 10 yıl devam eden bir ekolojik projenin neredeyse hiç olmadığını belirtti.

Şekercioğlu; Türkiye'de 10 yıl aralıksız devam eden çok az bilimsel proje olduğunu belirterek şöyle konuştu: "Burada yılda 3 ay ilkbahar, 3 ay sonbahar olmak üzere 6 ay zor şartlarda bir gün ara vermeden, özverili öğrencilerimiz, gönüllülerimiz 16 saat aralıksız ağ kontrolü ve halkalama yapıyor. Bunun sonucunda, Aras Kuş Cenneti ve Araştırma Merkezi, Türkiye'de çok önemli veriler veren iki ekolojik araştırma istasyonundan biri haline geldi."

"10 YILDA 72 BİNDEN FAZLA KUŞ YAKALANIP HALKALANDI"

Yürüttükleri 10 yıllık çalışmada Iğdır Aras havzasında 72 binden fazla değişik tür kuşu yakalayıp halkalandırdıklarını anlatan Şekercioğlu, şunları söyledi: "Aras Kuş Cenneti ve Araştırma Merkezinde şimdiye kadar 72 binden fazla değişik türde kuş yakalandı ölçümleri alındı ve tekrar doğaya bırakıldı. Bunlar 180'den fazla türü temsil ediyor. Ayrıca gözlenen türlerle beraber Iğdır Aras Kuş Gözlem Merkezinde şimdiye kadar 258 kuş türü tespit edildi, bu da Türkiye kuş türlerinin çoğunu oluşturuyor, yarısından fazlasını oluşturuyor. Bu da muazzam bir rakamdır" dedi.

"BURAYA KUŞLAR BİRÇOK ÜLKELERDEN GELİYOR"

Şekercioğlu, Iğdır gibi bir yerde birçok insanın bozkır olarak düşündüğü bir yerde; esasında yemyeşil bir cennet bir vaha olduğunu anlatarak şunları söyledi: "Bu cennet Türkiye kuş türlerinin çoğunu içinde barındırıyor. Burada halkalanan kuşlar, birçok ülkeden geliyor. Bunu nasıl tespit ettik? Halkaladığımız kuşlar başka ülkelerde, başka bilim insanları tarafından yakalanıyor ve bize haberi geliyor. Biz ise başka ülkelerde halkalanan kuşları yakaladık."

Güney Afrika'dan Türkiye'ye gelen halkalı kırlangıç yakaladıklarını anlatan Şekercioğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bizim Iğdır'da halkaladığımız bir kırlangıç Zambiya'da yakalandı. Rusya, Finlandiya sınırı, Macaristan, Kıbrıs, İsrail, Suudi Arabistan, Kuveyt; örneğin bana Kuveyt'ten bir ileti geldi, 19 yaşında bir çocuktan. Diyor ki "Ben sizin adresinizi internetten buldum. Amcam halkalı bir kuş yakaladı, kafası siyah, bunun halkalı numarasına baktım Türkiye'den yani siz halkalamışsınız, kusura bakmayın kuşunuzu yedik" diyor. Yani buradan giden 18 gramlık karabaş ötleğen kuşunu Kuveyt'te adamlar yakalayıp yemiş. 2006'da halkaladığımız 60 gramlık öter ardıçta da Güney Kıbrıs'ta yakalamış yemişler. Maalesef bu büyük bir sorun. Yani anlayacağınız buraya gelen kuşlar üç kıtayı dolaşıyor."

"ARAS NEHRİ KUŞ CENNETİ KUŞLARIN SIĞINACAĞI DÜNYA ÇAPINDA ÖNEMLİ BİR YERDİR"

Aras havzasının küresel önemine vurgu yapan Şekercioğlu, "Verici taktığımız kuşlar; küçük akbabalar, büyük kamışçınlar her sonbahar Orta Doğunun zorlu çöllerini geçip Afrika'ya, Sahra Çölünün güneyine iniyor, orada kışı geçirip sonra aynı güzergahtan tekrar gelip burada ürüyor, sonra yine geri dönüyor. Yani bu kuşlar dünya çapında çok zorlu yolculuk yapıyor ve bütün bu yolculuklarının arasında Aras onların sığınabileceği, beslenebilecekleri, avcılardan saklanabileceği dünya çapında önemli bir vahadır. O yüzden Aras Nehri Kuş Cennetinin yok edilmesi, dünya çapında bir doğa felaketi olur, Türkiye'yi açıkçası dünyaya rezil eder. Bunun için buranın korunması lazım" ifadelerini kullandı.

Tam 258 kuş türü belirlendi

Tam 258 kuş türü belirlendi

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler