Takside sigara içme devri bitti!

Sağlık Bakanlığı sigara yasağını delenleri MOBESE'den tespit edip cezayı kesiyor. Yasak için işyeri kameraları da devredeTrafik ve asayiş kurallarını ihlal edenlerin korkulu rüyası olan kent güvenlik sistemi (MOBESE) kameraları artık sigara yasağını ihlal

Takside sigara içme devri bitti!

Sağlık Bakanlığı sigara yasağını delenleri MOBESE'den tespit edip cezayı kesiyor. Yasak için işyeri kameraları da devrede

Trafik ve asayiş kurallarını ihlal edenlerin korkulu rüyası olan kent güvenlik sistemi (MOBESE) kameraları artık sigara yasağını ihlal edenleri de avlayacak. Sağlık Bakanlığı, 'dumansız hava sahası' uygulamasında ihlalere karşı teknolojiyi devreye sokarak tarihi bir karara imza attı. Bakanlık tarafından 81 ilin valiliğine gönderilen genelgeye göre sigara yasağını delen tiryaki ve işyerlerine karşı bundan sonra kent güvenlik sistemi (MOBESE) kameraları da kullanılacak. Genelgeye göre ayrıca işyerlerindeki g ü - venlik kamera kayıtları da incelenebilecek. Sigara yasağını ihlal edenlere karşı, çevre ve güvenlik kameralarına takılan görüntüler delil olarak kabul edilecek, kurum ve kişilere cezai işlem uygulanacak.

İLK CEZA TAKSİCİYE

Bakanlık genelgesi kısa bir süre önce valiliklere gönderilirken, son birkaç gün içinde sigara yasağını ihlal eden çok sayıda taksi şoförüne ceza kesildiği öğrenildi. Geçen yılın temmuz ayında yürürlüğe giren 4207 sayılı kanunla kamuya açık tüm kapalı alanlarda tütün ve tütün ürünü kullanımı yasaklayan uygulamada önemli bir dönüm noktası olarak kabul edilen bu uygulama ile ihlallerin minimum seviyeye indirilmesi hedefleniyor.

YASA DELİNEMEYECEK

Öte yandan iş yerlerinin camekan ve benzeri uygulamalarla yasağı delmesi üzerine bakanlığın uygulama kriterlerine de eklemeler yapıldı. En önemli değişikliklerden biri işletmelerin kış bahçesi şeklinde yaptığı camekanlı alanlarla ilgili oldu. Genelge ile restoran, kafe gibi işletmelerin sigara içilen alan yaratmak adına yaptığı işletme içi ve dışı düzenlemeler yasaya aykırı hale geliyor. Genelgedeki maddede "Tavan ya da yan yüzeylerine açılır kapanır mekanizmalara sahip işyerlerinde bu sistemler, açık tutulsa dahi kapalı alan gibi değerlendirilecek ve bu alanlarda sigara ve diğer tütün mamulleri tüketilemeyecek" denildi.

İŞYERİNE CEZA 6 BİN LİRAYA KADAR ÇIKIYOR

 Kapalı alanda sigara içenlere 75 TL

 Kapalı alanda sigara içilmesine izin veren işyerine verilecek ceza aralığı 616- 6.164 TL

 Yere sigara izmariti ve paketi atana 274 TL

 "Sigara İçilmez" uyarılarını asmayan işletmelere 1.230 TL

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Yaşam