Suçlular bu yöntemle yakalanacak....

Türkiye, sanal ortamda işlenen sınır aşan suçlarla daha etkin mücadele için uluslararası alanda işbirliği yaptığı ülke sayısını arttırıyor.Türk polis teşkilatı, bilişim teknolojisindeki gelişmelere paralel insan hayatını daha fazla tehdit eden bilişim suç

Suçlular bu yöntemle yakalanacak....

Türkiye, sanal ortamda işlenen sınır aşan suçlarla daha etkin mücadele için uluslararası alanda işbirliği yaptığı ülke sayısını arttırıyor.

Türk polis teşkilatı, bilişim teknolojisindeki gelişmelere paralel insan hayatını daha fazla tehdit eden bilişim suçlarına karşı önemli projeleri uygulamaya koydu.
 
Emniyet Genel Müdürlüğünce son yıllarda en fazla yatırım yapılan alanlardan bilişim suçlarıyla mücadele birimleri, 2011'de merkezde Siber Suçlarla Mücadele Dairesi Başkanlığı, illerde ise siber suçlarla mücadele şube müdürlükleri altında toplandı.
 
Siber Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı, Anadolu Ajansı (AA) ile Emniyet Genel Müdürlüğünün ortaklaşa yürüttüğü ''Güven-Polisin Dünyası Sergisi'' projesi kapsamında, AA ekibine kapılarını açtı.
 
Merkezde 106 ve 59 ilde 736 olmak üzere 842  siber polis bilişim suçlarıyla mücadele ediyor. Siber polisin teknik altyapı imkanları ve donanımlı personel sayısı arttırılırken, sanal ortamda işlenen ve sınır aşan suçlarla daha etkin mücadele için uluslararası alanda işbirliğine de gidiliyor. 
 
Siber suçlarla mücadelede uluslararası operasyonlar gerçekleştirmek için 39 ülkenin güvenlik teşkilatlarıyla ikili anlaşmalar yapan Türk polisi, işbirliği yaptığı ülke sayısını arttırmayı planlıyor.
 
-Suçlu dünyanın neresinde olursa olsun yakalanabilecek- 
 
Siber Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı Uluslararası İlişkiler ve Mevzuat Şube Müdürü Bilal Şen, siber saldırılar, online kumar ve çocukların internet bağlantılı cinsel istismarı, endüstri casusluğu, kredi kartı bağlantılı dolandırıcılık suçlarına karşı çalışmalar yaptıklarını söyledi.
 
İnternet kullanıcılarının bulunduğu yerin, sanal ortamın yapısı nedeniyle önemli olmadığına işaret eden Şen, en çok uluslararası işbirliği gerektiren alanın bilişim suçlarıyla mücadele olduğuna dikkati çekti.
 
İnternet ortamında işlenen suçla ilgili soruşturmada fail, mağdur ve verinin büyük önem taşıdığını vurgulayan Şen, ''Siber suçlarda maalesef mağdur, fail ve verinin aynı ülke içerisinde bulunma ihtimali oldukça düşük. Dünyadaki tüm kolluk teşkilatlarıyla sürekli işbirliği yapılıyor'' diye konuştu.
 
Türkiye'nin, 2012'de, Avrupa Konseyi Siber Suçlarla Mücadele Sözleşmesi imzaladığını, Avrupa Güvenlik Teşkilatı, Interpol ve Birleşmiş Miller gibi farklı uluslararası kuruluşlarla ortak çalışmalar yürüttüğünü anlatan Şen, ''Son rakamlara göre 39 ülkeyle farklı alanlarda işbirliği yaptık'' dedi.
 
-Türk-Bulgar siber polisinin işbirliği- 
 
Türk siber polisinin en son operasyonu Bulgar polisiyle gerçekleştirdiğini belirten Şen, kredi kartı dolandırıcılığı yapan bir Bulgar vatandaşının yakalanmasının sağlandığını kaydetti.  
 
Küresel servis sağlayıcılarının da bilişim suçları konusunda etkin önlem almaya çalıştığını anlatan Şen, ''Siber suçlulara karşı hukuk kuralları içerisinde işbirliği yapma faaliyetlerimiz devam ediyor'' diye konuştu.
 
-Sanal ortam küresel boyutta izleniyor- 
 
Sanal ortamı küresel boyutta izlediklerini bildiren Şen, bunun için siber saldırılara karşı özel bir yazılım kullandıklarını belirtti.
 
Bu yazılım sayesinde güncel siber saldırıların an be an izlendiğini ifade eden Şen, yazılımı hem   suçlularla mücadelede hem de suçu önlemek için kullandıklarını dile getirdi. 
 
Yazılımın farklı virüslerin bulaştığı bilgisayarların bulunduğu yerin harita üzerinde gösterilmesini sağladığını söyleyen Şen, şunları kaydetti:
 
''Bunun gibi onlarca farklı sağlayıcının tüm verilerini alıyoruz ve analiz ediyoruz. Vatandaşımız virüs mağduru olmuşsa çeşitli antivürüs sağlayıcıları, virüsle mücadele eden gruplar tarafından virüs bulaşan bilgisayar tespit edilmişse bunları topluyoruz ve bunu önleyebilmek için servis sağlayıcılarıyla işbirliği yapıyoruz. Önleme görevimiz burada başlıyor. Biz burada virüs bulaşmış bilgisayarı servis sağlayıcılarla paylaşarak, kullanıcıların bilgisayarlarını temizlemelerini sağlıyoruz. Eğer ki çalışmalarımız bir soruşturmaya dönüşecekse Cumhuriyet savcılarımızın önderliğinde operasyonlarımızı yapıyoruz.''
 
-En fazla saldırı Orta Avrupa'ya düzenleniyor-
 
Dünyada en fazla siber saldırının, Orta Avrupa ülkelerine düzenlendiğine işaret eden Şen, Türkiye'nin de zaman zaman yoğun saldırılara maruz kalabildiğini ifade etti. Ülkelerin, internet bağlantı hızı,  kullanıcı sayısı, internetle iş yapma yoğunluğuna göre siber saldırıya uğradığını anlatan Şen, Türkiye'nin de bu kapsamda planlı ya da plansız saldırılara maruz kaldığını söyledi.   
 
Politik sorunların siber saldırıları tetiklediğine, şu anda savaşın eşiğine gelen Güney Kore ile Kuzey Kore arasında siber saldırıların başladığına dikkati çeken Şen, şunları kaydetti:
 
''Bunlar sadece basit suçlar değil aslında çok hayati mesele. Ülkelerin ekonomilerini riske edebilecek, günlük hayatı felce uğratabilecek saldırılar konusunda duyarlıyız ve önleme yöntemlerini çalışıyoruz. Hem ülkemizdeki özel sektörle işbirliği yapıyoruz hem de uluslararası bağlantılarımızı kuruyoruz. İşbirliği yaptığımız ülkelerle mevcut soruna hep birlikte ortadan kaldırmaya çalışıyoruz.''

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Yaşam