Sokak köpekleri kobay olarak mı kullanılıyor?

Ankara Üniversitesinden, üniversite birimlerinde sokak veya barınaklardan toplanan köpekler üzerinde deneysel çalışmalar yapıldığı iddiasının gerçek dışı olduğu bildirildi. Üniversiteden yapılan yazılı açıklamada, CHP İstanbul Milletvekili Melda Onur'un 8

Sokak köpekleri kobay olarak mı kullanılıyor?
Ankara Üniversitesinden, üniversite birimlerinde sokak veya barınaklardan toplanan köpekler üzerinde deneysel çalışmalar yapıldığı iddiasının gerçek dışı olduğu bildirildi.
 
Üniversiteden yapılan yazılı açıklamada, CHP İstanbul Milletvekili Melda Onur'un 8 Ocak'ta "Hayvanları Koruma Yasa Tasarısı" ile ilgili düzenlediği basın toplantısında, Ankara Üniversitesine yönelik gerçek dışı ithamlarda bulunduğu belirtildi.
 
Üniversitede yapılan bazı araştırmalarda 221 köpeğin "olmayan çalışma ruhsatı" ile "olmayan hayali üretici firmalardan" temin edildiği ve aslında bu köpeklerin sokaklardan ve barınaklardan toplanarak kullanıldığı iddia edildiği bildirilen açıklamada, söz konusu iddianın gerçek dışı olduğu kaydedildi.
 
"Sokak ve barınaklardan toplanan köpeklerle Üniversitemizin herhangi bir biriminde deneysel bir çalışma yapılması ve bu çalışmalara Üniversitemiz Hayvan Deneyleri Yerel Etik Kurulunca izin verilmesi söz konusu bile olamaz" ifadesine yer verilen açıklamada, şunlar kaydedildi:
 
"Bahsi geçen, 221 köpeğin çok büyük çoğunluğunu sahipli köpekler oluşturmaktadır. Bu köpekler, sahipleri tarafından kliniklere tedavi için getirilen hasta veya normal bireylerdir. Köpek sahiplerine, araştırma amacına yönelik bilgilendirmeler yapılmış ve yapılacak uygulamaların kabul edildiği anlamına gelen 'Aydınlatılmış Onama Formu' imzalatılmıştır. Dolayısıyla bunlar güncel mevzuata ve etik kurallara uygun şekilde sürdürülmüş çalışmalardır"
 
 Açıklamada, "Türkiye'de ruhsatlı üretici ya da tedarik edici kuruluşlardan gelen hayvanlar" kapsamına sokulan köpeklerin ise en ufak bir tıbbi veya biyolojik ürün denemesine tabii tutulmadığı veya cerrahi bir müdahaleye maruz bırakılmadığı bildirildi. Açıklamada, şunlar belirtildi:
 
"Köpeklerin  'Türkiye'de ruhsatlı üretici ya da tedarik edici kuruluşlardan gelen hayvanlar' olarak yıl sonu etkinlik raporunda beyan edilmelerinin sebebi, bu köpeklerin, tedavi amaçlı olarak kliniklerimize getirilerek ve hayvan sahibinin izni ile işlem yapılan köpekler olmayıp, kendi yaşadıkları ortamlara gidilerek gözlemlenen ve bazı fizyolojik parametreleri incelenen hayvanlar olmalarındandır.
 
Dolayısıyla, üniversitemiz birimlerinde, sokak veya barınaklardan toplanan köpekler üzerinde deneysel çalışma yapıldığı iddiası tamamen gerçek dışıdır."
 
Üniversitenin, Ankara Büyükşehir Belediyesi ile imzaladığı protokole göre, Ankara sınırları içindeki sahipsiz hayvanlara Hayvan Hastanesinde sağlık hizmeti sunduğu belirtilen açıklamada, "Üniversitemiz ve yönetimiyle ilgili kurumumuzu itibarsızlaştırmaya yönelik bu tür mesnetsiz ithamların gerçeği yansıtmadığını, üzüntü verici olduğunu ve başarılı olamayacağına emin olduğumuzu belirtir, Kamuoyuna saygılarımızla arz ederiz" denildi. 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler