Sistem farklı benimsenince...

Bangladeş'te toplumun bazı kesimlerinde, kız ailelerinden başlık parası istenmesi evlilikleri güçleştiriyor. Ülkedeki sivil yardım kuruluşlarından İslami Yardım'ın Direktörü Mustafa Hüseyin Sarker, kızlara mikro kredi desteği vererek meslek sahibi olmalar

Sistem farklı benimsenince...

Bangladeş'te toplumun bazı kesimlerinde, kız ailelerinden başlık parası istenmesi evlilikleri güçleştiriyor.

 Ülkedeki sivil yardım kuruluşlarından İslami Yardım'ın Direktörü Mustafa Hüseyin Sarker, kızlara mikro kredi desteği vererek meslek sahibi olmalarını ve ihtiyaç duydukları parayı biriktirmelerini sağlamaya çalıştıklarını söyledi.

İslami Yardım Direktörü Sarker, Bangladeş'in 1971'de bağımsızlığını kazanmasından hemen sonra faaliyete geçtiklerini ve ülkenin toplumsal yapısını değiştirmeye yönelik dış müdahalelere karşı mücadele verdiklerini belirtti.

Yetimlerin eğitimi ve barındırılması, yoksullara yönelik sağlık ve eğitim projeleri gibi çalışmalar yürüttüklerini anlatan Sarker, başlık parası nedeniyle evlenmeleri zorlaşan genç kızlara da destek olmaya çalıştıklarını kaydetti. 

Sarker, Bangladeş'in bazı kesimlerinde Müslümanların, Hinduların bazı kast sistemlerinde görülen kültürün etkisinde kaldığını anlatarak, "Hindular kızlarını evlerine dönemeyecek şekilde evlendirildikleri sistem bazı Bangladeşlilerce farklı bir şekilde benimsendi.

 Bangladeş'te bilinçli Müslümanlar değil; alt gelir gruplarındaki bazı Bangladeşli erkekler, evleneceği kızın ailesinden başlık parası istiyor" dedi. 

Çok sayıda genç kızın başlık parası yüzünden evlenemediğini aktaran Sarker, şunları kaydetti: 

"Pek çok kızın ailesi bu başlık parasını karşılayamadığı için kızları yurt dışına gidiyor ya da kendini istenmeyen olaylarda, ortamlarda buluyor. Bunun önlenmesi için mikro krediler verip kendilerine destek olmaya çalışıyoruz.

 Meslek edinmelerine yardımcı olmaya, kendi paralarını kazanmalarını sağlamaya uğraşıyoruz.

 Ayrıca bu çocukları evlendiriyoruz ve masraflarını karşılıyoruz. Mikro kredilerle erkeklere de sermaye sağlıyoruz. Böylelikle erkeklerin başlık parasına ihtiyaç duymasının önüne geçmeyi amaçlıyoruz."

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Yaşam